Nie wiem czemu ale rodzinnie nie przepadamy za plackami z tartej cukinii… Zatem przedstawiam Wam fantastyczne placuchy z mąką ryżową i zmiksowaną cukinią 🙂
Wiek?
Poniżej 12m.ż. podawaj pieczone. Nie przejmuj się zawartością czosnku – nie wolno jedynie solić i cukrzyć 😉 Wszelkie przyprawy są ok! Placuszki ze zdjęć usmażyłam na maśle klarowanym – smakują również na zimno (szczególnie z kozim serem).
- - 1 szkl drobno startej i odciśniętej z wody CUKINII (ok 1 mała cukinia)
- - 2 jajka
- - 1/3 szkl mąki ryżowej
- - 1/2 ząbka czosnku
- - 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/5 łyżeczki soli (12m+) LUB łyżka koperku
- - 1 łyżka masła klarowanego
- 1. Umytą cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż gniazdo nasienne. Zetrzyj ją na małych oczkach tarki. Odsącz z płynu nad zlewem (bierz po trochu w rękę i zaciskaj pięść). Odmierz 1 szklankę i dodaj do blendera (ja użyłam ręcznego).
- 2. Wbij dwa jajka, dodaj przyprawy. Zmiksuj. Dodaj mąkę i wymieszaj.
- 3. Smaż na maśle klarowanym na rozgrzanej patelni.
- PIECZENIE: dodaj jeszcze łyżkę mąki i piecz w nagrzanym do 180C piekarniku na blaszce wysmarowanej masłem klarowanym. Piecz do zrumienienia.
- Z podanych proporcji wychodzi 9 placków.
Witam, czy inna mąka np kukurydziana się nada?
Iwona – nie próbowałam ale myślę, że tylko kokosowa odpada.
Fantastyczne placki. U nas z mąki jaglanej i bez jajka. Jajko zastąpiłam wodą po zaparzeniu siemienia lnianego i dodałam trochę mleka roślinnego oraz płatki drożdżowe o których istnieniu dowiedziałam się z twojej strony. Pycha
Agnieszka! dziękuję za modyfikację bez jajka!!! <3
O super, że już sprawdzone bez jajka 🙂
Czy można dodać samo żółtko? Dzieci nie mogą białka.
Myślę, że tak. Też będę próbować z samym żółtkiem 🙂