Kolacje Obiady Przepisy

Kotleciki jaglano – warzywne z mięsem z zupy. BLW

Kasza jaglana to chyba najlepsza przyjaciółka każdej BLW mamy 😉 Na blogu znajdziecie już kotleciki jaglano – warzywne oraz pierwsze pulpeciki dziecka. Dziś kolejna jaglana wariacja czyli ugotowana kasza jaglana + natka pietruszki + marchewka + mięso z zupy.

Dla kogo? W przepisie jest jajko więc dla dzieci bez alergii ale myślę, że tu bez problemu można je zastąpić. Dla maluszków kotleciki warto upiec.

Postaram się o lepsze zdjęcia ale zimą to naprawdę nie jest łatwe ;/ To była nasza kolacja. Do kotlecików warto podać sosiki – u nas: jogurt naturalny lekko doprawiony (kurkuma, pieprz, sól) oraz domowy ketchup z passaty.

Kotleciki jaglano - warzywne z mięsem z zupy
Kotleciki z resztek, które są szybkie i naprawdę smaczne. Czas przygotowania to tylko 10 min - zakładam, że masz już kaszę jaglaną i mięso z zupy 🙂 Surowej kaszy potrzeba 1/2 szklanki i należy ją ugotować w 1 szklance wody czy bulionu (kaszę wcześniej wymoczyć jak strączki, przepłukać i ugotować w czystej wodzie).
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
20 min
Składniki
  1. -1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  2. - niepełna szklanka mięsa z zupy (u mnie skrzydło indyka)
  3. - 1 jajko
  4. - 1 łyżka mąki (gryczana czy orkiszowa itp) + 2 łyżki mąki kukurydzianej do obtoczenia kotlecików
  5. - 1 surowa marchewka (starta na małych oczkach tarki)
  6. - 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki
  7. - 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki soli (12m+), 1 łyżeczka słodkiej papryki
  8. - tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane, olej kokosowy)
Wykonanie
  1. 1. Mięso porozrywaj czy pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki prócz mąki i marchewki połącz łyżką, a potem chwilę zblenduj blenderem ręcznym (skoncentruj się na mięsie). Dodaj marchewkę -
  2. wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj.
  3. 2. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w mące i spłaszczaj na patelni. Smaż aż się lekko zrumienią. Ostrożnie przerzucaj na druga stronę.
  4. Kotleciki można upiec - około 15 minut w piekarniku, 160C na termoobiegu. Blaszkę wysmaruj tłuszczem (możesz położyć papier do pieczenia i delikatnie go natłuścić). Zostaw chwilę w wyłączonym piekarniku. Użyj szpatułki by kotleciki bezpiecznie zdjąć z blaszki (kasza jaglana lubi się rozrywać zaraz po upieczeniu gdy jest bardzo gorąca).
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Kotleciki jaglano – warzywne z mięsem z zupy. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ola
Gość

Witam, kotleciki najpierw należy podsmażyć na patelni a potem piec! w piekarniku czy od razu można je piec w piekarniku?

wpDiscuz