Kogel-mogel w wersji dla małego dziecka. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Kogel-mogel w wersji dla małego dziecka. BLW

Odkryłam Amerykę i odczarowałam zły i straszny kogel-mogel 🙂 Już mówię jak do tego doszło…znowu czytałam o dobrodziejstwie jakim jest żółtko jaja kurzego i najpierw wpadłam na pomysł aby dodawać je do owsianki, a potem stwierdziłam, że zrobię daktylowo – żółtkowy kremik i nim poleję gorącą owsiankę. Bingo! Smakowało baaardzo…tak baaaardzo, że kuzynka Filipka, która nie znosi papek zaczęła jeść owsiankę! Nawet nie wiem jak to się stało, że chciała spróbować. Mój daktylowy kogel – mogel ulepszyłam odrobinę miksując go w kąpieli wodnej. Chciałam aby stanowił samodzielny deser napakowany witaminami i zdrowym tłuszczem (podony tłuszcz zawiera mleko kobiece). Dodajmy do tego łatwo przyswajalne żelazo, potas i magnez i robi się całkiem miło 🙂

Tradycyjny kogel mogel ucieramy “na zimno” z cukrem ale w obawie przed Salmonellą należy je utrzeć w kąpieli wodnej aby krem osiągnął temperaturę 60-65 stopni – tak jak roztapia się czekoladę. Dodam, że jajka mam z zaufanego źródła. Używając miksera krem delikatnie zwiększa objętość, a dodatek karobu dodaje wartości odżywczych oraz czekoladowy kolor.

Koniecznie przeczytajcie ten artykuł, w którym prof. Tadeusz Trziszka mówi jak to jest z tymi jajami.

(…) fenomen natury. W żółtku jest aż 50% suchej substancji, reszta to woda. Z tych 50% 32% to tłuszcze, 16% to białka, a 2% stanowią witaminy i związki mineralne. W tych 32% tłuszczów istotną część stanowią fosfolipidy, które są kluczowymi związkami niezbędnymi do życia, a głównym fosfolipidem jest lecytyna. Lecytyna potrzebna jest do prawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
Fosfolipidy są w każdej komórce, tak jak cholesterol. Mogą służyć wprost do poprawy jakości życia i regeneracji tkanek. Są w nich zawarte kwasy omega-3. Jest ich relatywnie dużo, bo od 10% do 20%. Poza tym zmniejszają ryzyko odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
Straszy się ludzi cholesterolem w jajach, a nikt nie mówi, że w żółtku jest tylko 0,3% cholesterolu, za to aż od 10% do 20% fosfolipidów, które zmniejszają odkładanie się cholesterolu.
Częścią lecytyny zawartej w jaju jest cholina, której potrzebujemy do regeneracji wątroby. Mamy w aptekach różne produkty z choliną, które mają chronić naszą wątrobę, a dwa jaja dziennie pokrywają nasze całkowite zapotrzebowanie na tę substancję.

Dla kogo? Do oceny rodzica 🙂 Ja podałabym jako samodzielny deser po roku, wcześniej żółtko można dodać do zupki czy gorącej owsianki.

IMG_2652 IMG_2649

IMG_2648

IMG_2647

Co zrobić z białkami??? Lekki jak chmurka GOFRY <3

Przepis na GOFRY 📝
👉🏻3 białka ubite na sztywno ze szczyptą soli + 2 czubate łyżki mąki gryczanej, owsianej czy orkiszowej
👉🏻Rozgrzej gofrownicę i posmaruj masłem klarowanym lub olejem koko (połóż odrobinkę i rozsmaruj po obu stronach gofrownicy pędzlem). Piecz około 3 minuty (wszystko zależy od Twojej gofrownicy).

Ciepłe, chrupiące gofry i puszysty kogel mogel to uczta dla podniebienia!

Śniadanie mistrzów 💪🏻🏆 Kogel – mogel na parze w towarzystwie lekkich jak chmurka ☁️ i chrupiących jak wafle gofrów 💦👅👌🏻…

Opublikowany przez BLW mama na 19 kwietnia 2017

Bezpieczny KOGEL MOGEL dla maluszka. BLW
Porcje 3
Tradycyjny kogel mogel ucieramy "na zimno" z cukrem ale w obawie przed Salmonellą należy je utrzeć w kąpieli wodnej aby krem osiągnął temperaturę 60-65 stopni - tak jak roztapia się czekoladę. Używając miksera krem delikatnie zwiększa objętość, a dodatek karobu dodaje wartości odżywczych oraz czekoladowy kolor.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
2 min
Czas gotowania
4 min
Całkowity czas
6 min
Czas przygotowania
2 min
Czas gotowania
4 min
Całkowity czas
6 min
Składniki
  1. • 6 żółtek (na 2 - 3 osoby)
  2. • 2 łyżeczki syropu klonowego lub 1 łyżka syropu daktylowego
  3. • 1/2 - 1 łyżka karobu
Wykonanie
  1. Jajka umyj pod bieżącą gorącą wodą. Przygotuj mikser (na zdjęciu widać tylko rózgę ale doczepiona była do blendera ręcznego).
  2. Szklaną, grubą miskę postaw na garnku aby całe dno i częściowo jej boki były w środku garnka. Do garnka wlej wodę na wysokość ok 1cm. Doprowadź wodę do wrzenia i wlej syrop klonowy, wbij żółtka, wsyp karob. Miksuj* na najniższych obrotach ok 4 minut - kiedy zobaczysz, że masa zaczyna przywierać na brzegach do miski - przestań. Zdejmij miskę z garnka.
  3. Wlej do miseczek i podawaj z dodatkami lub bez 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

13
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
bb
Gość
bb

Witam czy ten kogel mogę przygotować w thermomixie? On mixuje i zarazem ustawia się temperaturę jaka chcemy osiągnąć
Może być kakao? I ksylitol

Krupeczki.pl
Gość
Krupeczki.pl

Tym przepisem pomogłaś nie jednemu fanowi kogla :))) Sama taki wsunę z chęcią :))) Myślisz, że cukier kokosowy też tu pasuje ?

Ilona
Gość
Ilona

Przepisy fajne ale czy jest gdzieś informacja od którego miesiąca podajemy?

Sylwia
Gość
Sylwia

Pyszny. Polecam bardzo. Młoda zachwycona, ja też 🙂 tylko pod taką postacią moje dziecko zjada jajo 😀

daria
Gość
daria

zrobilam, dziec zjadl ze smakiem, mnie takze smakowalo,tylko teraz i tak sie boje czy podgrzalam do wystarczajaco wysokiej temperatury 🙁 po czym miec pewnosc, ze kogel juz jest ok, juz sie nadaje do jedzenia? 🙁 martwie sie teraz

Kasia
Gość
Kasia

Był gdzies przepis ma gofry z pozostałych białek ale nie mogę go znaleźć :/ czy mogę prosić o podesłanie linka ?