Kotlety z indyka ze szczypiorkiem. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady Przepisy

Kotlety z indyka ze szczypiorkiem. BLW

Zaraz po burgerach z indyka te kotleciki to hit w naszym domu 🙂 Ich sekret to forma …placka, które funkcjonują u nas pod nazwą “kotleciki placuszkowe”. Możesz wierzyć lub nie ale nadanie ciekawej lub dziwnej nazwy potrawie sprawia, że dzieci chętniej siadają do stołu bo wzbudzamy ich zainteresowanie. Do kotlecików zawsze podaję ekspresowy ketchup z passaty pomidorowej bo jeśli Finio ma maczadełko to jest w siódmym niebie, podobnie jak jego tatuś 😉

Dla kogo? Kotleciki można zrobić z jajkiem lub bez i składają się z …mięsa, marchewki, szczypiorku i przypraw.

Mój piekarnik mocno grzeje więc ustawiam na 150C, na termoobieg i piekę ok 12 minut. 

Kotlety można też usmażyć – tak jak burgery z indyka czyli pod przykrywką na wolnym ogniu. Wybaczcie – tu wieczorową porą więc fota jest jaka jest 😉

Kotlety z indyka ze szczypiorkiem
Pyszne i niesłychanie łatwe. Ich sekret to forma zbliżona do placka 😉 Mój Finio pokochał je od pierwszego usłyszenia 😉 nazwałam je "kotleciki placuszkowe" i chyba dobrze mu się kojarzą. Do kotlecików obowiązkowo dip - np ekspresowy ketchup z passaty pomidorowej.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
27 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
27 min
Składniki
  1. - ok 1/2kg mielonego mięsa z indyka (świetna jest golonka)
  2. - 1 marchewka (starta na drobnych oczkach)
  3. - pęczek szczypiorku
  4. - 1 jajko lub samo żółtko (można pominąć ale z jajem są delikatniejsze)
  5. - przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu czarnego lub ziołowego, sól po 12-mcu - ok 1 płaska łyżeczka
  6. - ok 1/2 szkl mąki kukurydzianej do obtaczania kotlecików
  7. - smalec do posmarowania blaszki (ew.patelni)
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik - mój mocno grzeje więc ustawiam na 150C, termoobieg. Można też piec bez funkcji termoobiegu ale co najmniej 5 minut dłużej.
  2. 2. Mięso połącz ze wszystkimi składnikami - najlepiej ręką lub pulsacyjnie w malakserze. Ja łączę ręką i blenduję z grubsza blenderem ręcznym*
  3. 3. Mąkę wysyp na duży talerz. Odrywaj kulki masy wielkości orzecha włoskiego i spłaszczaj je na talerzu posypując od góry mąką. Wtedy nie kleją się do dłoni więc łatwo stworzyć bardzo cienkie "placki". Gotowe kotlety wykładaj na natłuszczoną blaszkę i piecz ok 10-15 min (to zależy od piekarnika!) - powinny się lekko zarumienić.
Notatki
  1. *Według mnie są smaczniejsze jeśli się dodatkowo mięso lekko zblenuje.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

5
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Patrycja
Gość
Patrycja

Czy moZna użyć maki kokosowej albo ryżowej ?

Kasia b
Gość
Kasia b

A czy można bez mąki upiec?

Marta
Gość
Marta

Moje dziecko w końcu zjadło mięso 😍 dziękuję za ten przepis 😘