Perfekcyjne PIERNICZKI bezglutenowe. Bardzo łatwe. Nie kruszą się :-) BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Perfekcyjne PIERNICZKI bezglutenowe. Bardzo łatwe. Nie kruszą się :-) BLW

Bardzo chciałam upiec bezglutenowe pierniczki ale porażka goniła porażkę… Już miałam się poddać kiedy kupiłam mąkę z ciecierzycy. I co? Ciasto świetnie się wyrabia, nie kruszy się przy wałkowaniu, nie lepi się. Cudowne jest! Często robię pierniczki gryczane bo dzieci je uwielbiają ale są bardzo kruche i nie udałoby się ich powiesić na choince, a z tymi nie ma problemu 🙂

Dla kogo? Cieciorkę zaleca się podać dzieciom dopiero po 18 mcu życia ale ja już podałam około 14 mca bo Filipek był nią zachwycony i zwinął mi kilka kuleczek z talerza.

12398919_1262240067134989_2047341522_n 12386693_1262236173802045_2067698959_n

12386577_1262236200468709_387555874_n Z12380236_1262236177135378_1427146705_n

Jedną partię zrobiłam z makiem, który wcześniej wymoczyłam i ugotowałam do miękkości. Wyszły rewelacyjne!

12399230_1269534183072244_2085390664_n

Fantastyczne ciasto do wycinania z dziećmi. Mój dwulatek radził sobie świetnie i wyciął ich naprawdę sporo 🙂12395339_1262236180468711_2035643682_n

1899191_1262236160468713_923628574_n

12366882_1262236190468710_1258245077_n

 

 

 

Pierniczki bezglutenowe. BLW
Idealne ciasto na pierniczki 🙂 Bez użycia gotowych mieszanek bezglutenowych. Pierniczki nie kruszą się i można użyć ich jako ozdoby choinkowej 🙂
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
14 min
Całkowity czas
24 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
14 min
Całkowity czas
24 min
Składniki
  1. • 1 szkl mąki z ciecierzycy (u mnie Melvit) + 1/2 szkl do podsypywania*
  2. • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
  3. • 1 jajko
  4. • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  5. • 3 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego (będą minimalnie słodkie więc daj więcej jeśli chcesz, żeby smakowały jak te babcine)
  6. • 1/3 kostki zimnego masła
  7. • 1 czubata łyżka przyprawy korzennej**
  8. • odrobina lodowatej wody (1 łyżka)
Wykonanie
  1. 1. Nastaw piekarnik na 190C, grzałka góra - dół.
  2. 2. Niektórzy robią kopczyki ja wolę najpierw wszystkie składniki zmieszać w misce. Do dużej miski przesiej: 1 szkl mąki z cieciorki + mąkę ziemniaczaną + proszek + przyprawy. Dosyp cukier i wymieszaj. (Jeśli używasz syropu najpierw wymieszaj suche i wlej syrop).
  3. 3. Rozbij jako do miski. Masło pokrój w kosteczkę i wrzuć do miski.
  4. 4. Wszystkie składniki połącz rękoma - ciasto będzie się początkowo mocno kleić. Wyłóż ciasto na stolnicę wysypaną mąką i zagniataj. Dolej wodę i zagniataj. Teraz podsypuj mąką aż poczujesz, że ciasto staje się elastyczne - obskrob jak najwięcej ciasta z rąk.
  5. 5. Najlepiej wałkować na silikonowej stolnicy lub na papierze do pieczenia. Przykryj arkuszem papieru i rozwałkuj na więcej niż 0,5cm.
  6. 6. Wycinaj dowolne kształty i układaj na blaszce wyłożonej papierem.
  7. 7. DZIURKI: jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince wytnij dziurki słomką (standardowa wielkość) kiedy będą już leżały na blaszce. Najlepiej mieć też wykałaczkę aby pozbyć się ciasta ze słomki.
  8. 8. Piecz około 14 minut - należy zaglądać do pierniczków. Moje są grube. Jeśli rozwałkujesz ciasto bardzo cienko to czas pieczenia skróci się.
  9. Pierniczki udekorowałam czekoladową gęstą polewą (olej koko + kakao + cukier koko) i ekspandowaną jaglanką. Próbowałam różnych zdrowych lukrów ale żaden nie wyszedł...
Notatki
  1. *Przygotuj sobie więcej mąki bo nie wiadomo ile będziesz potrzebować - to też zależy od wielkości jajka i użycia syropu zamiast cukru. Chojnie posyp ciasto i zagniataj. Zoabaczysz, że ciasto szybko stanie się elastyczne.
  2. **Przyprawę korzenną zrób sobie w domu mieszając w równych proporcjach zmielone goździki + imbir + cynamon + kardamon + gałka oraz kilka ziarenek anyżu i jedno ziarno ziela angielskiego - rozbij moździerzem lub w młynku. (Najważniejsze są goździki, gałka, cynamon i kardamon).
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/
702877_1262236187135377_290889949_n

15
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Magda
Gość
Magda

Rzeczywiście-bardzo smaczne 🙂 Wspaniały przepis!

Anna
Gość
Anna

Mam pytanie- czy mogę użyć masła klarowanego? A jeśli nie, to czy temperatura 150*C (i oczywiście dłuższy czas) wystarczą, aby pierniczki się upiekły?
Pozdrawiam. 😉

ada
Gość
ada

Mam pytanie masło prawdziwe czy margaryna do pieczenia?

Alicja
Gość
Alicja

Hej Aniu. Właśnie myślę co tu zrobić na święta. Zdradzisz co Ty szykujesz?

Kaskitta
Gość
Kaskitta

czesc, mam takie pytanko – z miodem tez mozna??

Marzena
Gość
Marzena

Zrobiłam drugi raz. Pierwszy wyszly mega dlatego dziś powtórzylam. No ale dziś nie trzymałam się przepisu. Zamiast syropu daktylowego dalam mus daktylowy…😔 Nie są w ogóle słodkie…Czy przetestowalas jakaś zdrowsza polewe?
Posmarowalam miodem i sa ekstra ale juz widzę jak się lepi cale mieszkanie gdy córka zacznie z nimi chodzic😜

Monika
Gość
Monika

Jaka duża ma być kostka masła? Bo są i 250g i 170g…

Gosia
Gość
Gosia

czesc Aniu, na ile mniej wiecej pierniczkow jest przepis? pozdrowienia, Gosia

Anna
Gość
Anna

ile dodać oleju kokosowego ? cukier kokosowy można zamienić na ksylitol ?Pozdrawiam