Dynia! Zaraz obok cukinii najbardziej uniwersalne warzywo 🙂 Nie dosyć, że tania jak barszcz to wzmacnia układ odpornościowy! Jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń, fosfor. Tylko kupować i dodawać wszędzie 😉 Wasze dzieci nie muszą mieć w diecie nasion chia ale naszą polską super-dynię już tak. Nie każde dziecko lubi krem z dyni (mój Finio kiedyś lubił, teraz już nie 😉 ), a w tej zupie dyni praktycznie nie czuć więc jest to fajny sposób na włączenie jej do menu.
Dla kogo? Zupę można przygotować na bulionie warzywnym lub rosole. Podać w kubeczku lub z makaronem czy ryżem. Kiedy ją podać? To Twoja decyzja 🙂 Ja bym podawała od początku rozszerzania diety.
Finio pomidorówkę lubi zjadać z makaronem lub ryżem. Nie powinno się popijać w trakcie posiłku ALE pamiętajcie, że maluszki czują inaczej niż my! Dzieci odczuwają smaki mocniej, wiele ma też nadwrażliwość jamy ustnej i wtedy łyczek wody (najlepiej przez słomkę) pomaga kontynuować posiłek. Finio narzekał, że boli go “buzia” i pokazywał na dziąsło więc podejrzewam rosnący ząbek. Dwa łyczki wody bardzo mu pomogły.
- • 2 łyżki masła klarowanego/oliwy z oliwek
- • 2 ząbki czosnku
- • 1,5 kg dojrzałych pomidorów (paprykowe lub malinowe)
- • 2-3 kawałki dyni wielkości dłoni
- • 2 -5 szkl bulionu warzywnego* lub rosołu (zależy jak gęsta ma być)
- 1. Kiedy mam już ugotowany bulion/rosół nacinam pomidory w krzyżyk i zalewam wrzątkiem. Po 3 min wylewam wrzątek i zalewam zimną wodą - dzięki temu skórki szybko odchodzą, a Ty nie parzysz palców.
- 2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz 2 - 3 kawałki dyni. W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj czosnek, pomidory pocięte w kawałki (usuń twardą szypułkę) oraz dynię pociętą w małe kawałki [dynię w dużych kawałkach można dodać do gotującego się bulionu i po ugotowaniu wyłowić i zmiksować z pomidorami - zwykle właśnie tak robię bo jest najszybciej]. Duś na małym ogniu około 10 min (dynia musi być miękka).
- 3. Uduszone pomidory i dynię przelej do wysokiego garnka i zmiksuj blenderem ręcznym. Dolej tyle bulionu/rosołu ile uważasz za stosowne. My nie lubimy gęstych kremów więc dolewam tyle aby wyszła gęsta pomidorówka 😉 Dopraw wedle uznania. Podawaj z grzankami, np z chleba żytniego, makaronem, groszkiem ptysiowym (przepis na blogu) lub ryżem. W kubeczku lub w miseczce.
- *Przepis na genialny BULION na blogu. Do tej zupy nie musi być tak bogaty. Nawet na bulionie cebula+korzeń pietruszki+marchew+natka pietruszki+(dynia) zupa smakuje cudownie!
Właśnie miałam w planach coś podobnego dla mojego Bobka na jutro. Dodam czosnek na pewno! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂 Jutro już ostatni dzień 😉
A bardziej precyzyjnie 🙂 Jaka mniej wiecej ilosc w g dyni. Mam już pokrojoną w kostkę? I czy pomidory można zastąpic tymi z puszki? jeśli tak 1 chyba nie wystarczy?
Kochamy dynię, więc jest prawie wszędzie, ale na pomidorówkę z dynią nie wpadłam. Dzięki! Dziś była na obiad i dzieci zajadały ze smakiem 🙂 I nieśmiało proszę o dzielenie się wszelkimi nowymi odkryciami na dynie na talerzu 🙂 Pozdrawiam!
Julia! Jak miło “spotkać” dyniożercę 😉 Mnie dopiero teraz olśniło hehehe a już przecież nawet pizzę taką robię! Będę się dzielić i pewnie w październiku będzie potrzebna zmiana nazwy bloga na Dyniowe BLW hihihi
Ukochane jesienne menu przez moje trzy pociechy: śniadanie: jaglanka/owsianka z dynia; obiad: zupa dyniowa/ placki dniowe; kolacje: naleśniki dyniowe/gofry dyniowe (robię bez bananów, sama dynia :)) Ps. Pizza dyniowa niestety smakuje tylko mi i najmłodszej córce, ale może starszaki tej jesienni zmienią zdanie 🙂 Pozdrawiam “blw dyniową-mamę” 🙂 🙂
<3<3<3 Boskie! Jeśli chodzi o pizzę to niestety najlepsza z dyni makaronowej. Próbowaliśmy hokkaido i piżmowej ale za słodka wyszła :/