Stało się! Moja pierwsza przekąska z zapiekanym serem 😉 Raz na jakiś czas można sobie na to pozwolić, a krakersiki przygotowałam na Święta więc okazja zacna. Miały służyć jako maczadełka do barszczu ale Filipek wolał barszczyk wypić, a krakersy zażyczył sobie z masłem.
Dla kogo? Krakersy są bardzo chrupiące. W przepisie znajduje się jajko i parmezan.
Z podanych składników wychodzi blacha krakersów.
Po lewej stronie krakersy z przewagą maki amarantusowej (nam smakują ale Filipkowi już nie), po prawej stronie gryczane z koperkiem i parmezanem. [Z podanych składników wychodzi tyle co po prawej lub po lewej stronie 😉 ]
Kilka krakersów zrobiłam grubszych ale te cieńsze bardziej odpowiadają Filipkowi.
- • 1/2 szkl mąki gryczanej (+do posypywania przy zagniataniu)
- • 1 czubata łyżka mąki z amarantusa
- • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- • 1 płaska łyżeczka sody
- • 1 jajko
- • 1 łyżka masła klarowanego ("piórka")
- • 1 czubata łyżka drobno startego Parmezanu
- • 1 łyżka koperku
- • szczypta kurkumy, pieprzu i słodkiej papryki
- 1. Włącz piekarnik: 190C, termoobieg.
- 2. Mąki + sodę + przyprawy przesiej do wysokiej miski. Zamieszaj łyżką. Dodaj koperek (mój był mrożony), masło klarowane (łyżką lub nożem rób "wiórki" czy piórka) i Parmezan. Dłońmi dokładnie ugniataj mąkę z masłem - powstanie kruszonka.
- 3. Posyp silikonową stolnicę mąką (najlepiej gryczaną z dodatkiem ziemniaczanej).
- 4. Do miski wbij jako i użyj widelca aby połączyć je z mąką. Potem użyj dłoni.
- 5. Wyłóż zawartość miski na stolnicę i zagniataj. Kiedy uformujesz jędrną kulę przykryj ciasto papierem do pieczenia (położysz go potem na blaszce) i rozwałkuj. Potnij ciasto na pasy, a a następnie trójkąty czy romby. Nieregularne brzegi można odciąć i ponownie ugnieść w kulę i rozwałkować. Wtedy brzegi są idealne. Można też odrywać po kulce ciasta i spłaszczać je dłonią i tak upiec. Cienkie krakersy są najsmaczniejsze.
- 6. Piecz ok 10 min. Jeśli nie masz funkcji termoobiegu dodaj ok 3 minuty (może dłużej).
Czy krakersy zachowują chrupkość po kilku dniach? Chętnie zrobiłabym z wyprzedzeniem na imprezę sylwestrową 🙂 Pozdrawiam i dobrej końcówki roku życzę! 🙂
Julia są baaaaardzo chrupiące. Ostatnio odnalazłam jednego po 5 dniach od upieczenia i są super chrupiące. Dziękuję! Julia wzajemnie 🙂
A propos parmezanu, kiedy zaczelas podawac Filipowi nabial?
A czy można zastąpić czymś mąkę amarantusową?
Hej Marta! Myślę, że każda inna mąka będzie ok. Amarantusowa dodaje kruchości w pozytywnym słowa znaczeniu 😉 Amarantus ekspandowany byłby też fajny.