Bez czarny to cudowny naturalny lek. Pokazywałam już jak zrobić syrop z kwiatów bzu, a tym razem sok z owoców w wersji bez cukru i z cukrem.
Sok z bzu czarnego stymuluje układ odpornościowy, a w medycynie ludowej używano go również przy biegunce i reumatyzmie. Sok działa przeciwzapalnie i antywirusowo. Badania [źródło] pokazują, że sok z bzu czarnego skraca czas trwania grypy i znacznie redukuje jej objawy więc choroba mniej męczy (syrop silnie łagodzi ból). Tak jak herbatka czy syrop z kwiatów, syrop z owoców bzu jest skuteczny przy problemach z górnymi drogami oddechowymi.
Z cukrem czy bez cukru?
Sok z bzu można przygotować bez cukru. Gotujemy owoce z niewielką ilością wody, przecedzamy i gorący sok przelewamy do wyparzonych i gorących butelek. Okrywamy kocem i zostawiamy tak do wystygnięcia. Soki tak zapasteryzowane powinny przetrwać nawet 3 miesiące.
Można też nie pasteryzować i trzymać w lodówce przez około 2 tygodnie – może dłużej ale nie sprawdzałam. Sok bez cukru dosładzamy odrobiną miodu 🙂
Można dodać cukier ale na pewno nie tyle ile dodają nasze babcie! Wystarczy spróbować i zdecydować czy syrop jest słodki. Zapasteryzować jak wyżej ale soki postoją dłużej.
Jeśli nie możesz dostać owoców bzu czarnego to możesz kupić suszone owoce bzu w sklepie zielarskim 🙂 Wystarczy zalać je gorącą wodą i zaparzyć herbatkę.
Dla kogo? Syrop z bzu i kwiaty z bzu mogą bardzo silnie alergizować ale jest niezwykle rzadko spotykane. Alergia może objawiać się biegunką i wymiotami. Filipek pierwszy raz syrop z bzu dostał w wieku 13 miesięcy – przy pierwszym w swoim życiu katarze (2 x dziennie po łyżeczce lub rozcieńczony z ciepłą wodą). Nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów więc podawałam syrop profilaktycznie w okresie jesienno – zimowym (na łyżeczce lub rozcieńczony z wodą raz dziennie).
Pamiętajcie, że ani owoców ani kwiatów bzu NIE WOLNO jeść SUROWYCH bo zawierają cyjanek. Wystarczy jednak poddać je obróbce termicznej aby służył naszemu zdrowiu.
Źródło:
Michael Balick “Rodale’s 21st-Century Herbal: A Practical Guide for Healthy Living Using Nature’s Most Powerful Plants”
Ostatnio zrobiłam sok z bzu i malin 🙂
- • dowolna ilość dojrzałych owoców bzu
- • 1-2 szklanki wody
- • (cukier do smaku)
- • wyparzone szklane buteleczki i nakrętki
- 1. Obejrzyj baldachy - usuń zielone i czerwone owoce. Ja używam widelca aby owoce oderwać od gałązek i szybko to idzie. Umyj owoce na sitku i przełóż do wysokiego garnka.
- 2. Dolej wodę - owoce do połowy powinny być w wodzie. Gotuj około 20 minut.
- 3. Durszlak ustaw nad innym wysokim garnkiem. Połóż kawałek gazy i wylej bez z sokiem. Nie odciskaj bzu - zostaw na około 1h lub dłużej.
- 4. a) Jeśli sok idzie do lodówki (do zużycia w ciągu 2 tyg) to zlej w czystą butelkę i tyle.
- b) Jeśli sok pasteryzujesz to zagotuj go i wlej do gorących butelek (zostaw 1-2 cm odległości od zakrętki). Postaw buteleczki obok siebie i okryj grubym kocem. Zostaw do całkowitego ostygnięcia i przenieś do piwnicy.
Mam owoce suszone z apteki a skąd można dostać świeże. ?
Kasiu ja mam od rodziców ale na pewno na rynku sprzedają. Moja koleżanka kupiła i nawet aronię mieli 🙂
Czy można jakoś wykorzystać owoce, które zostaną po odcedzeniu? Może dodać do placuszków?
Proponuje czarny bez najpierw zamrozic…ja tak robie..sok jest bardziej slodki i jest więcej soku
oooo nie pomyślałabym nawet o tym! Fajne opcja dla zaganianych bo sok można zrobić długo po sezonie na bez 🙂
Witam, Iwona najpierw myjesz i osuszasz owoce przed zamrożeniemoim?
Hej Karolina! Ja bym tak właśnie zrobiła. Tak właśnie przygotowuję owoc aronii.