Najszybszy, najłatwiejszy ale i jeden ze zdrowszych domowych fast foodów. Pierwszy raz Filipek spróbował tych warzywnych pizzerek około 14 miesiąca i wtedy nie był zachwycony. Koło 2go roku życia uwielbiał je i to był akurat sezon na bakłażany. Pamiętam jak raz zjadł prawie całą blachę, a teraz zje jedną, dwie i koniec.
Ser nakładam dopiero po wyłączeniu piekarnika ale możecie zrobić tradycyjnie i dać go wcześniej. Pasuje tu szynka parmeńska, czosnek i oregano. My już dodajemy sól do sosu ale wystarczy posmarować kilka pizzetek i dopiero wtedy posolić sos więc będą odpowiednie dla maluszków poniżej roku. Nie serwuj pizzetek razem ze skórką! Tak zaserwowałam je Filipkowi po raz pierwszy i ta skórka właśnie skutecznie go odstraszyła. Przyznam, że my z mężem też pozbywamy się tej skórki bo jest kosmicznie twarda. Bardzo łatwo ją usunąć ale trzeba to robić delikatnie aby nie porwać swojej mini pizzy.
Dla kogo? 6m+ ale nie jako pierwszy wspólny posiłek 😉 Można nawet zupełnie zrezygnować z sera bo bakłażan zapieczony z sosem pomidorowym jest sam w sobie pyszny.
Pierwsze spotkanie z bakłażanową pizzą Filipka. Tu tak naprawdę pieczony bakłażan posmarowany miękkim kozim serem z dodatkiem tartego buraczka.
- • 1 duży bakłażan
- • 3 łyżki passaty pomidorowej/domowego ketchupu
- • szczypta pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki oregano, 1 malutki ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), szczypta dobrej soli dla starszaka
- • dodatki wedle uznania, np.: ser kozi w plastrach, szynka parmeńska itp, natka pietruszki, sos pomidorowy do podania (passata + pieprz + oregano + sól + łyżeczka masła klarowanego - podgrzać w rondelku)
- 1. Włącz piekarnik na 180C, termoobieg (można bez ale chwilę dłużej).
- 2. Umytego bakłażana pokrój w plastry (niecały 1cm) i odciśnij każdy ręcznikiem papierowym (zdjęcie).
- 3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (nie natłuszczaj!) i rozłóż plastry. Każdy posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem (wtedy już nie doprawiaj). [Możesz położyć teraz szynkę parmeńską itp jeśli używasz].
- 4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok 12 minut (plastry powinny się lekko skurczyć). Po wyłączeniu piekarnika połóż plastry sera i zostaw w zamkniętym piekarniku na 1min. Przestudź i pozbądź się skórki z porcji dla maluszka.
Jaki wspaniały przepis!:)
https://jaglusia.wordpress.com/
Gdzie można kupić ser kozi? Ja szukam i jakoś nie mogę spotkać :/
Hej Ula! W Lidlu, Auchan, Piotr i Paweł. Do innych bardzo rzadko zaglądam 😉 Pozdrawiam!
To ja mam tylko lidla dostępnego, poszukam właśnie tam, dzięki 🙂 Czy ten ser ma w składzie sól? Bo jeszcze nie podaję go mojej damie 🙂
Ula – tak sól jest w składzie. Pierwsze pizze z bakłażana podałam z tartym burakiem i miękkim serkiem kozim. Możesz po prostu posmarować upieczone krążki pastą warzywną i to chyba najlepszy pomysł na początek 🙂
Dziękuję Ci bardzo za podpowiedź, myślę, że spróbuję właśnie w ten sposób 🙂