Sok z bzu czarnego na odporność i w chorobie. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Do picia Przetwory

Sok z bzu czarnego na odporność i w chorobie. BLW

Bez czarny to cudowny naturalny lek. Pokazywałam już jak zrobić syrop z kwiatów bzu, a tym razem sok z owoców w wersji bez cukru i z cukrem.

Sok z bzu czarnego stymuluje układ odpornościowy, a w medycynie ludowej używano go również przy biegunce i reumatyzmie. Sok działa przeciwzapalnie i antywirusowo. Badania [źródło] pokazują, że sok z bzu czarnego skraca czas trwania grypy i znacznie redukuje jej objawy więc choroba mniej męczy (syrop silnie łagodzi ból). Tak jak herbatka czy syrop z kwiatów, syrop z owoców bzu jest skuteczny przy problemach z górnymi drogami oddechowymi.

Z cukrem czy bez cukru?

Sok z bzu można przygotować bez cukru. Gotujemy owoce z niewielką ilością wody, przecedzamy i gorący sok przelewamy do wyparzonych i gorących butelek. Okrywamy kocem i zostawiamy tak do wystygnięcia. Soki tak zapasteryzowane powinny przetrwać nawet 3 miesiące.

Można też nie pasteryzować i trzymać w lodówce przez około 2 tygodnie – może dłużej ale nie sprawdzałam. Sok bez cukru dosładzamy odrobiną miodu 🙂

Można dodać cukier ale na pewno nie tyle ile dodają nasze babcie! Wystarczy spróbować i zdecydować czy syrop jest słodki. Zapasteryzować jak wyżej ale soki postoją dłużej.

Jeśli nie możesz dostać owoców bzu czarnego to możesz kupić suszone owoce bzu w sklepie zielarskim 🙂 Wystarczy zalać je gorącą wodą i zaparzyć herbatkę.  

Dla kogo? Syrop z bzu i kwiaty z bzu mogą bardzo silnie alergizować ale jest niezwykle rzadko spotykane. Alergia może objawiać się biegunką i wymiotami. Filipek pierwszy raz syrop z bzu dostał w wieku 13 miesięcy – przy pierwszym w swoim życiu katarze (2 x dziennie po łyżeczce lub rozcieńczony z ciepłą wodą). Nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów więc podawałam syrop profilaktycznie w okresie jesienno – zimowym (na łyżeczce lub rozcieńczony z wodą raz dziennie).

Pamiętajcie, że ani owoców ani kwiatów bzu NIE WOLNO jeść SUROWYCH bo zawierają cyjanek. Wystarczy jednak poddać je obróbce termicznej aby służył naszemu zdrowiu.

Źródło:

Michael Balick “Rodale’s 21st-Century Herbal: A Practical Guide for Healthy Living Using Nature’s Most Powerful Plants”

image

14610838_1547989135226746_119513719_n

14642600_1547989085226751_1507666284_n

image

Ostatnio zrobiłam sok z bzu i malin 🙂

image

 

Sok z bzu czarnego na uodpornienie i w chorobie.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
Składniki
  1. • dowolna ilość dojrzałych owoców bzu
  2. • 1-2 szklanki wody
  3. • (cukier do smaku)
  4. • wyparzone szklane buteleczki i nakrętki
Wykonanie
  1. 1. Obejrzyj baldachy - usuń zielone i czerwone owoce. Ja używam widelca aby owoce oderwać od gałązek i szybko to idzie. Umyj owoce na sitku i przełóż do wysokiego garnka.
  2. 2. Dolej wodę - owoce do połowy powinny być w wodzie. Gotuj około 20 minut.
  3. 3. Durszlak ustaw nad innym wysokim garnkiem. Połóż kawałek gazy i wylej bez z sokiem. Nie odciskaj bzu - zostaw na około 1h lub dłużej.
  4. 4. a) Jeśli sok idzie do lodówki (do zużycia w ciągu 2 tyg) to zlej w czystą butelkę i tyle.
  5. b) Jeśli sok pasteryzujesz to zagotuj go i wlej do gorących butelek (zostaw 1-2 cm odległości od zakrętki). Postaw buteleczki obok siebie i okryj grubym kocem. Zostaw do całkowitego ostygnięcia i przenieś do piwnicy.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

7
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Kasia
Gość
Kasia

Mam owoce suszone z apteki a skąd można dostać świeże. ?

Anna
Gość
Anna

Czy można jakoś wykorzystać owoce, które zostaną po odcedzeniu? Może dodać do placuszków?

Iwona
Gość
Iwona

Proponuje czarny bez najpierw zamrozic…ja tak robie..sok jest bardziej slodki i jest więcej soku

Karolina
Gość
Karolina

Witam, Iwona najpierw myjesz i osuszasz owoce przed zamrożeniemoim?