Dyniowiec słodzony tylko owocami. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Dyniowiec słodzony tylko owocami. BLW

Miało być dyniowe brownie ale wiecie jak się pichci z dzieckiem to czasem wychodzi coś zupełnie innego 😉 A wyszło puszyste ciacho ze zmiksowanej surowej dyni, gruszki i banana oraz mąki owsianej i gryczanej plus jeszcze kilka składników.

Dla kogo? W przepisie są jajka. Poza jajkami nic nie powinno alergizować czy budzić obaw.

Zaraz po upieczeniu wieczorem:

Finio pilnował aby się nie spaliło 😉 Biegł się bawić i znowu zaglądał.

 

Dyniowiec słodzony tylko owocami. BLW
Porcje 10
Łatwe ciacho z użyciem puree z surowej dyni. Słodzone tylko owocami 🙂
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
50 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
50 min
Składniki
  1. 1 i 1/2 szkl zmiksowanej w blenderze surowej dyni
  2. 1 i 1/2 szkl puree owocowego (u mnie dojrzały banan + gruszka)
  3. 3 jajka
  4. 2/3 szkl mąki gryczanej
  5. 2/3 szkl mąki owsianej (zmieliłam płatki w młynku do kawy)
  6. 1/2 łyżeczki sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 1 łyżeczka cynamonu + 1/2 łyżeczki gałki
  8. 3 łyżki roztopionego oleju koko/masła klarowanego/smalcu lub oliwy z oliwek
  9. Dekoracja: pół gruszki pokrojonej w paseczki i ułożonej w kwiatek 😉
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 170C, góra-dół.
  2. 2. Kawałek dyni pokrój na mniejsze części aby łatwo się zblendowała. Odmierz 1,5 szklanki. Zmiksuj banana i gruszkę (lub inną kombinację słodkich owoców) i odmierz 1,5 szklanki (u mnie idealnie 1 banan + 1 gruszka).
  3. 3. Zmiel płatki owsiane na mąkę (2/3 szkl), dodaj mąkę gryczaną, sodę, proszek i przyprawy i przesiej na sitku nad miską z puree dyniowo-owocowym. Wymieszaj.
  4. 4. Ubij białka na sztywno, potem dodawaj po 1 żółtku. Wlej masę jajeczną do miski z mąką i puree. Dodaj tłuszcz. Wymieszaj łyżką aż składniki połączą się - ja wymieszałam mikserem.
  5. 5. Natłuść formę (u mnie tortownica o śr. 25 cm), przelej masę. Udekoruj paskami gruszki i z niewielkiej odległości upuść tortownicę na blat czy podłogę (aby nie wyszedł zakalec - tak robi moja Babcia).
  6. 6. Piecz przez około 30 minut - do zrumienienia się góry.
  7. 7. Przestudź i objedź nożem brzegi ciasta zanim otworzysz tortownicę.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

14
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Nati
Gość
Nati

Od jakiego wieku podawac takie ciacho? Mam na mysli uzycie sody i proszku do pieczenia. Czy nie szkodza?

Karolina
Gość
Karolina

Już zrobione 🙂 wyszło pycha 🙂 tylko nie miałam surowej dyni i dałam upieczoną. Piekłam troszkę dłużej, ale to kwestia piekarnika.

Kasia b
Gość
Kasia b

A da się z termoobiegiem, bo niestety funkcji góra-dół mój piekarnik nie ma 🙁

Marzena
Gość
Marzena

A kiedy dodać tłuszcz?

Eliza
Gość
Eliza

Witam, czy make owsiana mozna zamienic na kokosowa lub orkiszowa? Z gory dziekuje za odpowiedz a ciasto wyglada cudownie:)

Kasia b
Gość
Kasia b

O właśnie – a kiedy dodać tłuszcz ?

Ewa
Gość
Ewa

witam, czy “3 łyżki roztopionego oleju koko/masła klarowanego/smalcu lub oliwy z oliwek” dodaje się do masy (jeśli tak, to w którym momencie?) czy one służą do natłuszczenia formy?