Kolacje Obiady Przepisy

Dyniotto czyli ryż z dynią à la risotto. BLW

Dyniotto to lightowa wersja risotto zachwycająca kolorem. To bardzo proste danie, które możesz serwować samodzielnie na przykład na kolację lub z dodatkiem brązowej soczewicy czy pulpecików z indyka na obiad.

Sezon na dynię w pełni więc korzystaj bo za niską cenę fundujesz sobie i bliskim naturalny koktajl tryskający witaminami (C, E, B1, B2, PP, beta karoten) i pierwiastkami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu (żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez).

Dla kogo? Po roku. Wcześniej każde dziecko zadowoli się ugotowaną dynią (pokrojoną w wygodne do schwycenia kawałki) z ryżem. Ja zawsze okraszałam olejem kokosowym lub masłem. Gotowana dynia to balsam na mały brzuszek!

 

12178048_1228850790473917_387353457_n

12200494_1231708536854809_1759306542_n

12181792_1228850787140584_795488532_n

12188633_1232370990121897_262759183_n

12179888_1231708550188141_623311268_n

Dyniotto
Porcje 4
Przepyszna, lekka wersja risotto. Dynia daje "kremowość". Doskonała kolacja, a z dodatkiem brązowej soczewicy czy pulpecików doskonały obiad.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
Składniki
  1. • 1 szkl surowego ryżu (długoziarnisty, basmatti, arborio, brązowy)
  2. • 1 litr wywaru warzywnego (u mnie "marchwianka" z dnia poprzedniego, którą rozcieńczyłam wodą) lub rosołu czy mleka kokosowego
  3. • 1,5 - 2 szkl dyni pokrojonej w kosteczkę LUB w wersji ekspresowej użyj gotowego musu dyniowego: 6-7 łyżek
  4. • 2 małe cebule
  5. • 2 ząbki czosnku
  6. • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju koko
  7. • 1/4 kostki masła
• PRZYPRAWY
  1. • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  2. • garść świeżych listków szałwii czy pietruszki
  3. • maleńka szczypta szafranu
  4. • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  5. • 1/3 łyżeczki kurkumy
  6. • pieprz do smaku
  7. • sól himalajska do smaku (po 2gim r.ż. - odłóż porcję dla dziecka i posól resztę)
Wykonanie
  1. 1. Dynię pokrój w centymetrową kostkę. ***Wersja ekspresowa: gotowy mus dyniowy. My zwykle robimy wersję błyskawiczną bo samo obieranie i krojenie dyni zabiera najwięcej czasu 😉 ***
  2. 2. Cebulę pokrój drobniutko.
  3. 3. Wywar warzywny zagotuj ze szczyptą szafranu. (Będziesz stopniowo zalewać nim ryż na patelni).
  4. 4. Na bardzo dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej koko/masło klarowane i wrzuć cebulę, czosnek i imbir. ZESZKLIJ ale nie przysmażaj! Dodaj ryż i mieszaj drewnianą łyżką 2-3 minuty. Wlej 1 łyżkę wazową wywaru.
  5. 5. Dodaj dynię i szałwię. Kiedy płyn zotanie wchłonięty, dolej kolejną łyżkę. Kiedy ryż wchłonie cały płyn wlej resztę bulionu i dodaj masło. Często mieszaj.
  6. 6. Dosyp przyprawy i pamiętaj o mieszaniu. Cały proces to około 25 min. Wydaje się to może skomplikowane ale tak nie jest! Kiedy masz już wszystko na patelni musisz pamiętać o częstym mieszaniu i tyle 😉
  7. 7. Kiedy ryż już nie będzie chrupał i praktycznie cały płyn zostanie wchłonięty wyłącz gaz, przykryj patelnię i zostaw na 5-10 min.
Notatki
  1. Podawaj z brązową soczewicą (mój synek lubi osobno soczewicę i dyniotto) lub pulpecikami. Smacznego!
  2. Ryż najlepiej wymoczyć w wodzie przez kilka godzin jak każde inne zboże. Wysypać na sito i odcedzić. Lepiej się go gotuje ale najważniejsze, że bardziej nam służy bo łatwiej go nam strawić.
  3. ***Wersja ekspresowa czyli zamiast kroić dynię używamy gotowego już puree dyniowego (przepis na domowy mus dyniowy na blogu). Dodaj go w tym samym momencie co dynię pokrojoną w kostkę.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "Dyniotto czyli ryż z dynią à la risotto. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Kasia
Gość

Dobry wieczór, ponieważ sezon dyniowy się już skończył, a u nas dynia jest uwielbiana, to mam pytanie czy można zastąpić dynię surową- dynią mrożoną?

Ala
Gość

Ja robiłam na mrożonej dyni – dodałam więcej niż w przepisie dyni, a mniej bulionu (dynia mrożona i tak puści wodę). Wyszło pychotka – dziecko nic innego nie chciało jeść na obiad, kolację i śniadanie. Porcja z podanych składników wyszła spora – w naszym przypadku jak dla matki i dziecka zdecydowanie za dużo, a jedliśmy bez dodatków 🙂 Odgrzane też pysznie smakuje.

wpDiscuz