Pieczone kulki jaglane z pietruszką i parmezanem (bez jajka). BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Pieczone kulki jaglane z pietruszką i parmezanem (bez jajka). BLW

Nie jestem fanką poddawania sera obróbce termicznej ale od czasu do czasu sobie na to pozwalamy bo efekt jak same wiecie zwykle jest bardzo smaczny 🙂 Ja przepadłam… Dodajcie szybki ketchup z passaty pomidorowej – pycha!Obiecywałam więcej przepisów bez jajka i oto jeden z nich ale niestety jest Parmezan, który też może być problematyczny jeśli gotujesz dla alergika.

Dla kogo? Parmezan, jak większość serów, jest bardzo słony więc nie powinno się go serwować przed rokiem. Jeśli Twój maluszek nie ma alergii na jajko to dodaj je i upiecz kuleczki (pomysł na wariant warzywno- mięsny lub warzywny).

Pieczone kulki jaglano - pietruszkowe z parmezanem (bez jajka).
Porcje 12
Kuleczki są świetnym sposobem na pozbycie się zalegającej kaszy jaglanej w lodówce. Zamiast kuleczek możesz uformować wałek czy placuszek. Nie miałam jajka więc dodałam parmezan. Pyszne!
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
  1. - 2/3 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (zimnej)
  2. - 2 łyżki startego parmezanu
  3. - 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  4. - 2 łyżki marchewki startej na drobnych oczkach
  5. - 3 łyżki roztopionego tłuszczu (np smalec, masło klarowane, olej kokosowy)
  6. - 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik: 160C, termoobieg.
  2. 2. Do miski dodaj kaszę i tłuszcz. Zmiksuj chwilę blenderem ręcznym - masa jest sucha więc chwilkę bo inaczej się zbuntuje. Dodaj resztę składników i wyrób masę rękami.
  3. 3. Blaszkę natłuść (możesz też wyłożyć papierem do pieczenia i lekko go natłuścić). Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Możesz je wydłużać lub spłaszczać na blaszce.
  4. 4. Piecz ok 15 min w nagrzanym piekarniku - zrumienią się. Zostaw je w wyłączonym piekarniku na 5 minut. Potem wystaw blaszkę i odczekaj kilka minut. Użyj szpatułki by je bez problemu podnosić z blaszki (ciepła jaglanka lubi się rozpadać jeśli ma do czynienia z mało delikatną osobą 😉 )
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

5
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Nikola
Gość
Nikola

Zrobiłam kotleciki. Niestety wyszły za ostre mimo że dałam mniej pieprzu niż było w przepisie. Następnym razem dam jeszcze mniej.

Ew
Gość
Ew

Na pewno 3 łyżki masła? Wszystko pływa…

Zuz
Gość
Zuz

Łał! Szczerze mówiąc nie spodziwałam się że tak dobrze to smakuje! Pycha! Co prawda moje wałeczki zamieniły się wizualnie w piekarniku w ‘krowie placki’, ale co z tego skoro moja Malinka zjadła 5 takich placków😲😀 dzięki za przepis 😉