Wilgotne ale bez zakalca. Przyjemnie słodkie ale nie za słodkie, a nutka imbiru rozgrzewa zmysły. To mój opis. Filip orzekł “doble”, a to najwyższa ocena!
Dla kogo? Po roku.
Wiórki i mleko kokosowe spokojnie można pominąć. Myślę, że ilość mąki się nie zmieni ale może lepiej wsypać wtedy tylko 4 łyżki i sprawdzić konsystencję i dopiero wtedy dodać 1-2 łyżki.
Najlepiej smakują na babcinych kolanach 🙂
- • jajka, 3
- • banany, 2 dojrzałe
- • olej, 2 łyżki
- • mleko kokosowe, 1/4 szkl (można pominąć i użyć mniej mąki)
- • rodzynki, 2 garście
- • mąka owsiana*, 5 łyżek
- • wiórki koko, 3 łyżki
- • imbir, 1 łyżeczka
- • gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki
- 1. Rozgrzej piekarnik do 180C, grzałka góra - dół.
- 2. Jajka i banany wrzuć do blendera i miksuj ok 1min. Dodaj olej, koko mleko i rodzynki i znowu zmiksuj - 1-2min.
- 3. Wsyp mąkę, wiórki i przyprawy i wymieszaj łyżką.
- 4. Wlej do foremek i piecz przez ok 25min w 180C, bez termoobiegu. Muffinki powinny pięknie wyrosnąć, mimo że w składzie nie ma ani sody ani proszku.
- *Użyłam bezglutenowej mąki Provena, która jest bardzo delikatna. Muffinki świetnie wyrastają też z mąką gryczaną firmy Melvit. Jeśli chcesz użyć innej mąki (pamietaj, że kokosowa jest bardzo chłonna więc użyj max 2-3 łyżki) to dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia.
Przepraszam, ale ile mam dać mąki przy robieniu tych suchych? Nie ma w przepisie, albo ślepa jestem 😉 Chyba, że tyle samo co w mokrych?
Pozdrawiam
Tfu, chodzi mi o mokre 😛
Już wiem, blondynka, ehh ;/
Hej Monia! Nie Ty pierwsza nie możesz się doczytać ile czego 😉 ja lubię taki podział na suche i mokre bo łatwiej mi się zorganizować 🙂 Pozdrawiam
Czy rodzaj mąki determinuje dodanie bądź nie proszku do pieczenia? Jestem “zielona” w kuchni, to moje pierwsze kroki w pieczeniu, a niestety po proszku do pieczenia źle się czuję, więc Twoja rada będzie bezcenna, może uda mi się to odnieść też do innych przepisów:) Jakiej mąki należy używać by nie trzeba było proszku dodawać?
Hej Magda! Tutaj zadziałała kombinacja delikatnej bezglutenowej mąki owsianej + 3 jajka. Droga jest ta mąka (Provena) ale daje świetne efekty więc czasem sobie pozwalam na rozpustę. Ważne, żeby jajka + banan blendować przez dłuższą chwilę – masa zacznie bąbelkować i zastąpi proszek 🙂 Masy nie wolno “przemieszać” kiedy dodasz suche składniki, tzn nie miksować już tylko pomieszać ręcznie łyżką i nie za długo – tylko do połączenia składników i siup do foremek 🙂 Robiłam kiedyś też muffinki jajeczno – kokosowe bez proszku do pieczenia. Nie skradły naszych serc więc nie ma ich na blogu. Mimo że mąka kokosowa jest… Czytaj więcej »
super, bardzo dziękuję za pomoc. Muffinki z proszkiem są wszędzie a takie bez tylko u Ciebie!
Nie ma sprawy! No to mnie zmobilizowałaś do eksperymentów 😉
A czy mogę dodać mąki NIE bezglutenowej, czy wówczas też może być bez proszku do pieczenia? Bo u nas w rodzinie wszyscy dobrze tolerują gluten, a nigdzie tej proveny znaleźć nie mogę, a zamawiać przez internet jedną mąkę to bez sensu…:)
Magda z inną mąką lepiej dodać odrobinę proszku do pieczenia lub bardzo bardzo mocno spienić jaja. Próbowałam z owsianą z Melvitu i wyrosły ale nie tak ładnie jak z Proveną. Daj znać jak wyszły!
No co Ty nie będę eksperymentować:) Skoro piszesz że ma być Provena, to tak będzie! Ja pochodzę z rodziny o korzeniach piekarniczych, więc z glutenem jesteśmy za pan brat, stąd moje pytanie. Sądziłam poprostu że ze zwykłą mąką będą rosły lepiej:)
Wow! Zazdroszczę! Fajnie tak mieć w rodzinie speców od wypieków 🙂 Największy minus tej mąki to cena więc rzadko ją kupuję :/ ale wszystko z niej wychodzi lepsze!
Witam,
W przepisie jest napisane, że dla dzieci po roku. Ze względu na co jest ta ‘bariera’ wieku? Chciałam zrobić muffinki na roczek synka, mogę? Pewnie nawet 1 całej nie zje, bo jak na razie liczy się dla niego tylko cyc 😀
Pozdrawiam
Hej Edyta! te ustalenia wiekowe są troszkę bez sensu przy blw 😉 teraz zwykle piszę, że w przepisie są jajka itp więc dla dzieci bez alergii lub “rodzicu oceń sam” 😉 Muszę ten opis czy prędzej zmienić. Pozdrawiam!
PS. Czy mogę zmielić płatki owsiane, żeby uzyskać mąkę czy kupna się czymś różni?
Tu najlepeij sprawdza się bezglutenowa provena lub dodaj 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i użyj innej firmy lub zmiel płatki 🙂 Chodzi o to, że na Provenie te muffiny fajnie rosną, a na innych nie za bardzo ale proszek załatwi sprawę 😉
Super, dziękuję za odpowiedzi! 🙂 Mam nadzieję, że mi wyjdą tak piękne, jak tu na zdjęciach 🙂
Super przepis na 6+! 🙂 Ja jednak nie jestem fanem rodzynek wiec dodalam garsc suszonych wisni i zurawiny 🙂
Super wyrosły w piekarniku, ale po wyciągnięciu – opadły:( Robiłam ze zmielonych płatków owsianych plus łyżeczka proszku do pieczenia. Nie wiem, co poszło nie tak…:(
Pani blog jest dla mnie wielką inspiracją, ale mi te Pani cuda jakoś do końca nie wychodzą. Chęci są, ale chyba ręka nie ta..
Ojeju ;-( one tylko z mąki owsianej provena wychodzą.. Przy zmielonych płatkach trzeba dać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia bo za ciężkie są.
Pomyliłam sie i dodałam 2 jajka zamiast 3. Pominęłam mleko, więc dodałam 4 łyżki mąki. Mimo wszystko wyszły, urosły i są smaczne! Polecam 🙂
<3 dziękuję za komentarz!!! Modyfikacja na pewno się komuś przyda 🙂