Obiady Przepisy

Zimowa zupa jaglano – warzywna. Bardzo łatwa. BLW

Bardzo łatwa zupa, która nadaje się również na zimowe śniadanie. Kasza jaglana w połączeniu z zimowymi warzywami doskonale nas odżywi i rozgrzeje. Taką zupą odkwasisz i uodpornisz organizm. Można ją dowolnie modyfikować dodatkami.

Kasza jaglana to wspaniałe źródło krzemionki, witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Odkwasza organizm i jest bezglutenowa.  Zobacz też TU , TU i TU.

Dla kogo? Dla dziecka, które ma już za sobą kilka pierwszych posiłków. Według Bożeny Żak-Cyran pierwsze zupy nie powinny się składać ze zbyt wielu warzyw. Najlepiej maksymalnie użyć trzech (np marchew, seler, brokuł).

12606955_1285788024780193_594755454_n

W wersji jesiennej z brokułem ale zimą lepiej użyć sezonowej brukselki.

12540504_1285787958113533_280488065_n

 12571406_1285787938113535_1733575089_n

12575881_1285787971446865_326067640_n

12607341_1285788004780195_1598838261_n

12571101_1285788038113525_2042398267_n

 

Zimowa zupa jaglano - warzywna. BLW
Porcje 6
Bardzo łatwa zupa, która odkwasi i uodporni organizm. Lekka, rozgrzewająca. Można ją zaserwować na kolację czy nawet zimowe śniadanie.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 hr 5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 hr 5 min
Składniki
  1. • 5 szkl przefiltrowanej wody
  2. • ½ szkl kaszy jaglanej (surowa, wymoczona przez noc)
  3. • 4 średnie marchewki
  4. • 1 średni por
  5. • 1 średnia cebula
  6. • kawałek selera (wielkości 1 marchewki)
  7. • 1 ziemniak
  8. • 2-3 brukselki LUB duża różdżka brokuła
  9. • 1 łyżka masła klarowanego
  10. • 1/3 szkl wody z kiszonych ogórków lub po 2 r.ż. ½ łyżeczki soli himalajskiej
  11. • Przyprawy: 1łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki tymianku, 2 listki laurowe, ziele ang., goździk
  12. • Dodatki: kukurydza bio lub groszek bio - do kupienia w słoiczku* (3 łyżki) - można zastąpić drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym; dwie garście drobno pokrojonego mięsa (np z rosołu).
Wykonanie
  1. 1. Marchewkę i selera pokrój - trochę w słupki (mam tarkę, która trze na słupki), trochę w kostkę, trochę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaka pokrój w kostkę. Wytnij głąby brukselkom i drobno pokrój lub brokuła porozrywaj na mniejsze kawałki.
  2. 2. Pora i cebulę drobno pokrój i zeszklij w garnku na maśle klarowanym. Wlej wodę, wsyp kaszę i wszystkie warzywa. Wsyp przyprawy. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu około 45 min. (Można krócej ale zupa jest smaczniejsza gdy kasza już się lekko rozgotuje).
  3. 3. Na koniec dodaj wodę z ogórków lub sól. Możesz dodać mięso, kukurydzę czy groszek.
Notatki
  1. *Groszek i kukurydza bio dostępne są w szklanych słoiczkach. Od czasu do czasu pozwalam sobie na ich zakup. Niestety trzeba je zużyć w ciągu 2 dni.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

8 komentarzy do "Zimowa zupa jaglano – warzywna. Bardzo łatwa. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Marzena
Gość
Marzena

Zastanawiam sie jak wybrnąć z braku wody z ogórków. Dziecko rok dopiero skonczony, więc sól nie. A ogorki wszędzie spotykam kwaszone. Jakaś sugestia?

Ola
Gość

Właśnie robię tę zupę po raz trzeci. Jest fantastyczna, smakuje zarówno mojemu tacie, mężowi jak i synkowi. Ja też chętnie się nią zajadam 🙂

Julia
Gość

BLW Mamo! Zupka pyszna! Ale mam pytanie czy moge ja zamrozić czy ze względu na kasze jaglana nie bardzo?

Izka Mama Witka
Gość
Izka Mama Witka

Pyszna zupka:), Zobaczymy czy Wituś zje, mnie smakuje. Przyznam, że pominęłam brukselkę i imbir z ich braku no i bez kukuryku i groszku jest mega.CHyba ta woda ogórkowa najlepiej przyprawia…mam pytanie, o różnice kwaszone kiszone ogórki. Wzięłam własnej roboty ogórki i starłam też czosnej z tych ogórków, ale nie wiem jak rozpoznać typ kwaszenia- poprosze o rade;) dzięki!!pa

wpDiscuz