Czekoladowa owsianka z pieca. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania

Czekoladowa owsianka z pieca. BLW

Szybkie śniadanie na ciepło, które można wziąć na wynos. Buraczka nie czuć nic a nic więc jeśli akurat nie masz w lodówce to spokojnie możesz pominąć. Zapiekana owsianka to sycące śniadanie dające dużo pozytywnej energii. Idealna na ponure jesienno-zimowe poranki.

Dzięki amarantusowi jest puszysta. Dodatek korzennych przypraw sprawia, że aromat naprawdę poprawia rano nastrój. I ta czekoladowość mmmmmmm Potrzebujesz jedynie blendera i dosłownie 5 minut przygotowań.

Dla kogo? Dla dziecka tolerującego już jajka.

12380176_1261240327234963_512751557_n

12387894_1261240323901630_1935078050_n

12380385_1261240333901629_53688592_n

12386758_1261240330568296_1387441121_n 10529608_1261240313901631_216904316_n 12399062_1261240317234964_98421294_n

12399188_1261240310568298_755623306_n

Czekoladowa owsianka z pieca. BLW
Porcje 12
Szybkie śniadanie na ciepło, które skutecznie poprawi nastrój 🙂 Przygotowanie zajmuje 5 min.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
Składniki
  1. • 2 dojrzałe banany
  2. • 2 jajka
  3. • 1 łyżka oleju kokosowego + odrobina do posmarowania foremki
  4. • 1 gruszka
  5. • 1 i 1/3 szkl płatków owsianych
  6. • 1 szkl amarantusa ekspandowanego
  7. • 2 łyżki karobu LUB 1 łyżka kakao
  8. • 1łyżeczka przypraw korzennych np: gałka muszkatołowa + imbir
  9. • mały ugotowany burak - można pominąć
Wykonanie
  1. 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180C na termoobiegu.
  2. 2. Banany, jajka, gruszkę, olej , karob i przyprawy blendujemy.
  3. 3. Jeśli chcesz użyć buraka zetrzyj go na dużych oczkach i wmieszaj w miksturę. Najlepiej żeby kolor masy był mocno czekoladowy (2 łyżki karobu) - burak nie będzie rzucał się w oczy 😉
  4. 4. Wsypujemy płatki i mieszamy. Wsypujemy amarantus i mieszamy.
  5. 5. Wylewamy do małej foremki (20/20cm) i pieczemy przez 15 min w 180C. Jeśli nie używasz termoobiegu owsianka będzie potrzebowała więcej czasu.
  6. 6. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5-10 min zanim pokroisz. Podawaj ciepłą. Na zimno owsianka zamienia się w ciastka 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

13
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Julia
Gość
Julia

Świetny przepis – chętnie wykorzystam 🙂 myślisz, że mogę dać aż łyżeczkę imbiru i gałki? Moje dziecko ma roczek i nigdy ich nie dostawalo. Czy może dać po szczypcie? Żeby je powoli przyzwyczajać tylko czy wtedy nie muszę dać więcej składników suchych?

Magda
Gość
Magda

Dziś zrobiłam drugi raz-pycha! Nie miałam gruszki, użyłam jabłka i też dalo radę. Mam pytanie o konsystencję- ciasto jest mocno wilgotne w środku (a na wierzchu zaczyna być przypalone po 15 minutach), tak jest ok?

dorota
Gość
dorota

Mogę zrobić dla 8 miesięcznego Synka czy ze względu na kakao nie bardzo? Bo co czytam Twoje pyszne przepisy to dla niego za wcześnie a lubi bardzo jeść,je wszystko i potrzebuje nowości 🙂

Aga
Gość
Aga

Jest przepyszna. Najlepsza z kremem “czekoladowym” na bazie avocado :p

Kasia b
Gość
Kasia b

Witam 🙂
A czym mogę zastąpić amarantusa ekspandowanego,bo mieszkam za granica i jeszcze w żadnym w żadnym sklepie go nie znalazłam 🙁