Masz małych makaroniarzy w domu? Ja mam. Cała nasza trójka lubi makarony i często eksperymentuję z warzywnymi. Tagliatelle robi się najszybciej bo wystarczy obieraczka do warzyw i można zaserwować wersję obiadową z mięsem, rybą czy strączkami lub deserową! Polecam dodatek masła, rodzynek i migdałów. Pyszne i łatwe!
Dla kogo? Pisałam Wam już, że dr Paul Pitchford zaleca wstrzymać się z serwowaniem strączków do 18m. Przyznam, że do tej informacji dotarłam na długo po tym jak Filip zajadał się brązową i zieloną soczewicą oraz ciecierzycą…czyli niedługo po roczku. Zdecyduj sama.
Marchewkowy makaron jest odpowiedni od początku rozszerzania diety. Niektóre półroczniaki na pewno z nim sobie jakoś poradzą ale nie liczyłabym na duży sukces 7-8 miesięcznym maluszkom będzie z nim łatwiej. Makaron jest delikatny i miękki ale to zależy tylko od Ciebie – możesz przecież ugotować go al dente.
Filipek zajada z zastawy z organicznego bambusa Pure Kids od Abebe.pl:
- - 4-6 marchewek
- - 1 łyżka masła/masła klarowanego/oleju kokosowego
- - 1/2 szkl soczewicy zielonej lub brązowej (namoczona przez noc!)
- - opcjonalnie: kasza gryczana/jaglana czy makaron*
- *może to być tagliatelle orkiszowe itp, które można wymieszać z marchewkowym
- 1. Marchewkę obierz, umyj i obieraj obieraczką aż otrzymasz zadowalającą ilość paseczków, które po ugotowaniu przerodzą się w tagliatelle z marchewki. Tagliatelle gotuj kiedy masz już soczewicę czy inne dodatki. Wlej ok 2 szkl wody do niedużego garnka. Po zagotowaniu dodaj masło itp i tagliatelle. Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj 7-10 min - spróbuj i oceń czy wystarczająco miękkie.
- 2. Soczewicę ugotuj z masłem klarowanym lub oliwą z oliwek - gotowana z odrobiną tłuszczu jest wg mnie smaczniejsza. (My nie solimy). Czas gotowania to 20-25min.
- 3. Filipek kocha kaszę gryczaną więc zwykle dodaję też kaszę - czas gotowania ok 20 min.
- Serwuj na ciepło. Ja dodaję jeszcze dodatkową łyżeczkę masła na ciepły (odcedzony już makaron).
Dodaj komentarz