Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Pierniczki gryczane. Kruche. Idealne dla Maluszka. BLW

Moja Mama określa je mianem “smacznego piasku” ale wszystkie dzieciaki, które je jadły są zachwycone 🙂 Ja zresztą też! Fanów tradycyjnych pszennych pierniczków odsyłam TU, a tych co lubią mąkę gryczaną zachęcam do wypróbowania. Nie trzeba czekać, żeby pierniczki zmiękły więc są idealne dla wszystkich, którzy pieką na ostatnią chwilę 😉 Ciasto wyrabia się łatwo.

Dla kogo? W przepisie jest jajko więc dla dziecka, które już je toleruje. Można spróbować z galaretką z siemienia lnianego.

 pierniczki gryczaneZwykle do ciasta dodaję karob.12404237_1262916063734056_1154647699_n

10583176_1262916030400726_1666099353_n

12380548_1262916033734059_1015141786_n

Tu bez karobu ale za to z polewą 😉 i posmarowane białkiem.1940029_1262916013734061_1266435845_n
A tu jako dodatek do korzennej jaglanki 🙂 Ja jednak najbardziej lubię je z kokosowym “karobkiem” (a’la kakałko).

12380013_1263662960326033_1062397193_n (Kopiowanie)

Gryczane pierniczki. Gryczane kruche ciasteczka.
Ulubione ciasteczka Filipka. Dla fanów pszennych kruchych ciasteczek będą smakować jak "smaczny piasek" ale według mnie i Filipka są przepyszne!
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
27 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
27 min
Składniki
  1. • 1 szkl mąki gryczanej (próbowałam z Symbio, Bio Planet i Melvit)
  2. • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej + trochę do podsypywania
  3. • 1 jajko
  4. • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bio
  5. • 3-4 łyżki syropu klonowego/melasy lub innego płynnego słodzidła* (będą umiarkowanie słodkie)
  6. • 2 kopiaste łyżki miękkiego oleju kokosowego / 1/3 kostki masła
  7. • 1 czubata łyżka przyprawy korzennej**
Wykonanie
  1. 1. Nastaw piekarnik na 190C, grzałka góra - dół.
  2. 2. Do dużej miski przesiej: 1 szkl mąki gryczanej + mąkę ziemniaczaną + proszek + przyprawy.
  3. 3. Dodaj olej koko i zrób "kruszonkę" czyli połącz masło z mąką rozcierając grudki palcami. Wbij jako i wymieszaj dokładnie widelcem. Wlej słodzidło i wymieszaj.
  4. 4. Wszystkie składniki połącz rękoma. Wyłóż ciasto na silikonową stolnicę (ew. papier do pieczenia) wysypaną mąką ziemniaczaną i zagniataj. Podsypuj mąką gryczaną i ziemniaczaną aż poczujesz, że ciasto staje się elastyczne.
  5. 5. Przykryj arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkuj na więcej niż 0,5cm.
  6. 6. Wycinaj dowolne kształty i układaj na blaszce wyłożonej papierem.
  7. 7. Piecz około 12 minut - należy zaglądać do pierniczków. Zależnie od grubości pierniczki mogą potrzebować mniej lub więcej czasu.
  8. 8. Ostudź - najlepiej na kratce ale możesz poczekać aż przestygną na blaszce. Przełóż do pojemniczka i odstaw w chłodne miejsce lub najzwyczajniej w świecie zaserwuj dzieciakom 🙂
  9. Pierniczki udekorowałam czekoladową gęstą polewą (olej koko + kakao + 1 łyżka wody + cukier koko/syrop klonowy/ryżowy/a po przestygnięciu miód).
Notatki
  1. *Możesz użyć cukru kokosowego czy ksylitolu ale potrzeba wtedy więcej tłuszczu.
  2. **Przyprawę korzenną zrób sobie w domu mieszając w równych proporcjach zmielone goździki + imbir + cynamon + kardamon + gałka oraz kilka ziarenek anyżu i jedno ziarno ziela angielskiego - rozbij moździerzem lub w młynku. (Najważniejsze są imbir, goździki, gałka, cynamon i kardamon).
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

17 komentarzy do "Pierniczki gryczane. Kruche. Idealne dla Maluszka. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
roksana
Gość
roksana

Pierniczki gryczanej u nas hit nad hity☺dzięki za super przepisy. Pozdrawiamy!!!!

Ola
Gość

Mi ciasto zupełnie się nie klei, nie mogę nawet przenieść wycietych ciastek na blachę, nie wiem co jest… 🙁 musiałam dodać więcej koko bo ruszyły się okropnie, teraz są tłuste Ale też nic z tego…

Domi
Gość

Ile wychodzi szt tak mniej wiecej? Czy 9m bobas moze syrop?

Julia
Gość

Własnie upieklismy z dziecmi. Planowałam zrobić polewę, ale chyba nie zdążę (bo nie będę miała co dekorować ;)) Następnym razem robię z podwójnej porcji! Dziękuję za przepis 🙂 Zrobiłam z 4 łyżkami cukru kokosowego (zmielonego na puder) i 1 łyżką zimnej wody. Ciasto wyszło elastyczne, a pierniczki chrupiące 🙂

KJ
Gość

Jak długo można je przechowywać?

Alicja
Gość
Alicja

A może być melasa z karobu?

Mama Szymcia :)
Gość
Mama Szymcia :)

Zastanawiam się czy jako słodzidło mogę dodać domowej roboty syrop daktylowy? Jeśli tak to czy 3-4 łyżki wystarczą?

kaska
Gość

Ciasteczka są idealne! nie możemy przestać ich wcinać 🙂 jutro też będziemy piec 🙂 w ogóle to muszę przyznać, że to mój ulubiony blog-przepisy zawsze się udają i są pyszne! dzięki i nie przestawaj!

wpDiscuz