Paluchy, ciacha, a nawet chlebek 🙂 Tyle możliwości z dwóch składników! Łatwa, szybka i tania przekąska.
Przepis jest z nami dwa lata ale dopiero teraz trafia na bloga… lepiej późno niż wcale.
Wiek? Składniki to jogurt naturalny i mąka więc Ty zdecyduj drogi rodzicu 🙂
Warto zrobić wzorek widelcem. A niżej Filip mierzy długość swoich paluchów 😉
Zdjęcia sprzed 2 lat! Tylko logo dodałam nowe 😉 Mąka kukurydziana + jogurt naturalny dają sprężyste ciasto, które można rozwałkować.
To też zdjęcie sprzed roku – spróbowałam usmażyć wersję z mąką kukurydzianą ale po kilku godzinach chlebek mocno stwardniał więc jeśli się zdecydujecie to jemy na ciepło.
- - 1 szkl jogurtu naturalnego (szukaj bez mleka w proszku)
- - 1,5 szkl mąki (+ ok 1/2 szkl)*
- - 2 łyżki syropu klonowego/ryżowego/melasy
- - 3 łyżki sezamu
- - 1/5 łyżeczki tłuszczu do natłuszczenia blaszki (smalec, masło klarowane, olej koko)
- *MĄKI: kukurydziana sprawia, że ciasto można rozwałkować. My lubimy zmielone płatki owsiane (1 szkl) + 1/2 szkl mąki gryczanej (zwykle potrzeba więcej - ok 2/3 szkl)
- 1. Jogurt przełóż do miski. Dodaj mąkę (początkowo 1,5 szkl), słodzidło i wymieszaj łyżką. Teraz wsyp 1/2 szkl mąki i wyrób ciasto ręką (przygotuj jeszcze 2-3 łyżki mąki bo czasem potrzeba więcej - wszystko zależy od gęstości jogurtu).
- [Z mąką kukurydzianą ciasto stanie się bardzo elaastyczne, a ze zmielonymi płatkami i mąką gryczaną świetnie nadaje się do lepienia dowolnych kształtów.]
- 2. Odrywaj po kawałku i roluj paluchy (możesz wcześniej ciasto uformować w gruby wałek aby było sprawniej). Możesz je rolować na rozsypanych ziarnach sezamu (TAK WIEM, że NASION NIE WOLNO PIEC powyżej 140C ale my te paluchy robimy sporadycznie). Paluchy układaj na natłuszczonej blaszce.
- 3. Piecz w 160C, grzałka góra dół około 20 minut LUB termoobieg ok 15 min. Piecz aż lekko się zrumienią. Jeśli będą za mało słodkie dla Was to polecam posmarować je miodem - oczywiście tylko dla starszaków i rodziców 🙂
- Najsmaczniejsze są na ciepło z dipem jogurtowym (jogurt naturalny + odrobina miodu czy innego słodzidła).
moze dziwne pytanie ale dlaczego nie wolno piec sezamu powyżej 140stopni ? 🙂
Elu krótko mówiąc dobry, zdrowy tłuszcz zamienia się w trans 😣 Cudownie wytłumaczyła to Gosia – Czytelniczka!- pod postem na fb: “Nasiona w temperaturze powyżej 140 stopni tracą swoje cenne składniki. Zostaje naruszona struktura zewnętrzna i jest większa dyfuzja tlenu a przez to duża zawartość zdrowych nienasyconych tłuszczów zostaje utleniona a powstają wolne kwasy tłuszczowe, nasycone i tluszcze trans. W wyniku działania tlenu powstają też w ziarnach wolne rodniki. Lepiej uprażyć krótko na patelni😉” My sobie pozwalamy od czasu do czasu i traktuję takie dodatki jak sezam czy mąka ze zmielonych orzechów jako totalną rozpustę bo smak jest cudowny! Nie… Czytaj więcej »
A czym zastąpić jogurt ?jestesmy na diecie niskohistaminowej bezglutenowej bezcukrowej i bezmlecznej😐Szukam alternatywy
Kiedyś robilam paluchy z mąki gryczanej i ziemniaczanej plus ciepla woda i przyprawy. Były pyszne. Polecam książkę Smakoterapia
Można użyć maki jaglanej ?
A mozna uzyc tylko maki owsianej
Mam wielką ochotę wypróbować ten przepis! Mam jednak pytanie: Twoim zdaniem sprawdziłby się tutaj jogurt sojowy? Dodam, że jest bardzo gęsty. Dziękuję z góry za odpowiedź i wszystkie super przepisy! Korzystam regularnie z mają półtoraroczną Sofi
A czy zwykła mąka pszenna się nada?albo pełnoziarnista?
Pewnie Kasiu!
Wyszły mi zakalece😣 😭surowe ciasto w środku
Pomocyyyy
Aniu nie wiem czemu :/
Hmm, miałam w domu jogurt u cornflour (mieszkam w uk). Zrobiłam i chyba nie wyszło mi to co jest tu na zdjęciach :/
Czy możliwe że miałam złą mąkę? brytyjska mąka kukurydziana podobna do polskiej skrobii ziemniaczanej…
Buuuu przykro mi Gel ;-( Pojęcia nie mam :/
Próbowałaś zrobić ze zwykłym jogurtem naturalnym? 🙂