Bardzo chciałam upiec bezglutenowe pierniczki ale porażka goniła porażkę… Już miałam się poddać kiedy kupiłam mąkę z ciecierzycy. I co? Ciasto świetnie się wyrabia, nie kruszy się przy wałkowaniu, nie lepi się. Cudowne jest! Często robię pierniczki gryczane bo dzieci je uwielbiają ale są bardzo kruche i nie udałoby się ich powiesić na choince, a z tymi nie ma problemu 🙂
Dla kogo? Cieciorkę zaleca się podać dzieciom dopiero po 18 mcu życia ale ja już podałam około 14 mca bo Filipek był nią zachwycony i zwinął mi kilka kuleczek z talerza.
Jedną partię zrobiłam z makiem, który wcześniej wymoczyłam i ugotowałam do miękkości. Wyszły rewelacyjne!
Fantastyczne ciasto do wycinania z dziećmi. Mój dwulatek radził sobie świetnie i wyciął ich naprawdę sporo 🙂
- • 1 szkl mąki z ciecierzycy (u mnie Melvit) + 1/2 szkl do podsypywania*
- • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
- • 1 jajko
- • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- • 3 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego (będą minimalnie słodkie więc daj więcej jeśli chcesz, żeby smakowały jak te babcine)
- • 1/3 kostki zimnego masła
- • 1 czubata łyżka przyprawy korzennej**
- • odrobina lodowatej wody (1 łyżka)
- 1. Nastaw piekarnik na 190C, grzałka góra - dół.
- 2. Niektórzy robią kopczyki ja wolę najpierw wszystkie składniki zmieszać w misce. Do dużej miski przesiej: 1 szkl mąki z cieciorki + mąkę ziemniaczaną + proszek + przyprawy. Dosyp cukier i wymieszaj. (Jeśli używasz syropu najpierw wymieszaj suche i wlej syrop).
- 3. Rozbij jako do miski. Masło pokrój w kosteczkę i wrzuć do miski.
- 4. Wszystkie składniki połącz rękoma - ciasto będzie się początkowo mocno kleić. Wyłóż ciasto na stolnicę wysypaną mąką i zagniataj. Dolej wodę i zagniataj. Teraz podsypuj mąką aż poczujesz, że ciasto staje się elastyczne - obskrob jak najwięcej ciasta z rąk.
- 5. Najlepiej wałkować na silikonowej stolnicy lub na papierze do pieczenia. Przykryj arkuszem papieru i rozwałkuj na więcej niż 0,5cm.
- 6. Wycinaj dowolne kształty i układaj na blaszce wyłożonej papierem.
- 7. DZIURKI: jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince wytnij dziurki słomką (standardowa wielkość) kiedy będą już leżały na blaszce. Najlepiej mieć też wykałaczkę aby pozbyć się ciasta ze słomki.
- 8. Piecz około 14 minut - należy zaglądać do pierniczków. Moje są grube. Jeśli rozwałkujesz ciasto bardzo cienko to czas pieczenia skróci się.
- Pierniczki udekorowałam czekoladową gęstą polewą (olej koko + kakao + cukier koko) i ekspandowaną jaglanką. Próbowałam różnych zdrowych lukrów ale żaden nie wyszedł...
- *Przygotuj sobie więcej mąki bo nie wiadomo ile będziesz potrzebować - to też zależy od wielkości jajka i użycia syropu zamiast cukru. Chojnie posyp ciasto i zagniataj. Zoabaczysz, że ciasto szybko stanie się elastyczne.
- **Przyprawę korzenną zrób sobie w domu mieszając w równych proporcjach zmielone goździki + imbir + cynamon + kardamon + gałka oraz kilka ziarenek anyżu i jedno ziarno ziela angielskiego - rozbij moździerzem lub w młynku. (Najważniejsze są goździki, gałka, cynamon i kardamon).
Rzeczywiście-bardzo smaczne 🙂 Wspaniały przepis!
Dziękuję 🙂 Bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie i wesołych Świąt!
Mam pytanie- czy mogę użyć masła klarowanego? A jeśli nie, to czy temperatura 150*C (i oczywiście dłuższy czas) wystarczą, aby pierniczki się upiekły?
Pozdrawiam. 😉
Hej Aniu! Pierniczki na pewno upieką się w temp 150C ale będą potrzebowały sporo czasu. Spokojnie możesz użyć oleju kokosowego lub masła klarowanego (przyznam, że z klarowanym jeszcze nie próbowałam i pewnie chwilę dłużej będziesz zagniatać). Daj znać proszę jak wyszły! Filipek i jego kuzynka wpadli w weekendowy szał piernikowy 😉 Piątkowe i sobotnie popołudnie spędziliśmy wycinając gryczane 🙂
Mam pytanie masło prawdziwe czy margaryna do pieczenia?
Hej Ada! Masło lub olej kokosowy. Margarynę omijamy szerokim łukiem. Pozdrawiam!
Hej Aniu. Właśnie myślę co tu zrobić na święta. Zdradzisz co Ty szykujesz?
Hej Alu! Absolutne minimum 🙂 Robię ciasta bg i niesłodzone cukrem, barszcz i pieczone kacze udka. Taki mam przydział w tym roku i mam tylko ochotę zrobić uszka bez grzybów dla Filipka i Wiki. Muszę się przełamać bo jak pomyślę o pierogach sprzed roku…..grrrr Pierniczki mogę piec ale już lepienie z mąk bg nie jest takie łatwe! Masz już plan? Wszystko na Twoich barkach czy pichcenie rozłożone rodzinnie? 🙂
czesc, mam takie pytanko – z miodem tez mozna??
Można Kaskitta ale miodek podgrzany zmienia się w cukier… szkoda trochę kasy. Podobno miód daje fajny aromat i wiele osób raz w roku używa. Ja się nadal bronię 😉
Zrobiłam drugi raz. Pierwszy wyszly mega dlatego dziś powtórzylam. No ale dziś nie trzymałam się przepisu. Zamiast syropu daktylowego dalam mus daktylowy…😔 Nie są w ogóle słodkie…Czy przetestowalas jakaś zdrowsza polewe?
Posmarowalam miodem i sa ekstra ale juz widzę jak się lepi cale mieszkanie gdy córka zacznie z nimi chodzic😜
Jaka duża ma być kostka masła? Bo są i 250g i 170g…
hej Monika! ojej nie pomyślałam o tym! 250g 🙂
czesc Aniu, na ile mniej wiecej pierniczkow jest przepis? pozdrowienia, Gosia
ile dodać oleju kokosowego ? cukier kokosowy można zamienić na ksylitol ?Pozdrawiam