Szybkie śniadanie na ciepło, które można wziąć na wynos. Buraczka nie czuć nic a nic więc jeśli akurat nie masz w lodówce to spokojnie możesz pominąć. Zapiekana owsianka to sycące śniadanie dające dużo pozytywnej energii. Idealna na ponure jesienno-zimowe poranki.
Dzięki amarantusowi jest puszysta. Dodatek korzennych przypraw sprawia, że aromat naprawdę poprawia rano nastrój. I ta czekoladowość mmmmmmm Potrzebujesz jedynie blendera i dosłownie 5 minut przygotowań.
Dla kogo? Dla dziecka tolerującego już jajka.
- • 2 dojrzałe banany
- • 2 jajka
- • 1 łyżka oleju kokosowego + odrobina do posmarowania foremki
- • 1 gruszka
- • 1 i 1/3 szkl płatków owsianych
- • 1 szkl amarantusa ekspandowanego
- • 2 łyżki karobu LUB 1 łyżka kakao
- • 1łyżeczka przypraw korzennych np: gałka muszkatołowa + imbir
- • mały ugotowany burak - można pominąć
- 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180C na termoobiegu.
- 2. Banany, jajka, gruszkę, olej , karob i przyprawy blendujemy.
- 3. Jeśli chcesz użyć buraka zetrzyj go na dużych oczkach i wmieszaj w miksturę. Najlepiej żeby kolor masy był mocno czekoladowy (2 łyżki karobu) - burak nie będzie rzucał się w oczy 😉
- 4. Wsypujemy płatki i mieszamy. Wsypujemy amarantus i mieszamy.
- 5. Wylewamy do małej foremki (20/20cm) i pieczemy przez 15 min w 180C. Jeśli nie używasz termoobiegu owsianka będzie potrzebowała więcej czasu.
- 6. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5-10 min zanim pokroisz. Podawaj ciepłą. Na zimno owsianka zamienia się w ciastka 🙂
Świetny przepis – chętnie wykorzystam 🙂 myślisz, że mogę dać aż łyżeczkę imbiru i gałki? Moje dziecko ma roczek i nigdy ich nie dostawalo. Czy może dać po szczypcie? Żeby je powoli przyzwyczajać tylko czy wtedy nie muszę dać więcej składników suchych?
Witaj Julia, ja dałam 1 łyżeczkę – pomieszałam imbir i gałkę ale można dać 1 łyżeczkę domowej przyprawy korzennej. Jeśli dziecko jeszcze nie zna tych przypraw to myślę, że najlepiej zacząć od 1/2 łyżeczki. Nie martw się o suche składniki – konsystencja się nie zmieni 😉 Pozdrawiam cieplutko 🙂
Dziś zrobiłam drugi raz-pycha! Nie miałam gruszki, użyłam jabłka i też dalo radę. Mam pytanie o konsystencję- ciasto jest mocno wilgotne w środku (a na wierzchu zaczyna być przypalone po 15 minutach), tak jest ok?
Też ją bardzo lubimy ale jeszcze nie miałam okazji zrobić z jabłkiem! Zawsze jak mam gruszki to akurat przychodzi chęć na tę owsiankę 😉
Oj nie nie powinna się przypalać. Każdy piekarnik jest trochę inny – ja lubię używać opcji termoobiegu. Proponuję użyć grzałki góra – dół i piec ok 25 min (trzeba będzie zaglądać). Rzeczywiście jest wilgotne ale my takie lubimy 🙂 Spokojnie można dosypać jeszcze ok 1/2 szkl płatków. Pozdrawiam!
Mogę zrobić dla 8 miesięcznego Synka czy ze względu na kakao nie bardzo? Bo co czytam Twoje pyszne przepisy to dla niego za wcześnie a lubi bardzo jeść,je wszystko i potrzebuje nowości 🙂
Myślę, że tak. Wystarczy kakao zamienić karobem 🙂 Po spotkaniu z Gill Rapley troszkę inaczej patrzę na wiek, od którego coś “można” podać. Dziecko, które samodzielnie je i nie dostaje kinderków samo zdecyduje czy coś jest dla niego odpowiednie. Gill zauważyła, że dzieci jedzące samodzielnie instynktownie nie chcą jeść produktów na które mają alergię!
Chciałabym żeby tak było, ale chyba nie do końca mogę sie z tym zgodzić…Moja Mała uwielbia jogurt naturalny, serek Bieluch a momentalnie jak je zje jest cała obsypana na twarzy 🙁
Jest przepyszna. Najlepsza z kremem “czekoladowym” na bazie avocado :p
🙂
Witam 🙂
A czym mogę zastąpić amarantusa ekspandowanego,bo mieszkam za granica i jeszcze w żadnym w żadnym sklepie go nie znalazłam 🙁
Hej Kasiu! Próbuję go kupić od kilku dni i albo go nie ma albo zapomnę poszukać w sklepie ehhhh Myślę, że wyjdą ale proporcje się zmienią – myślę, że amarantusa ekspandowanego będzie potrzeba więcej ale masa przed schłodzeniem jest luźnawa więc nie ma co wsypać do oporu. Koko mąka wysysa wilgoć. Myślę też, że masło klarowane czy np koko olej najlepiej wcześniej stopić i wymieszać z suchym miksem.
Muszę spróbować! Amarantuski na pewno wyjdą 😉
Ale ja pytałam o czekoladowa owsiankę z pieca :-/ nie o amarantuski :-/
Czym zastąpić amarantus ekspandowany w czekoladowej owsiance z pieca 🙂