Zupa pomidorowo – dyniowa. Pycha! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady Przepisy

Zupa pomidorowo – dyniowa. Pycha! BLW

Dynia! Zaraz obok cukinii najbardziej uniwersalne warzywo 🙂 Nie dosyć, że tania jak barszcz to wzmacnia układ odpornościowy! Jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń, fosfor. Tylko kupować i dodawać wszędzie 😉 Wasze dzieci nie muszą mieć w diecie nasion chia ale naszą polską super-dynię już tak. Nie każde dziecko lubi krem z dyni (mój Finio kiedyś lubił, teraz już nie 😉 ), a w tej zupie dyni praktycznie nie czuć więc jest to fajny sposób na włączenie jej do menu.

Dla kogo? Zupę można przygotować na bulionie warzywnym lub rosole. Podać w kubeczku lub z makaronem czy ryżem. Kiedy ją podać? To Twoja decyzja 🙂 Ja bym podawała od początku rozszerzania diety.

Finio pomidorówkę lubi zjadać z makaronem lub ryżem. Nie powinno się popijać w trakcie posiłku ALE  pamiętajcie, że maluszki czują inaczej niż my! Dzieci odczuwają smaki mocniej, wiele ma też nadwrażliwość jamy ustnej i wtedy łyczek wody (najlepiej przez słomkę) pomaga kontynuować posiłek. Finio narzekał, że boli go “buzia” i pokazywał na dziąsło więc podejrzewam rosnący ząbek. Dwa łyczki wody bardzo mu pomogły.

Zupa pomidorowo - dyniowa. PYCHA!
Porcje 6
Sezon na dynię w pełni więc u nas ląduje praktycznie wszędzie 😉 Zupa pomidorowa tylko zyskuje z jej udziałem. Czas gotowania to czas ugotowania bulionu.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Całkowity czas
2 hr
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Całkowity czas
2 hr
Składniki
  1. • 2 łyżki masła klarowanego/oliwy z oliwek
  2. • 2 ząbki czosnku
  3. • 1,5 kg dojrzałych pomidorów (paprykowe lub malinowe)
  4. • 2-3 kawałki dyni wielkości dłoni
  5. • 2 -5 szkl bulionu warzywnego* lub rosołu (zależy jak gęsta ma być)
Wykonanie
  1. 1. Kiedy mam już ugotowany bulion/rosół nacinam pomidory w krzyżyk i zalewam wrzątkiem. Po 3 min wylewam wrzątek i zalewam zimną wodą - dzięki temu skórki szybko odchodzą, a Ty nie parzysz palców.
  2. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz 2 - 3 kawałki dyni. W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj czosnek, pomidory pocięte w kawałki (usuń twardą szypułkę) oraz dynię pociętą w małe kawałki [dynię w dużych kawałkach można dodać do gotującego się bulionu i po ugotowaniu wyłowić i zmiksować z pomidorami - zwykle właśnie tak robię bo jest najszybciej]. Duś na małym ogniu około 10 min (dynia musi być miękka).
  3. 3. Uduszone pomidory i dynię przelej do wysokiego garnka i zmiksuj blenderem ręcznym. Dolej tyle bulionu/rosołu ile uważasz za stosowne. My nie lubimy gęstych kremów więc dolewam tyle aby wyszła gęsta pomidorówka 😉 Dopraw wedle uznania. Podawaj z grzankami, np z chleba żytniego, makaronem, groszkiem ptysiowym (przepis na blogu) lub ryżem. W kubeczku lub w miseczce.
Notatki
  1. *Przepis na genialny BULION na blogu. Do tej zupy nie musi być tak bogaty. Nawet na bulionie cebula+korzeń pietruszki+marchew+natka pietruszki+(dynia) zupa smakuje cudownie!
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

6
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
mopswkuchni.net
Gość
mopswkuchni.net

Właśnie miałam w planach coś podobnego dla mojego Bobka na jutro. Dodam czosnek na pewno! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂 Jutro już ostatni dzień 😉

Ania
Gość
Ania

A bardziej precyzyjnie 🙂 Jaka mniej wiecej ilosc w g dyni. Mam już pokrojoną w kostkę? I czy pomidory można zastąpic tymi z puszki? jeśli tak 1 chyba nie wystarczy?

Julia
Gość
Julia

Kochamy dynię, więc jest prawie wszędzie, ale na pomidorówkę z dynią nie wpadłam. Dzięki! Dziś była na obiad i dzieci zajadały ze smakiem 🙂 I nieśmiało proszę o dzielenie się wszelkimi nowymi odkryciami na dynie na talerzu 🙂 Pozdrawiam!