To ulubione muffinki męża. Filip też je bardzo lubi 😉 Są niesłychanie puszyste i delikatne.
Dla kogo? W przepisie są jajka.
Tu bez karobu/kakao – spokojnie można pominąć.
Muffinki daktylowo - gryczane. Puszyste.
2017-02-19 23:53:18
Porcje 12
Ulubione muffinki męża, a to wiele mówi. Filipek też je bardzo lubi 😉
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
35 min
Mokre
- • jajka, 3
- • mus daktylowy*, 3 kopiaste łyżki
- • olej kokosowy/masło klarowane, 2 łyżki (roztopić)
- • mleko kokosowe, ¼ szkl (można pominąć i użyć mniej mąki)
Suche
- • mąka gryczana (u mnie Melvit), 4-5 łyżek
- • karob/kakao, 1 łyżka (można pominąć)
- • soda, 1 płaska łyżeczka
- • drobne wiórki kokosowe (Belbake) lub pulpa po koko mleku (wysuszona i zmielona na mąkę) lub mąka migdałowa czy zmielone orzechy** 3 łyżki
- • imbir, 1/2 łyżeczki
- • gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki
Wykonanie
- 1. Rozgrzej piekarnik do 180C, grzałka góra - dół.
- 2. Jajka i olej kokosowy zmiksuj ok 3min w blenderze (masa powinna znacznie zwiększyć objętość). Dodaj mus daktylowy, (mleko) i znowu zmiksuj do połączenia.
- 3. Wsyp mąkę, (karob/kakao) zmielone orzechy/wiórki, przyprawy i wymieszaj łyżką.
- 4. Wlej do foremek i piecz przez ok 25min w 180C, bez termoobiegu.
- Muffinki będą niesłychanie puszyste i wg mnie bardzo słodkie. Otrzymasz 10-12 średniej wielkości muffinek.
Notatki
- *Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15min lub dłużej. Odlej wodę i zmiksuj daktyle na puree.
- **Orzechów nie powinno się piec ale spróbowałam raz i wyszły pyszne niestety.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/
Jakiej konsystencji powinno wyjsć ciasto? Po 25 minutach jak sie sprawdza patyczkiem to powinien byc on suchy? Foremki czymś smarowałas i posypywalas? Wybacz takie postawowe pytania :p ale musze wiedziec wszystko dokładnie zeby wyszły idealne i zeby maz mi pozniej nie gadał ze znowu mi cos nie wyszło z internetowego przepisu :p
Hej Kasiu! Przepraszam, że dopiero odpisuję! Przyznam, że nigdy nie sprawdzam patyczkiem 😉 Dotykam palcem z wierzchu i wiem czy są wystarczająco upieczone – jest opór. Jeśli używam silikonowej formy muffinkowej to niczym nie smaruję, nie mam niestety innej i często b.gęste ciasto muffinkowe wlewam (przekładam łyżką) bezpośrednio do papilotek. Zbieram się na zakup ceramicznej (Bolesławiec ma takich kilka).
Ważne, żeby nie wyjmować jeszcze gorących muffinek (tylko z silikonowej formy i tylko jeśli pierwsza wyjdzie gładko) i poczekać chwilę aż przestygną.
Pozdrawiam!
Czy zamiast mleka komosowego można użyć mleczko kokosowe?
Hej Magda! Myślę, że każde się tu nada 🙂 Chodzi Ci o takie z puszki? Pewnie!
Czy można w tym przepisie czymś zastąpić jajka?
Hej Iwka! Pewnie tak ale nie próbowałam. Na pewno siemię lniane odpada :/
oo a czemu odpada?
Nie próbowałam tego przepisu, ale spróbuj jaja zastąpić aquafabą.
Ale pachną, ale rosną! Puszyste i pyyyszne (mimo, ze z niesuszonej dodatkowo pulpy… Chyba calkiem niezle wyciskam 😉
Bardzo się cieszę <3