Przepisy Śniadania

Wzmacniamy układ odpornościowy #3 Czekoladowy budyń jaglano-gryczany bez nabiału

Budyń nie musi oznaczać proszku o tajemniczym składzie zmieszanego z mlekiem… My zajadamy się ostatnio budyniem jaglano – gryczanym 🙂 Jest to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru kaszy z poprzedniego dnia!

Dla kogo? Po 6 miesiącu. Budyń jest gęsty więc dziecko bez problemu zje go rączkami.

Przygotuj:

  • 1 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 podgotowane jabłko LUB 1/2 szkl mleka kokosowego
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
    • Wersja na bogato:
  • podprażone płatki migdałowe/wiórki kokosowe/suszone owoce/maliny -dodaj to co lubisz 🙂

Jak?

  1. Zakładam, że masz już w lodówce kaszę z poprzedniego dnia 🙂 jeśli nie to wybierz jeden rodzaj bo i z jaglanej i z gryczanej (niepalonej) wyjdzie pyszny budyń.
  2. Jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, pozbądź się pestek i podgotuj do miękkości na małej ilości wody – niecałe 5min.
  3. Wrzuć kasze, jabłko i syrop klonowy do blendera. Zmiksuj i dodaj karob. Znowu zmiksuj.
  4. Podgotuj na wolnym ogniu i dodaj olej kokosowy/masło.
  5. Podawaj solo lub w towarzystwie owoców, orzechów itp

11652253_1153332698025727_867366385_n 11667012_1153696557989341_966341674_n 11655319_1153696541322676_728551277_n

Dodaj komentarz

avatar