Ekspresowe mini pizze z bakłażana. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Jadłospisy Kolacje Obiady

Ekspresowe mini pizze z bakłażana. BLW

Najszybszy, najłatwiejszy ale i jeden ze zdrowszych domowych fast foodów. Pierwszy raz Filipek spróbował tych warzywnych pizzerek około 14 miesiąca i wtedy nie był zachwycony. Koło 2go roku życia uwielbiał je i to był akurat sezon na bakłażany. Pamiętam jak raz zjadł prawie całą blachę, a teraz zje jedną, dwie i koniec.

Ser nakładam dopiero po wyłączeniu piekarnika ale możecie zrobić tradycyjnie i dać go wcześniej. Pasuje tu szynka parmeńska, czosnek i oregano. My już dodajemy sól do sosu ale wystarczy posmarować kilka pizzetek i dopiero wtedy posolić sos więc będą odpowiednie dla maluszków poniżej roku. Nie serwuj pizzetek razem ze skórką! Tak zaserwowałam je Filipkowi po raz pierwszy i ta skórka właśnie skutecznie go odstraszyła. Przyznam, że my z mężem też pozbywamy się tej skórki bo jest kosmicznie twarda. Bardzo łatwo ją usunąć ale trzeba to robić delikatnie aby nie porwać swojej mini pizzy.

Dla kogo? 6m+ ale nie jako pierwszy wspólny posiłek 😉 Można nawet zupełnie zrezygnować z sera bo bakłażan zapieczony z sosem pomidorowym jest sam w sobie pyszny.

16467237_1727586867266971_337567823_nPierwsze spotkanie z bakłażanową pizzą Filipka. Tu tak naprawdę pieczony bakłażan posmarowany miękkim kozim serem z dodatkiem tartego buraczka.

16389050_1727736587251999_448484445_o

16443619_1727586597266998_1969758499_n

16467126_1727586623933662_880863569_n 16425236_1727587017266956_397195846_n 16467270_1727586783933646_233822296_n

16441682_1727586810600310_568457578_n

16425367_1727640693928255_1787041838_n

16441365_1727586943933630_20659145_n

Ekspresowe mini pizze z bakłażana
Super łatwy przepis na te gorsze dni. Potrzebujesz bakłażana, passaty pomidorowej oraz ulubionych dodatków.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
17 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
17 min
Składniki
  1. • 1 duży bakłażan
  2. • 3 łyżki passaty pomidorowej/domowego ketchupu
  3. • szczypta pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki oregano, 1 malutki ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), szczypta dobrej soli dla starszaka
  4. • dodatki wedle uznania, np.: ser kozi w plastrach, szynka parmeńska itp, natka pietruszki, sos pomidorowy do podania (passata + pieprz + oregano + sól + łyżeczka masła klarowanego - podgrzać w rondelku)
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C, termoobieg (można bez ale chwilę dłużej).
  2. 2. Umytego bakłażana pokrój w plastry (niecały 1cm) i odciśnij każdy ręcznikiem papierowym (zdjęcie).
  3. 3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (nie natłuszczaj!) i rozłóż plastry. Każdy posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem (wtedy już nie doprawiaj). [Możesz położyć teraz szynkę parmeńską itp jeśli używasz].
  4. 4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok 12 minut (plastry powinny się lekko skurczyć). Po wyłączeniu piekarnika połóż plastry sera i zostaw w zamkniętym piekarniku na 1min. Przestudź i pozbądź się skórki z porcji dla maluszka.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

6
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Jaglusia
Gość

Jaki wspaniały przepis!:)
https://jaglusia.wordpress.com/

Ula
Gość
Ula

Gdzie można kupić ser kozi? Ja szukam i jakoś nie mogę spotkać :/