Fajny pomysł na łatwy i kolorowy obiad 🙂
Dla kogo? 6m+ Chyba nie podałabym łososia na pierwszy posiłek ale już na któryś z kolei tak! Niemowlętom awokado podajemy w grubych paskach – lizaki to pomysł na oswojenie awokado u mojego trzylatka. Surowego batata można pokroić w grube pasy i ugotować na parze czy w małej ilości wody z masłem – w sam raz na początek drogi BLW. (Pamiętaj aby pozbyć się ości zanim podasz dziecku).
- • 1-2 dzwonka łososia
- • 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka masła klarowanego, szczypta pieprzu czarnego, 2 plasterki imbiru, szczypta soli himalajskiej/kłodawskiej (po roku), 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- • 1/2 szkl zupy pomidorowej/bulionu warzywnego/resztki zupy jarzynowej (sam płyn)
- • 1 duży batat + 2 łyżeczki masła klarowanego
- • 1 dojrzałe awokado + sok z cytryny do skropienia + szczypta dobrej soli dla starszaka
- 1. FRYTKI z batata: włącz piekarnik na 180C, termoobieg. Obierz batata, pokrój w równe słupki (najpierw na pół, potem plastry i te plastry wzdłuż na słupki 🙂 ). Najsmaczniejsze frytki z batata otrzymasz jeśli zalejesz słupki lodowatą wodą i pozwolisz im się pomoczyć 30 min lub dłużej. Ja moczyłam 10min więc nie były super chrupiące. Osusz je ręcznikiem. Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na sucho przez 15 minut. Dodaj 2 łyżeczki masła klarowanego/oleju kokosowego i kiedy się roztopi przemieszaj frytki szpatułką. Piecz ok 5-10 min (zaglądaj do nich - na koniec wyłącz termoobieg).
- 2. ŁOSOŚ: umyj i osusz. Do garnka wlej zupę czy bulion, włóż łososia - oprósz przyprawami (imbir połóż na wierzchu razem z masłem klarowanym). Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 10 min.
- 3. AWOKADO: awokado przetnij wzdłuż na pół, obierz, pokrój w poprzek w grube pasy. Skrop cytryną i ewentualnie szczyptunią soli. Starszakowi możesz nadziać na patyczki do szaszłyków/wykałaczki. (Filipek nie lubi awokado więc próbuję na różne sposoby - ekspozycja jest najważniejsza!)
Cześć Aniu! A jakiego łososia podajesz sykowi?, gdzie kupujesz “Bio” raczej nie da się znaleźć…no i te wszystkie zaśmiecenia ryb metalami itd., itp. Ja jestem pelna obaw w kwestii ryb i już sama nie wiem co robić… Pozdrawiam cieplutko Ciebie i Filipka 🙂
Hej Gosiu! Przyznam, że z łososiem mam ogromny problem. Atlantycki jest zwykle hodowlany. Najczęściej jemy pstrąga, na 2gim miejscu jest dorsz (i można przyrządzić je tak jak w przepisie). Łososia jemy max 1x w mcu, zwykle rzadziej. Traktuję go jako odmianę, szybki posiłek, można powiedzieć domowy fast food. Podobno polskie łososie hodowlane są obecnie najczystsze (link – YT) ale ciężko je dostać (75zł/kg). “1. „Jurassic Salmon” to jedyna na świecie hodowla, w której łosoś rozwija się i rośnie w bardzo czystej i bezpiecznej mikrobiologicznie słonej wodzie geotermalnej z okresu Dolnej Jury, pochodzącej z odwiertu o głębokości 1224,5 m p.p.m. 2.… Czytaj więcej »
czy taka porcja jak na zdjęciu jest ok dla Twojego synka?czy prosi o dokladke?
Hej Ewe! To zależy ale zwykle to jest idealna porcja ryby ale woła o dokładkę batatów. Z Filipem sprawdza się minimalizm na talerzu bo chętniej siada i jak jest głodny to zawsze podnosi rękę i woła “poproszę dokładkę” – nawyki z przedszkola 😉 zawsze mnie to rozbraja 🙂