Filipek uwielbia masło orzechowe! Najbardziej lubi zjadać je z łyżeczki 🙂 Kiedy po trzech łyżeczkach przybiega i znowu krzyczy “Am!” okłamuję go, że już się skończyło 😉
Dla kogo? Po roku.
Przygotuj:
- 1 szkl fistaszków
- 3 daktyle (koniecznie wymocz je w wodzie przez min 1h)
Jeśli tak jak ja nie masz cierpliwości lub dobrego blendera przygotuj jeszcze:
- 1/3 szkl mleka kokosowego lub wody
Jak?
- Orzeszki zmiksuj na drobny “żwirek” (ok 3-5 min)
- Dodaj daktyle i znowu miksuj kilka minut aż uzyskasz kremową konsystencję. Masa zacznie osadzać się na ściankach blendera więc albo masz czas i cierpliwość zbierać ją łyżką do środka, albo tak jak ja przejdź punkt niżej..
- Dodaj chlust mleka kokosowego/owsianego/migdałowego/wody i zmiksuj na gładką masę.
Przechowuj w lodówce przez tydzień. U nas znika szybko bo dodaję je nawet do wypieków 🙂
Dodaj komentarz