Polenta to nic innego jak kasza lub grys kukurydziany. To banalnie proste danie, które można serwować na wiele sposobów na każdy posiłek. Kaszka kukurydziana wylana na płaską formę bardzo szybko zastyga i można kroić ją na dowolne kształty i serwować na słodko lub wytrawnie. Nie zawiera glutenu (huuurrrrrraaaaa!). Jest bogata w witaminy (A, B, E, B1, PP), minerały (magnez, potas, fosfor) i mikroelementy niezbędne dla zdrowia. Polenta to doskonałe źródło białka i błonnika. Co ciekawe zawiera mocny przeciwutleniacz betakaroten, który nadaje skórze piękny, brzoskwiniowy odcień i zapobiega przedwczesnemu jej starzeniu się. Kryje w sobie również żelazo! A jeśli Twoje dziecko cierpi na zaparcia koniecznie wprowadź ją do tygodniowego menu.
Dla kogo? Po 6 miesiącu.
Przygotuj:
- 1 szkl kaszy kukurydzianej lub grysiku kukurydzianego
- 4 -5 szkl wody*
- szczypta soli (dla starszych dzieci)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki masła/oleju koko
*Z doświadczenia wiem, że na kaszkę firmy Sante potrzeba ok 4 szkl wody, a na grysik kukurydziany np Biosfera potrzeba 5 szkl wody. najlepiej zagotować 3 szkl i dolać 1-2 szkl wrzątku podczas gotowania kiedy kasza bardzo zgęstnieje i będzie już trudno ją mieszać.
Jak?
Zagotuj wodę i stopniowo wsypuj polentę energicznie roztrzepując trzepaczką do jajek. Dodaj sól, przyprawy i masło. Gotuj na małym ogniu 30 min ciągle mieszając. Na dnie garnka może utworzyć się skorupa – to normalne zjawisko. Polenta będzie odchodziła od garnka.
Polentę zwykle gotuję wieczorem lub kiedy Filip śpi gdyż nie jest jej fanem na ciepło. Wylewam ją na duży płaski talerz lub ceramiczną niedużą foremkę/zwykłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie trzeba natłuszczać. Polenta szybko zastyga, a kiedy ostygnie robi się niesłychanie zwarta. Można ją kroić w prostokąciki czy trójkąciki, wycinać różne kształty foremkami do ciastek i odsmażać na patelni/grillować/piec. Jest doskonałym dodatkiem do dania głównego. Robię też z niej ekspresowy chlebek, pierogi leniwe, pizzę i ciastka 🙂
Chlebek.
Polentę kroję i układam (zwykle w dwóch warstwach) w plastikowym pojemniku. Trzymam w lodówce zwykle 3-4 dni i kiedy potrzebuję mam ją pod ręką 🙂
Kurczę tak sobie pomyślałam “Co to ta polentą, znów coś dziwnego trzeba kupić”, a tu taka niespodzianka :DI nawet ją robię 😉
O polencie dowiedziałam się dopiero rozszerzając dietę Filipka 😉 a to tylko mało wykwintna kaszka. Można ją zrobić na milion sposobów. No i trzymać kostki w lodówce, a potem tylko podpiec czy podsmażyć lub leciutko podgrzać na suchej patelni. Takie bezglutenowe kopytka 😉
Jak ugotować polente z bananem czy innym owocem? Z czym mogę ja podać jeszcze 7 miesięcznemu dziecku?
Wiolu dodaj do polenty rozgniecionego banana 🙂 Możesz owoce rozgnieść lub pokroić. Możesz wrzucić do gotującej się polenty lub surowe rozłożyć na talerzu itp i wylać na nie ugotowaną polentę (lub wrzucić pod koniec gotowania, wymieszać z polentą i wylać na duży głęboki talerz). Poczekać co najmniej 10 min i kroić w kwadraty. Jeśli polenta będzie się rozpadać to musisz jeszcze poczekać. Ona bardzo szybko zastyga i jeszcze ciepłą można podawać. Ja lubię ją mieć w lodówce i potem tylko odgrzewam – piekarnik lub sucha patelnia. Do polenty można dodać praktycznie wszystko 😉 Nawet mięso mielone. Dynia świetnie się sprawdzi,… Czytaj więcej »
Ja potrzebuje pomocy.
Probowalam zrobic polente i nie wiem co robie nie tak ale mi wyszła jakas gumowata po ostygnięciu;/
Gdzie mój bład?
Gosiu gumowata być nie powinna hmmmm dziwne to :/ A wylałaś na płaską powierzchnię? Duży talerz, tortownica, forma do ciasta? Chociaż nawet bardzo “wysoka” polenta po ostygnięciu powinna dać się kroić i konsystencją przypominać troszkę sernik – bardziej krucha przy gryzieniu niż gumowata. Polecam drobny grysik bio. Z kaszki Sante też powinna wyjść ale lepsza jest z tej bardzo drobnej kaszki (chyba od biosfera) wychodzi naprawdę przepyszna.
Robiłam dwa razy. Raz wylałam na tortownice raz na płaski talerz. Za drugi razem było już lepiej ale i tak gumowato:/ używałam kleiku kukurydzianego z Nestle taki miałam w domu. Zakupie polecany przez Ciebie i dam znać czy w końcu wyszło. Pozdrawiam
oooo Gosiu! Kleik Nestle to raczej nie to samo co kaszka kukurydziana. Mam wrażenie, że ten produkt od nestle to kaszka instant i na pewno mniej wody potrzeba niż do kaszki kukurydzianej.
Zastanawiam się czy i jak polente można zrobić z mąki kukurydzianej? Dzięki za inspiracje. Pozdrawiam, Nina
hej Nina! Oj pojęcia nie mam. Myślę, że bardziej budyń hmmmm
Oj to mnie zmartwiłaś. Miałam ochotę na Twoją polente, niestety jak dotąd udało mi się kupić tylko mąkę 🙁
Nina gorąco polecam Ci TĄ. W sklepach bez problemu kupisz kaszkę kukurydzianą firmy Sante – wygląda podobnie do ich kaszy jaglanej. Polenta jest naprawdę fajna i możesz ją zrobić na wiele sposobów 🙂
Cześć 😎W końcu mam …upolowałam mam nadzieję, ze mi wyjdzie.Proszę o kciuki
Trzymam mocno kciuki! Pozdrawiam 🙂
Wyszła 🙂 Rita wcina mam teraz fajny dodatek do posiłków. Dziękuję
Bardzo się cieszę 🙂
A czy tą kasze też trzęba moczyć przed gotowaniem?
Hej Marta! Nie próbowałam ale myślę, że nie bo to taka drobnica, że można powiedzieć, ze to gruba mąka…
że też wcześniej na to nie wpadłam 🙂 wspaniały pomysł i zamiennik dla porannej jaglanki czy kaszki kukurydzianej!
<3
Hej! Mam pytanie na mojej kaszce kukurydzianej jest napisane, aby gotować 1:2 i nie wiem czy zrobić tak czy tak jak u Ciebie w przepisie w 4szk wody? ;(
Hej Magda! Wyjdzie i tak i tak 🙂 Mój przepis idzie za włoskim tradycyjnym przepisem ale czasem też gotuję wersję super szybką czyli tak ja na opakowaniu 😉
Hej nie jemy nic z bmk ani nie mam oleju kokosowego na stanie, może być olej rzepakowy tłoczony na zimno? lniany?Dziękuję za przepis! Super inspiracje:)Screenshot from 2018-01-16 12-26-45
Myślę, że będzie ok Paulina 🙂
Mam pytanie, czy jak stygnie przykryć czymś, ponieważ gora robi się bardzo twarda?
Kasiu nie powinna być twarda hmmm Jaką masz? Pewnie, że można przykryć i to powinno pożegnać problem.
Dziękuję za przepis :). Z kaszką kukurydzianą Kupiec wyszło za 1. razem. Konsystencja super. Nie mamy żarłoka, a smakowało i zostało zjedzone w 2 dni :). To u nas świetny wynik. Wprowadzamy do menu na stałe. Dzięki!
Małgosiu a w jakim wieku dziecko?
13,5 m-ca. A zrobiłam z połowy porcji.
Bardzo dziękuję za doskonały przepis i instrukcję. Z kaszką kukurydzianą Kupiec wyszła idealna za 1. razem, co w przypadku moich antyzdolności nie jest oczywiste. Maluszkowi bardzo przypadła do gustu. Wielkie dzięki!
Małgosiu! Jak się cieszę <3 <3 <3