Taka lekka kolacja i sposób na przemycenie kapusty kiszonej 😉 Filip złapał właśnie katar i jak zwykle w czasie infekcji nie ma ochoty na ciężkie dania. Kotleciki bardzo przypadły mu (i nam!) do gustu. Miałam zrobić z jajkiem ale skończyły się i dzięki temu mam dla Was wreszcie coś bez jaja.
Dla kogo? Kotleciki nie zawierają jajka więc wreszcie mam fajny przepis dla alergików 🙂 Nie planowałam kiedy podać Filipkowi kiszonki. Któregoś dnia chwycił ogórka kiszonego z naszego talerza. Do roku kiszonki podajemy w małej ilości ze względu na sól.
Zdjęcia robione wieczorową porą więc są jakie są 😉
Płatki drożdżowe do panierki wsypałam do miski z masą (zrobiłam wcześniej miejsce). Kotleciki bardzo łatwo uformować. Najlepiej sprawdzają się kule wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczaj na blaszce.
Następnym razem podwajam składniki bo mnie było małooooo!
- • 1 łyżka masła klarowanego
- • 2 łyżki płatków drożdżowych + 1 czubata łyżka na panierkę
- • 2 szkl ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- • 1 szkl kapusty kiszonej
- • 1/2 cebulki dymki
- • ok 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- • przyprawy: 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki curry*
- 1. Włącz piekarnik: 180C, termoobieg.
- 2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Kapustę odciśnij z soku, wrzuć do blendera i drobno zmiksuj.
- 3. Dymkę pokrój w drobną kostk. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i dodaj cebulę. Po 2 min dodaj kapustę i przyprawy. Smaż na wolnym ogniu ok 5 min aby odparować płyn.
- 4. W misce wymieszaj dokładnie ziemniaki, kapustę i mąkę ziemniaczaną. Uformuj kotleciki: ciasto powinno być gładkie, a uformowanie kuleczki powinno zająć kilka sekund. [Jeśli masz problemy dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej]. Obtaczaj w płatkach drożdżowych. Układaj na blaszce (wyłożonej natłuszczonym papierem) i piecz ok 20 min.
- Kotleciki przypominają kluski śląskie ale z zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i "kluskowe."
- Podawaj jako dodatek do mięsa czy ryby albo samodzielnie najlepiej z dipem, np domowy ketchup, jogurt naturalny z kurkumą i pieprzem, dip z awokado (przepis na blogu).
- *Kupując przyprawę curry przeczytaj skład i wybierz tą, która nie zawiera soli. Zwykle od soli właśnie zaczyna się skład, a powinien zaczynać się od kurkumy.
No nie, nigdy bym na takie nie wpadła!:)
https://jaglusia.wordpress.com/
Musisz wypróbować 🙂 Widziałam kiedyś takie kotleciki w necie ale z boczkiem i bułką tartą, smażone w głębokim tłuszczu. Wersja “light” jak widać też jest możliwa 🙂
a w przypadku braku płatków:
a)buła tarta
b)nic
c)rezygnujemy całkowicie z potrawy
?
🙂
hahahaha świetne 🙂 Odpowiedź c odpada 😉
Maggi buła tarta na pewno (my nie używamy) lub mąka (nie kokosowa bo kotleciki mogą się kruszyć) ale mniej niż podana ilość płatków bo płatki są b.lekkie i delikatne. Myślę, że płatki można pominąć i sypnąć więcej mąki ziemniaczanej.
Daj znać jak wyszły!
Pozdrawiam
Pomysł świetny, jedynie o czym należy pamiętać u alergików, by nie podawać kiszonek zbyt często ze względu na dużą zawartość histaminy. Źródło -Mama Alergika Gotuje.
ooooo dzięki za info Marta!
Przemycenie kapusty? U nas postaw wiardo z kiszoną to zje ilr brzuch zmieści 😉
hahahaha rok temu mieliśmy to samo + surówki z czerwonej kapusty (surowej) z jabłkiem – szły miskami! Ale miłość minęła tej jesieni i zaczęłam kombinować 😉
To świetny pomysł na ziemniaki, które bardzo często zostają po obiedzie. Nic teraz się nie zmarnuje, bo to smaczny patent na smaczna kolację 🙂 Dodałam jajko do przepisu a zamiast kieszonki, użyłam kawałek białego sera. Bardzo lubię takie kreatywne przepisy. Dzięki :))