Udka to często ulubione mięso dzieci. Czemu? Bo można trzymać za kostkę 😉 To świetny pomysł na początek BLW. Zamiast je piec, możesz je udusić z warzywami i ziołami – sól będzie zbędna. Kiedy rozszerzasz dietę dziecku często poznajesz sama poznajesz nowe smaki i uczysz się doprawiać przyprawami tak by wydobyć smak. Ja zupełnie nie wiedziałam jak doprawiać gdy Filip zaczął z nami jeść…może dlatego początkowo uciekał przed mięsem 😉 Koniecznie zobacz przepis na cytrynowe nuggetsy!
Wiek?
6m+
Polecam Wam te udka:
Może mało apetycznie ale smacznie i obiad praktycznie sam się robi 😉
- - 4 udka "zagrodowe" (np. w Auchan)
- - biała część dużego pora
- - 4 średnie marchewki
- - kawałek selera
- - 2 łyżeczki Podlaskiej przyprawy do drobiu* (np. w Rossmanie)
- - tłuszcz, ok 1 łyżka (masło klarowane, smalec gęsi, olej kokosowy)
- 1. Udka dokładnie umyj i osusz. Warzywa obierz, drobno pokrój pora i selera, marchewkę w słupki lub plastry.
- 2. W garnku rozgrzej tłuszcz i dodaj warzywa i udka. Podsmaż chwilkę i dodaj przyprawy. Zalej wodą (gorącą lub zimną) tak aby udka ledwo wystawały.
- 3. Duś pod pokrywką, po 10 minutach zmniejsz ogień i zostaw na ok 1,5-2h (spróbuj czy mięso jest wystarczające miękkie dla maluszka).
- *Polecam serię mieszanek podlaskich! Skład czysty i naprawdę świetnie podkręcają smak. Skład przyprawy do drobiu: warzywa suszone (marchew, pasternak, natka pietruszki, cebula), majeranek, rozmaryn, kurkuma, cząber, mięta, tymianek, oregano, szałwia, papryka ostra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny.
Dodaj komentarz