Kotlety mielone z indyka z kaszą jaglaną i jarmużem w sosie pomidorowym. Pycha! – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady Przepisy

Kotlety mielone z indyka z kaszą jaglaną i jarmużem w sosie pomidorowym. Pycha!

To są najlepsze kotlety jakie jadłam! Naprawdę i przepraszam za brak skromności 😉 Nie lubię dotykać mięsa, a już na pewno lepienie kotletów nie jest czymś co lubię robić w kuchni. Dlatego taki sukces smakowy bardzo mnie cieszy 🙂 Przez ponad 3 lata byłam wegetarianką. Wszystko zmieniło się gdy byłam w ciąży. Zwyczajnie potrzebowałam mięsa! Sercem zawsze będę wegetarianką i miałam nadzieję tak żywić synka. Na szczęście poczytałam o diecie paelo i wiele argumentów do mnie przemawia. Nie odrzucę zbóż bo według mojej wiedzy są wartościowe ale trzeba je umieć ugotować… O tym już wkrótce na blogu.

Dla kogo? Jeśli dziecko będzie mięsa potrzebować to zacznie je jeść. Filip zaczął jeść mięso dopiero kiedy skończył rok i ma się świetnie 🙂 Do roku to mleko jest głównym pokarmem dziecka więc nie panikuj jeśli Twój Szkrab odmówi zjedzenia kotlecika. Nie dosalaj też jego porcji – to będzie oszustwo…

 

 

12283273_1247160885309574_1821154300_n

12282933_1247185445307118_334423436_n

 

 

12309331_1247160881976241_344217003_n

Gorąco polecam włoską passatę Mutti – kupiłam ją w Auchan. Bardzo chciałam kupić polską ale ta ma piękny skład i cenowo wychodzi jak te polskie 🙂 Dodatek bazyli wynosi ten sos w inny wymiar! 12283286_1247160878642908_1700274727_n 12285643_1247160868642909_98501415_n

12283232_1247160871976242_1137401765_n

Kotlety mielone z indyka z kaszą jaglaną i jarmużem w sosie pomidorowym. Pycha!
Porcje 22
Przepyszne kotleciki, które w niezauważalny sposób przemycają jarmuż i kaszę jaglaną. Bardzo łatwe - przygotuje je każdy!
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
  1. • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
  2. • 1 czubata łyżka zmiksowanego podduszonego jarmużu*
  3. • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej**
  4. • 1 jajko
  5. • 2 łyżki płatków drożdżowych lub 1 łyżka mąki np gryczanej
  6. • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  7. • 1 łyżka koperku
  8. • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  9. • 1/3 łyżeczki kurkumy
  10. • 1/3 łyżeczki drobno zmielonego pieprzu
  11. • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (po 2 r.ż.)
  12. • 2 łyżki mąki gryczanej do obtoczenia kotletów
  13. • 1 - 2 łyżki oleju kokosowego do podsmażenia kotletów
  14. • SOS: passata pomidorowa z bazylią (w szklanej butelce) - 2 szkl
  15. • 1/2 szkl wody
Wykonanie
  1. 1. Mąkę wysyp na duży tależ.
  2. 2. Do miseczki wlej wodę do maczania palców - kotlety nie będą się kleić. Jeśli masa nadal mocno będzie się kleić dosyp 1 łyżkę mąki gryczanej.
  3. 3. Do dużej miski wrzuć wszystkie składniki i wyrób masę rękami - najgorszy moment... (Sól: jeśli Twoje dziecko nie skończyło 2 lat wyrób masę i ulep 4 kotlety czyli obiad na 2 dni i dopiero wtedy posól).
  4. 4. Kotlety obtaczaj w mące i odkładaj na talerz.
  5. 5. Na dużej patelni rozgrzej olej koko. Ułóż jak najwięcej kotletów i posmaż z obu stron. Przełóż do garnka - najlepiej aby kotlety zmieściły się na dnie.
  6. 6. Passatę połącz z wodą i zalej kotlety. Duś pod przykryciem około 10 - 15 minut.
  7. 7. Podawaj z surówką z kapusty kiszonej (dla dziecka należy lekko zmiksować w blenderze) i kaszą jaglaną czy ziemniakami.
  8. Smacznego!
Notatki
  1. *5 dużych liści jarmużu umyj, odetnij twarde łodygi, potnij drobno, zalej wrzątkiem na 3 min i zblenduj. Tak przygotowany jarmuż pomroziłam i mam go zawsze pod ręką 🙂
  2. **1/2 szkl surowej kaszy jaglanej zamoczyłam na noc. Rano wylałam wodę i zalałam świeżą (1 szkl wody). Gotowałam pod przykryciem ok 20 min (kiedy kasza wciągnie większość wody wyłącz gaz i zostaw na 10 min aż wchłonie całą wodę) najpierw na sporym ogniu, a po 5 minutach na małym płomieniu i na blaszce. Kaszę najlepiej ugotować rano albo poprzedniego dnia - znacznie przyspieszy to pracę.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

18
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
sylwia
Gość
sylwia

Przepis super, jutro wyprobuje, pojawia się tylko pytanie cxy moje 1,5 roczne dziecko zje coś takiego cxy poźuje w buzi i wypluje jak większość mięsa i obiadu czym doprowadza mnie do szaleństwa:(

ania
Gość
ania

Za chwilę zabieram się za te kotleciki póki mała śpi tylko mam w domu pierś z kurczaka a nie indyka.. A co myślisz o smażeniu na maśle klarowanym? Ma wysoką temperaturę dymienia.. A olej kokosowy nierafinowany nie zmieni smaku na kokosowy?

Sabina
Gość
Sabina

Jakiej firmy olej kokosowym poleca Pani??:)
Pozdrawiam

Karolina
Gość
Karolina

Przepis wyśmienity. Mój dwuletni synek zjadł takie trzy na obiad a i nawet teściowa pochwaliła 😀

mamaNata
Gość
mamaNata

Dzięki za inspirację. Robię dzisiaj na obiadek z drobna modyfikacja dla małego alergika.

Justyna
Gość
Justyna

A w czym mrozila Pani jarmuz? Pietruszke i koperek tez mroze ale sa lekko podsuszone wiec nie mam problemu z zeskrobaniem z pojemnika. A jak to jest z jarmuzem, czy przed blendowaniem zlewa Pani wode i czy po zmrozeniu nie zamienia sie w bryle?
Dziekuje za odpowiedz
Justyna

Anu
Gość
Anu

Talerz! 🙈

Aga
Gość
Aga

Czy można je zamiast smażenia upiec w piekarniku? Jeśli tak, to jak długo i w jakiej temperaturze? Z góry dziękuję za odpowiedź!