W czym karob jest lepszy od kakao? Czy kakao jest rzeczywiście takie zdrowe?
Karob bije kakao na głowę! W odróżnieniu od kakao, karob nie zawiera kofeiny i teobrominy oraz kwasu szczawianowego, który blokuje wchłanianie wapnia. Nie uzależnia i nie alergizuje jak kakao. Karob robi nam naprawdę dobrze:
- Poprawia trawienie i reguluje pracę jelit do tego stopnia, że pomaga przy biegunce.
- Jest dobrym źródłem witamin: E, D2, C, B6 i kwasu foliowego, żelaza, selenu i magnezu.
- Pomaga w leczeniu astmy i alergii.
- Ze względu na zawartość wapnia i fosforu wykorzystywany w leczeniu osteoporozy.
- Stosowany w leczeniu kaszlu, grypy i niedokrwistości.
- Profilaktyka raka płuc i macicy.
- Dzięki zawartości kwasu galusowego karob ma właściwości przeciwbólowe, antyalergiczne i antybakteryjne. Jest również przeciwutleniaczem, działa przeciwwirusowo i anty sceptycznie.
Kakao ma szereg cudownych właściwości ale zawartość kofeiny i teobrominy to niebezpieczna kombinacja, która może silnie oddziaływać na kwas żołądkowy, wywołując ból żołądka lub uczucie głodu. Spożywane w dużej ilości mogą zakłócać pracę nerek, wywoływać bezsenność, a nawet lęk. Wszystko z umiarem ale warto zaprzyjaźnić się z karobem, który nie zawiera ani kofeiny ani teobrominy 🙂
Bluzeczka się odprała – wystarczy namoczyć w wodzie z proszkiem. My plamami się nie przejmujemy ale fajnie jak synek ma ochotę założyć śliniak 😉
- • 1 szkl domowego syropu daktylowego*
- • 1 kopiasta łyżeczka karobu
- • tyle domowej śmietany kokosowej ile możesz poświęcić 😉 ok 2 czubate łyżki wystarczą**
- Wszystkie składniki wlej do rondla i zagotuj/dobrze podgrzej.
- Upewnij się, że porcja dziecka nie jest za gorąca. Nie nalewaj pełnego kubeczka - lepiej trochę dolać niż ryzykować, że dziecko przypadkowo wszystko wyleje.
- Karob zalej 1/2 szkl gorącej wody. Wymieszaj. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dolej "syropu" daktylowego z lodówki. Będzie gotowy do picia bez konieczności studzenia - no i rondla już nie brudzisz 😉
- *Przepis na "syrop" znajdziesz na blogu - to nic innego jak woda z moczenia daktyli niesiarkowanych 😉 Daktyle zalewasz gorącą wodą na min 1h i słodką, brązową wodę zlewasz do słoiczka, a daktyle miksujesz na mus daktylowy. Mój nr 1 gdy przychodzi do słodzenia 🙂
- **Śmietana kokosowa na domowym mleku kokosowym oddziela się i tworzy twardą skorupę niczym lód. Najlepiej domowe koko mleko przechowywać w słoiku lub butelce z szeroką szyjką. Śmietana pod wpływem temperatury upłynnia się. Tylko raz zdarzyło mi się, że śmietana "nie ścięła" się i rzeczywiście miała konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Cześć, baaardzo podoba mi się twoja strona. Jest świetna graficznie, a przepisy podane w spoób przejrzysty, czytelny i proste, bez specjalnych udziwnień 🙂 Myślisz, że mogę przygotować taki napój mojej niemal 8 msc córeczcę? Pozdrawiam serdecznie.
Witaj Kasiu! Dziękuję bardzo 🙂 W naszym karobku wszystko jest naturalne i jak najbardziej odpowiednie dla Twojej córci. Zmniejszyłabym tylko ilość syropu daktylowego bo w tym wieku nie ma co przesadzać ze słodkim – 1/3 szkl wody z moczenia daktyli (zalane przegotowaną wodą) + 2/3 woda + karob + śmietana. Pozdrawiam!
A czy mogę karob traktować tak jak kakao tj. Ugotować na zwykłym mleku i posłodzić miodem.
Tak, karob to zamiennik kakao. Jest jakby trochę słodszy.
Testowaliśmy karob własnie ze względu na jego własności. Dla nas smakuje jednak zupełnie inaczej niż kakao. Ma specyficzny posmak, który nie każdemu może odpowiadać. Nasze dzieci, które już kakao znały, nie dąły się nabrać , że to to samo. Odmówiły spożycia.
A wiesz, że ja tego nie czuję. Synek od początku na karobie więc jest przyzwyczajony. Dla nas wersja ze śmietaną kokosową i syropem daktylowym to absolutny hit. I to nawet dla tych, którzy całe życie pili kakałko. Gdyby “karobka” nie posłodzić troszeczkę to faktycznie traci sporo do kakao. Szkoda ale myślę, że czekoladkami nie wzgardzą 🙂
U nas też się karob nie przyjął… Nie przypomina w smaku kakao, słabo się rozpuszcza i w napoju zawsze pływa mnóstwo proszku :/
Hej Magda! Ja karob lubiłam jak przeszłam “detoks” w związku z BLW Finia 😉 Jakoś koło 2r.ż.zaczęłam wracać do kakao i karob bardzo mi zaczął przeszkadzać. Synek lubi 🙂 Polecam karob w niewielkich ilościach dodawać do placuszków (1/2 łyżeczki na masę), do owsianki, do domowych czekolad (w połączeniu z kakao), do ciast, do kotletów 😉 Serio! Karob w czystej formie smakuje nam wszystkim i to baaardzo w trufelkach odflegmiaczkach 😉 orzechy zabijają jego kwaśnawy smak 🙂 Dziewczyny pisały, że karob ciemny jest o wiele smaczniejszy i bardziej przypomina kakao więc warto poszukać. Ja mam to szczęście, że trafiam tylko na… Czytaj więcej »
Czy karob to to samo co chlebek świętojański? Tak mnie Wikipedia odsyła…w Rossmannie jest?:)
Zgadza się. Karob to dzrzewo, a jego strąki nazywane są chlebem świętojńskim i wyglądają jak suche, czarne banany 😉 W Rossmanie chyba nie mają ale przyznaję, że nie szukałam bo zwykle wpadam tam jak burza po amarantuski 😉 Pozdrawiam
ps: kupuję go w sklepie eko (ok 8 zł za 200g, BioPlanet) lub w internetach 😉 Ostatnio kupuję ten.
Już się zadomowiłam w waszej kuchni;) Nie dość, że super przepisy to jeszcze zawsze można liczyć na pomoc i dobre słowo:)
Karob stosuję do kaszek, ale dzisiaj mnie natchnęłaś i młody dostanie kakao. Już widzę jego szczęśliwą minę, nie dość że będzie pysznie to jeszcze będzie można wypić to z kubeczka.
Bardzo nam miło Cię gościć 🙂 Ja najbardziej lubię w czekoladkach 😉 Pozdrawiam cieplutko!
Dziękuję za zaproszenie:)
Chętnie jeszcze dowiedziałbym się o bananach w diecie niemowlaka. Widzę, że często go stosujesz. Ja daję synkowi sporadycznie bo trochę boję się chemii. Ale jednak czytam, że więcej chemii jest w sklepowych jabłkach. Zgłupieć idzie.
Kupujesz eko banany czy w zwykłych sklepach?
Makrobiotyka przestrzega, że banany (i cytrusy) silnie wychładzają dlatego jesienią i zimą najlepiej podawać je na ciepło. Filip nie interesował się bananem kiedy zaczynaliśmy BLW i nadal nie chce jeść surowego. Myślę, że banan jest cudowną alternatywą do cukru. Dobrze też skleja więc można szybko wyczarować super ciacha. Jak ze wszystkim trzeba mieć umiar i z bananami 😉 Słodzić można daktylami, rodzynkami, figami, melasą, syropem klonowym, cukrem kokosowym. W Lidlu często mają banany bio i często takie udaje mi się kupić. Pozdrawiam!
Witaj. Czy możesz mi powiedzieć czym różni się karob jasny od ciemnego. Który jest lepszy do kakao?
Hej! Według mnie oba są lepsze od kakao. Mam wrażenie, że jednak jasny powinien być zdrowszy bo podgrzewany do niższej temperatury. Nigdy nie udało mi się trafić na ciemny – możliwe, że smak jest bardziej zbliżony do kakao ale to już moje przypuszczenia 😉
1.Roasted Carob – high heat roasted up to 400°F and is a dark brown color
2.Raw Carob – heated to about 200°F and is a lighter-dark brown color
3.Really Raw Carob – either no heat or under 118°F, a light brown color
good reference about carob that give interesting facts and news in arabic: http://carob.co/
Mojej 17 mies. Córce nie smakuje bo… Jej nie smakuje nic poza woda i piersią 🙂 ale mi ten przepis posmakowal bardzo mniam!!! Z połowy zrobiłam deser z chia. Czekolada kokosowa 🙂
A czy karob trzeba zagotować czy można dodać do zimnego mleka? Syn nie lubi ciepłego
Hej Marta! Nie trzeba zagotowywać 🙂