Aromatyczny piernik bezglutenowy. Bez jaj i mleka. Bardzo łatwy. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Aromatyczny piernik bezglutenowy. Bez jaj i mleka. Bardzo łatwy. BLW

Babcia Teresa spróbowała i wystawiła pozytywną ocenę! Huuuurrrrrrraaaa! To się wcale tak często nie zdarza 😉 bo przecież ja same “dziwactwa” wymyślam hehehe Nasze dwulatki wcinały aż im się uszy trzęsły 🙂 Piernik jest naprawdę piernikowy. Puszysty. Świątęczny.

Z ciekawości dodałam trochę mąki kokosowej ale z powodzeniem można ją zastąpić np ryżową czy dosypać więcej gryczanej, a z glutenowych będzie pasowała owsiana czy orkiszowa.

12358132_1258495717509424_702988108_n

12380112_1258497347509261_1552495898_n

12387839_1258495727509423_369326017_n

12386741_1258495737509422_242357852_n(1)

12380547_1258495724176090_1232003954_n

12358293_1258495710842758_2057969954_n(1)

Świąteczny piernik z dżemem dyniowym lub węgierkowym. Bez jaj i mleka.
Wydajność 1
Bardzo łatwy piernik, który zachwyca aromatem i strukturą. Polecam wszystkim posiadaczom dżemu dyniowego czy powideł z węgierek. Testowany na trójce dwulatków - wszystkim baaaardzo smakował 🙂
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 hr 5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 hr 5 min
Suche składniki
  1. • 1 i 1/3 szkl mąki gryczanej (np Symbio/Melvit)
  2. • 1/3 szkl mąki kokosowej*
  3. • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  4. • 1/2 szkl cukru kokosowego
  5. • 1 łyżeczka sody
  6. • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. • 2 płaskie łyżki karobu LUB 1 łyżka kakao
  8. • 1czubata łyżeczka domowej przyprawy korzennej**
  9. • garstka nasion dyni/pokruszonych orzechów
Mokre składniki
  1. • 1 szkl dżemu dyniowego/puree z dyni/powideł z węgierek***
  2. • 1/2 szkl oleju kokosowego czy masła klarowanego (roztopionego) lub oliwy z oliwek
  3. • 1/2 szkl domowego "syropu" daktylowego****
Polewa
  1. • 2 - 3 łyżki miodu/gęstego syropu daktylowego/syropu klonowego i pokruszone orzechy + pocięte suszone śliwki itp
Wykonanie
  1. 1. Przygotuj swoją przyprawę korzenną: mielone goździki + cynamon + kardamon + gałka + anyż + ziele angielskie. 4 ziarenka anyżu i 1 ziarenko ziela angielskiego ubiłam moździerzem i zmieszałam z pozostałymi przyprawami.
  2. 2. Rozgrzej piekarnik do 180C na grzałce góra - dół.
  3. 3. Wszystkie suche składniki oprócz nasion/orzechów przesiej do dużej, wysokiej miski. Wymieszaj.
  4. 4. Po kolei dolewaj mokre (możesz je zmieszać w oddzielnej misce ale nie ma takiej potrzeby) i wymieszaj. Ciasto będzie gęste. Możesz dodać orzechy/nasiona/suszone śliwki.
  5. 5. Przełóż do keksówki 22cm/9cm. Użyłam silikonowej więc już jej nie natłuszczałam.
  6. 6. Piecz do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 45 minut na grzałce góra - dół (bez termoobiegu).
  7. 7. Wyjmij z piekarnika i zostaw na dłuższą chwilę w foremce. Wyjmij z foremki i ostudź na kratce. Moja polewa to mix miodu i kupnego syropu daktylowego. Piernik pięknie się prezentuje z pokruszonymi orzechami i suszonymi śliwkami.
Notatki
  1. * Mąkę kokosową można zastąpić inną, np ryżową czy dosypać więcej gryczanej. Koko mąką jest bardzo chłonna dlatego jeśli ją zastępujesz daj 1/2 szklanki.
  2. **Przyprawę korzenną zrób sobie w domu mieszając w równych proporcjach zmielone goździki + imbir + cynamon + kardamon + gałka oraz kilka ziarenek anyżu i jedno ziarno ziela angielskiego - rozbij moździerzem lub w młynku. (Najważniejsze są goździki, gałka, cynamon i kardamon).
  3. ***Użyłam gotowego dżemu dyniowo - jabłkowego (przepis na blogu) ale z powodzeniem sprawdzą się powidła z węgierek czy sam mus dyniowy (upieczona i zmiksowana dynia - instrukcje na blogu).
  4. ****Domowy syrop daktylowy to nic innego jak woda z moczenia daktyli niesiarkowanych (np od Bakalland). Na blogu znajdziesz opis całej operacji 😉 wpisz w lupkę "syrop i mus daktylowy".
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

12
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Amanda
Gość
Amanda

Ostatnio robiłam pierniczki z mąki ryżowej. Wyszły pyszne, poza tym, że…konsystencję po przegryzieniu mają dość piaskowatą. Dosłownie jedząc je czułam jakbym jadła całkiem smaczny piasek.

Taki urok mąki ryżowej czy mogłam coś zrobić źle?

dorota
Gość
dorota

Pyszny jest i łatwy do zrobienia 🙂

kma
Gość
kma

Co to za cukier kokosowy? Gdzie go dostane i czy jest drogi? Czy make gryczana i ryzowa/kokosowa kupie wszedzie?np. W kauflandzie?

małgosia
Gość
małgosia

Pierniczki gryczane rzeczywiście bardzo kruche 🙂 ale dzieciom smakują. a co do piernika chcialabym spróbować ale nie wiem Aniu czym mogę zastąpić cukier kokosowy?

Kasia
Gość
Kasia

Czy taki piernik też się robi miesiąc przed świętami, jak tradycyjny?

Karolina
Gość
Karolina

Szklanka to ile ml? 250?

Hubert
Gość
Hubert

Drogie Panie, tu tata pieciolatki, który czasami podejmuje wyzwanie upieczenia czegoś bez jajek i mleka ( córka ma skazę bialkowa i nietolerancję jajek). Czasami jest sukces, innym razem nie, ale się nie poddajemy ( córeczka dzielnie mi pomaga:)). Z tym piernikiem to różnie bywa, ostatnio śodek nam się nie dopiekł, mimo, że robimy ściśle według przepisu alternatywnie stosujac powidła węgierkowe i olej z oliwek dobrej jakości. Może to banalne pytanie, ale jaka moze byc tego przyczyna, moze jednak za duzo tych powidel albo syropu daktylowego?lub tez olej z oliwek za bardzo sie nie nadaje? Będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam i… Czytaj więcej »