Ciasto jaglano – owocowe bez mleka, jaj i glutenu – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Ciasto jaglano – owocowe bez mleka, jaj i glutenu

Cudowne, słodkie, pachnące dzieciństwem. A przede wszystkim zdrowe i doskonałe dla alergików i dbających o linię rodziców 🙂 Jest doskonałe na piknik, drugie śniadanie czy podwieczorek. Robiłam je już milion razy. Nie wiem czemu dopiero teraz dzielę się z Wami tym przepisem!

Dla kogo? Po 6 miesiącu jeśli już wprowadziliście dziecku banana.

Przygotuj:

  • 1 szklankę nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 duże jabłka
  • 1 gruszka
  • 2 banany
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • olej kokosowy/masło

11160084_1107060549319609_2016810719_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

Jak?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Kaszę upraż na suchej patelni (nie odchodź od patelni i co chwilę “potrząśnij” nią).
  3. Kaszę przesyp na sito i wypłucz wodą z kranu.
  4. Jabłka, banany i gruszkę obierz i zblenduj z cynamonem. Ja blenduję na 3 tury bo mam mały pojemnik i wylewam masę do wcześniej przygotowanej miski.
  5. Do masy wrzuć kaszę i wymieszaj.
  6. Przelej masę do wysmarowanej tłuszczem kokosowym tortownicy.
  7. Na wierzch ciasta połóż 5-6 “piórek” masła.
  8. Wstaw tortownicę do piekarnika na 180C góra-dół na 40 minut.
  9. Po 40 minutach przestaw piekarnik na termoobieg, nadal 180C, i posyp wiórkami. Piecz 15 min.
  10. Po upieczeniu zostaw jeszcze na 5 min w piekarniku i wystaw. Zanim pokroisz daj ciastu chwilę ochłonąć aby stało się zwarte. Zapach będzie boski i ciężko będzie Wam poczekać ale warto 🙂

11122443_1107062995986031_1809726341_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11156798_1107060472652950_1085469128_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11160270_1107060499319614_1044575175_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11156746_1107060489319615_1903477784_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11165900_1107060545986276_158916079_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11173670_1107060562652941_1452375980_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11164105_1107346272624370_120604616_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11180162_1107346282624369_1584224170_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

 

23
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
EmDe
Gość
EmDe

Mój hit !!!!
To ciasto jest tak dobre i tak proste ,że piekłam je już z 6razy ! Czekam na więcej takich przepisów, może coś z kokosem 🙂

Kasia.
Gość
Kasia.

Jakiej wielkości tortownica?
I ciasto ma zdjęciu ma wiórki to już po upieczeniu posypać?

Martyna
Gość
Martyna

Mam piekarnik gazowy. Czy to ciasto też się dobrze upiecze bez grzania górą i termoobiegu?

Asia
Gość
Asia

Witam,
Ja też czekam na info dotyczące piekarnika gazowego 🙂 mój Filipek 10m lubi kasze więc na pewno chętnie wypróbuje coś nowego. Pozdrawiam

Agata
Gość
Agata

Ktory / jaki olej kokosowy polecasz? Jest ich tyle… Ktory dobry?

Alina
Gość
Alina

Zrobiłam, ale ta kasza taka ma być aldente? wyszło mi jak na zdjęciu ale mi sie wydaje zbyt niedogotowana dla małego brzuszka. Dużym brzuszkom smakowało, blacha znikła w godzinę 🙂 następnym razem doleję sok jabłkowy żeby bardziej zmiękła

Paulina
Gość
Paulina

Dzień dobry 🙂 nie mam w domu gruszki ale za to mam dużo jabłek i bananow, mogłabym zatem zastąpić gruszkę np syropem daktylowym albo większą ilością jabłek? Pozdrawiam 🙂

Marta
Gość
Marta

Hej 🙂 Powiedz proszę, jaką kolejność zachować, bo polecasz namoczenie kaszy, ale też jej uprazenie i wyplukanie. Czy najpierw praze i plucze, a następnie mocze?

Marta
Gość
Marta

Udało się! 🙂 Z uwagi na alergie coreczki musiałam zrezygnować z banana, zastapilam go gruszka i dodałam łyżkę syropu daktylowego. Już myślałam, że nic z tego nie będzie, ale wyszło! Musiałam znacznie dłużej piec, ale to pewnie wina piekarnika. Efekt niesamowity! 🙂

dorota
Gość
dorota

Pychaaaaa:) choć i mi wyszła kasza ciut twarda,następnym razem pomocze ją i będzie idealnie 🙂