Pierogi orkiszowe z mięsem i kapustą. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Pierogi orkiszowe z mięsem i kapustą. BLW

Pierogi orkiszowe to fajna alternatywa do pszennych i są szybkie w przygotowaniu. Filip polubił pierogi w przedszkolu więc musiałam się wreszcie zmobilizować i stworzyć jakiś przepis, który jest modyfikacją przepisu Babci. Czasem narzeka, że w przedszkolu albo u Babci są lepsze 😉

Różowe pierogi na słodko to modyfikacja tego właśnie przepisu.

Dla kogo? Kapustę kiszoną można podawać w niewielkich ilościach przez 12 miesiącem życia. Zwykle po 10 miesiącu życia ale jeśli okazjonalnie maluszek zje kiszonkę wcześniej nic mu nie będzie. Jeśli chodzi o ciasto to zawiera gluten i wiem, że wiele osób pewnie się zawiodło ale moje pierogi gryczane nie należały do najładniej wyglądających 😉 Muszę jeszcze poeksperymentować.

Nie mam lepszego zdjęcia  😉 Z tyłu widać zeszkloną cebulkę – tak wyglądała porcja moja i męża. Finio nie chciał.

Pierogi orkiszowe z mięsem i kapustą
Porcje 3
Alternatywa do pszennych pierogów. Ciasto dobrze się wyrabia, a do środka można włożyć dosłownie wszystko 😉 U mnie tradycyjnie z kapustą kiszoną i mięsem z zupy.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
4 min
Całkowity czas
34 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
4 min
Całkowity czas
34 min
Składniki
  1. • 1/2 szkl mąki orkiszowej
  2. • 1/3 łyżeczki soli (12m+)
  3. • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  4. • 3-4 łyżki ciepłej przegotowanej wody
  5. • 1 żółtko*
  6. FARSZ
  7. • mięso z zupy - ok 1 szklanka
  8. • garść kapusty kiszonej LUB kilka różyczek ugotowanego brokuła czy marchewka z zupy
  9. • pieprz czarny do smaku, posiekany koperek (ok 1 łyżka)
Wykonanie
  1. 1. Mąkę przesiej i dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto (jeśli za mocno się klei dosyp odrobinę mąki orkiszowej lub ziemniaczanej). Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Zostaw w misce przykrytej ściereczką na ok 10 min. Teraz przygotuj farsz.
  2. FARSZ: wszystkie składniki zblenduj - spróbuj czy smak Ci odpowiada i ewentualnie dopraw.
  3. 2. Podsyp mąką blat stołu (ja używam ziemniaczanej), obsyp też ciasto od góry i rozwałkuj (cienko ale nie tak cienko jak ciasto pszenne). Wycinaj szklanką krążki, a na każdy krążek nakładaj po łyżeczce farszu. Sklejaj boki ciasta, formując księżyce. Pierogi gotuj około 3-4 minut we wrzątku (osolonym po 12m).
  4. Podawaj na ciepło. Można odgrzać jeśli Wam zostanie.
Notatki
  1. ŻÓŁTKO - jeśli nie możesz go dodać to pierogi nadal wyjdą ale żeby zapobiec obsychaniu odrywaj kawałki (resztę zostaw w misce przykrytej ściereczką), wykładaj na delikatnie podsypany mąką blat i rozwałkuj na pożądaną grubość (nie będą tak cienkie jak pszenne!), wykrawaj kółka, a na każdy krążek wykładaj łyżeczkę farszu mięsnego i dokładnie sklej brzegi.
  2. Surowych pierogów nie układamy jeden na drugim aby się nie skleiły.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Lilia
Gość
Lilia

Dziękuję za przepis! Będą jutro na obiad! 🙂

Kasia
Gość
Kasia

Orkisz to też pszenica 🙂 tak tylko w ramach sprostowania 🙂