Babcia Teresa spróbowała i wystawiła pozytywną ocenę! Huuuurrrrrrraaaa! To się wcale tak często nie zdarza 😉 bo przecież ja same “dziwactwa” wymyślam hehehe Nasze dwulatki wcinały aż im się uszy trzęsły 🙂 Piernik jest naprawdę piernikowy. Puszysty. Świątęczny.
Z ciekawości dodałam trochę mąki kokosowej ale z powodzeniem można ją zastąpić np ryżową czy dosypać więcej gryczanej, a z glutenowych będzie pasowała owsiana czy orkiszowa.
- • 1 i 1/3 szkl mąki gryczanej (np Symbio/Melvit)
- • 1/3 szkl mąki kokosowej*
- • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- • 1/2 szkl cukru kokosowego
- • 1 łyżeczka sody
- • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 2 płaskie łyżki karobu LUB 1 łyżka kakao
- • 1czubata łyżeczka domowej przyprawy korzennej**
- • garstka nasion dyni/pokruszonych orzechów
- • 1 szkl dżemu dyniowego/puree z dyni/powideł z węgierek***
- • 1/2 szkl oleju kokosowego czy masła klarowanego (roztopionego) lub oliwy z oliwek
- • 1/2 szkl domowego "syropu" daktylowego****
- • 2 - 3 łyżki miodu/gęstego syropu daktylowego/syropu klonowego i pokruszone orzechy + pocięte suszone śliwki itp
- 1. Przygotuj swoją przyprawę korzenną: mielone goździki + cynamon + kardamon + gałka + anyż + ziele angielskie. 4 ziarenka anyżu i 1 ziarenko ziela angielskiego ubiłam moździerzem i zmieszałam z pozostałymi przyprawami.
- 2. Rozgrzej piekarnik do 180C na grzałce góra - dół.
- 3. Wszystkie suche składniki oprócz nasion/orzechów przesiej do dużej, wysokiej miski. Wymieszaj.
- 4. Po kolei dolewaj mokre (możesz je zmieszać w oddzielnej misce ale nie ma takiej potrzeby) i wymieszaj. Ciasto będzie gęste. Możesz dodać orzechy/nasiona/suszone śliwki.
- 5. Przełóż do keksówki 22cm/9cm. Użyłam silikonowej więc już jej nie natłuszczałam.
- 6. Piecz do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 45 minut na grzałce góra - dół (bez termoobiegu).
- 7. Wyjmij z piekarnika i zostaw na dłuższą chwilę w foremce. Wyjmij z foremki i ostudź na kratce. Moja polewa to mix miodu i kupnego syropu daktylowego. Piernik pięknie się prezentuje z pokruszonymi orzechami i suszonymi śliwkami.
- * Mąkę kokosową można zastąpić inną, np ryżową czy dosypać więcej gryczanej. Koko mąką jest bardzo chłonna dlatego jeśli ją zastępujesz daj 1/2 szklanki.
- **Przyprawę korzenną zrób sobie w domu mieszając w równych proporcjach zmielone goździki + imbir + cynamon + kardamon + gałka oraz kilka ziarenek anyżu i jedno ziarno ziela angielskiego - rozbij moździerzem lub w młynku. (Najważniejsze są goździki, gałka, cynamon i kardamon).
- ***Użyłam gotowego dżemu dyniowo - jabłkowego (przepis na blogu) ale z powodzeniem sprawdzą się powidła z węgierek czy sam mus dyniowy (upieczona i zmiksowana dynia - instrukcje na blogu).
- ****Domowy syrop daktylowy to nic innego jak woda z moczenia daktyli niesiarkowanych (np od Bakalland). Na blogu znajdziesz opis całej operacji 😉 wpisz w lupkę "syrop i mus daktylowy".
Ostatnio robiłam pierniczki z mąki ryżowej. Wyszły pyszne, poza tym, że…konsystencję po przegryzieniu mają dość piaskowatą. Dosłownie jedząc je czułam jakbym jadła całkiem smaczny piasek.
Taki urok mąki ryżowej czy mogłam coś zrobić źle?
Hej Amanda, osobiście mąki ryżowej nie lubię i praktycznie nie używam. Zwykle do obtoczenia kotletów 😉 W tym przepisie to tylko 1/3 szkl więc na pewno piaskowo nie będzie hehehe ale doskonale wiem o co Ci chodzi z tym piaskiem w kruchych ciasteczkach 😉 Pozdrawiam
Pyszny jest i łatwy do zrobienia 🙂
Dziękuję 🙂
Co to za cukier kokosowy? Gdzie go dostane i czy jest drogi? Czy make gryczana i ryzowa/kokosowa kupie wszedzie?np. W kauflandzie?
Pierniczki gryczane rzeczywiście bardzo kruche 🙂 ale dzieciom smakują. a co do piernika chcialabym spróbować ale nie wiem Aniu czym mogę zastąpić cukier kokosowy?
Czy taki piernik też się robi miesiąc przed świętami, jak tradycyjny?
Hej Kasiu! Oj raczej nie :/
Szklanka to ile ml? 250?
Tak 🙂
Drogie Panie, tu tata pieciolatki, który czasami podejmuje wyzwanie upieczenia czegoś bez jajek i mleka ( córka ma skazę bialkowa i nietolerancję jajek). Czasami jest sukces, innym razem nie, ale się nie poddajemy ( córeczka dzielnie mi pomaga:)). Z tym piernikiem to różnie bywa, ostatnio śodek nam się nie dopiekł, mimo, że robimy ściśle według przepisu alternatywnie stosujac powidła węgierkowe i olej z oliwek dobrej jakości. Może to banalne pytanie, ale jaka moze byc tego przyczyna, moze jednak za duzo tych powidel albo syropu daktylowego?lub tez olej z oliwek za bardzo sie nie nadaje? Będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam i… Czytaj więcej »
Cześć Hubert! Komentarz od TATY to dla mnie zawsze takie mini święto <3
Ten piernik jest mokry. Obiecuję, że zrobię go na święta bo ostatnio był na BN i wyszedł - tylko, że my lubimy wilgotne ciasta.
Będę pamiętać o tym komentarzu 🙂