Zimowa ZUPA kokosowa z brukselką. Słodka. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady Przepisy

Zimowa ZUPA kokosowa z brukselką. Słodka. BLW

To taka trochę inna zupa. Pasowałoby tu chilli ale Filip nie lubi ostrych smaków więc powstała gęsta i sycąca zimowa zupa. Nie lubię brukselek ale w tej zupie ich smak nie uderza tak mocno bo ugotowane zostały w towarzystwie słodkiego batata i w mleku kokosowym. Osobiście bardzo lubię takie klimaty. Filipek brukselki w całości nie chciał spróbować ale swobodnie dryfujące listki już mu smakowały. Selera i pietruszkę pokroiłam w kostkę jak ziemniaki. Można też je zetrzeć na tarce.

Dla kogo? Do roku nie podajemy dzieciom wywarów mięsnych więc jeśli użyjesz bulionu warzywnego/wody + koko mleko to możesz tą zupę zaproponować dziecku, które już kilka posiłków ma za sobą. Płynną część najlepiej wlać do kubeczka – polecam Doidy i z Ikei (zdejmij zieloną nakładkę! My jej nigdy nie używaliśmy).

 Czasem dostaję prawdziwego wiejskiego koguta, z którego zawsze robię rosół. Kilka porcji zawsze zamrażam w małych słoiczkach i potem dodaję do zup 🙂12647792_1293938640631798_1446033261_n

12648150_1293938620631800_1944696292_n

12650257_1293938593965136_101454336_n

12659719_1293942827298046_1501130170_n

Zimowa zupa kokosowa z brukselką. BLW
Porcje 3
Trochę inna zupa bo słodka ale czasem można zaszaleć 😉 Szczególnie dla tych, którzy boją się brukselki bo praktycznie jej w tej zupie nie czuć.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
55 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
55 min
Składniki
  1. • 1,5 szkl domowego mleka kokosowego
  2. • 1 szkl rosołu (po 12m)/bulionu warzywnego (przed 12m)
  3. • 1 szkl wody lub rosołu/bulionu
  4. • 1 batat
  5. • 5 brukselek
  6. • 1/2 pietruszki
  7. • 1/2 marchewki
  8. • 1 cebula
  9. • 1 por (biała część)
  10. • kawałek selera
  11. • przyprawy: u mnie kurkuma i pieprz czarny, listek laurowy i odrobina soli
  12. • 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
Wykonanie
  1. 1. Cebulę i pora drobno pokrój. Pietruszkę, marchewkę, batata i selera pokrój w kostkę. Powycinaj głąby z brukselek (będą smaczniejsze) i kilka najlepiej drobno pokrój.
  2. 2. W garnku rozgrzej łyżkę masła ghee. Wrzuć cebulę i pora i zeszklij. Dorzuć pozostałe warzywa, wymieszaj.
  3. 3. Warzywa zalej 3,5 szkl płynu (koko mleko, rosół/bulion/woda).
  4. 4. Dodaj przyprawy. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
  5. Zupa jest gęsta, sycąca i słodka. Nie będzie odpowiadała każdemu. Na drugie danie nie podawaj słodkich placków 😉
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

6
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
alicja
Gość
alicja

Zupkę wypróbuję. Ale pewnie moja córeczka i tak nie zje. Od paru miesięcy obraziła się na wszystkie zupy. Tylko smakuje jej kapusniak.

Magda
Gość
Magda

Kupiłam wczoraj brukselkę, bo widziałam zdjęcie zupy, aleee… Nie przeczytałam przepisu 😉 No nic, będzie bez batata 😀

aga
Gość
aga

Mam pytanie odnośnie stwierdzenia że do roku nie podaje się dziecku wywarów mięsnych.dlaczego?czy domowa zupa na mięsku z królika lub kurki to coś złego?