Muffiny z kaszki kukurydzianej to alternatywa do muffin z mąki. Zwykle ciacha z kaszki robię bez pieczenia bo kasza wspaniale i szybko zastyga ale upieczona jest naprawdę zwarta. Dzięki owocowym sokom muffinki są nieziemsko słodkie, a ananas dodaje im egzotyczności.
Dla kogo? Po roku jeśli użyjesz ananasa. Ananasa można zastąpić innym soczystym owocem, np: gruszką. Nasiona chia nie są przeznaczone dla małych dzieci i lepiej zastąpić je galaretką z siemienia lnianego.
Przygotuj:
- 1 szkl kaszki kukurydzianej bio
- 1/3 szkl mąki kukurydzianej/gryczanej lub płatków jaglanych – można zastąpić 0,5 szkl kaszki
- 1 szkl jagód
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 gruszka (można zastąpić jabłkiem)
- 2 plastry ananasa
- dodatkowo aby muffiny były bardzo zwarte – można je wyjąć zaraz po upieczeniu: 1 jajko lub 2 łyżki galaretki z nasion chia lub siemienia lnianego
- Nastaw piekarnik na 180*C (bez termoobiegu)
- W blenderze zmiksuj banana, jabłko, gruszkę i ananasa (bez twardej części). Możesz użyć tylko banana i gruszek/jabłek.
- W misce połącz mus owocowy z kaszką, płatkami jaglanymi i ewentualnie z jajkiem/galaretką z nasion chia (bez jajka muffinki trzeba pozostawić w foremkach do wystygnięcia – wtedy kaszka zastygnie i będą zwarte. Dzięki jajku/galaretce chia będą zwarte zaraz po upieczeniu). Wsyp jagody i wymieszaj.
- Masę nakładaj łyżką do natłuszczonej formy na muffiny.
Z podanych składników wyszło 8 dużych muffin, 1 duży miś i 4 płaskie ciasteczka.
Po upieczeniu wyjmij muffiny do góry dnem i studź na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem lub na kratce. Muffiny są zwarte i niesłychanie słodkie.
Bon apetit :-*
Gościnnie na blogu jagodowego misia zjada Wikusia – kuzynka Filipka. Filipek wolał suszoną morelę 😉
Hej. Czy kaszkę kukurydziana najpierw się gotuje? jak długo mufiinki muszą się piec?
Hej Alicja! Kaszka ugotuje się w soku owocowym więc używamy surowej. Muffinki królowały u nas latem i teraz zupełnie nie mogę sobie przypomnieć ile czasu się pieką! Myślę, że około 25 min. Jutro zrobię wersję jesienną i poprawię przepis. Pozdrawiam!
Tym razem zrobiłam z musem dyniowym i mlekiem z orzechów laskowych + banan + jabłko. Zmniejszyłam ilość mąki do 1 kopiastej łyżki. Wyszły pyszne – jesienne smaki 🙂 Piekły się 35 minut. Zobaczysz jak będą gotowe bo widocznie urosną i delikatnie się zrumienią. (Po wyjęciu z piekarnika opadły do pierwotnej wysokości). Najlepiej poczekać z wyjmowaniem z foremek aż troszkę przestygną. Pozdrawiam!
dziękuję za przepis 🙂 dziś znalazłam Twoją stronę i już pierwszy przepis zrobiony i właśnie stygnie 🙂
będę czekać na więcej obiadowych propozycji 🙂 pozdrawiamy
Hej Wiola! Mam nadzieję, że będą smakowały 🙂 Oj wiem, propozycji obiadowych nie ma u mnie dużo. Chyba głownie dlatego, że to zwykle robię w biegu. Ale obiecuję poprawę 😉 Pozdrawiam