Chlebek bananowy nigdy nie zawodzi i jest fantastyczny na upalne letnie dni. Często ląduje w naszym koszu piknikowym. Lubię przekładać go domowym dżemem bo dodaje mu to wilgoci (nie żeby bez dżemu był suchy!) i tworzymy sobie chleb 2w1 bo od razu jest z dżemem 😉 Mąka gryczana z odrobiną kukurydzianej doskonale tu pasują i polecam tą kombinację wszystkim, którzy unikają glutenu.
Dla kogo? Po 6 miesiącu. Przepis zawiera banany i jajko więc nie może to być pierwszy posiłek dziecka.
Przygotuj:
na standardową keksówkę 21cm x 8cm
Ciasto:
- 4 dojrzałe banany (najlepiej z brązowymi plamkami)
- 1 jajko
- 100g masła (roztopić połowę kostki)
- 3 łyżki musu rodzynkowego/daktylowego* lub syropu klonowego czy daktylowego
- 1,5 szkl mąki gryczanej (u mnie Melvit, z której wszystko wychodzi! Za mąki gryczane bio firmy Symbio czy Bio Planet nie ręczę)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO (nie zawiera mąki pszennej i fosforanów, kosztuje niewiele więcej od zwykłego)
- 2 łyżeczki cukru kokosowego (można zamienić dodatkową łyżką musu lub syropu, które trzeba dodać do mokrych składników)
*Mus rodzynkowy/daktylowy zrobisz szybko w domu. Namaczasz rodzynki/daktyle na min 1h (jeśli masz bio to wodę z daktyli zlewasz do słoiczka i trzymasz w lodówce do dosładzania naleśników/ciast/kremów itp. Jeśli masz siarkowane to wodę wylewasz i wypłukujesz owoce na sitku). Blendujesz je na gładką masę i już mus jest gotowy 🙂
Dżem:
- 1 szkl borówek
- 1 łyżka cukru kokosowego (lub syropu klonowego)
Jak?
- Roztop pół kostki masła i odstaw do przestygnięcia.
- DŻEM (chlebek jest równie pyszny bez dżemu więc można pominąć): borówki i cukier wrzuć do rondla i duś ok 10 min. Nie dolewaj wody! Borówki bardzo szybko puszczą sok – trzeba co jakiś czas przemieszać.
- Rozgrzej piekarnik do 180*C grzałka góra-dół.
- Mokre zmiksuj razem: banany, jajko, masło i mus rodzynkowy zmiksuj w blenderze.
- Mąki wymieszaj z proszkiem i cukrem w dużej misce.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Do keksówki wlej połowę ciasta, wylej dżem borówkowy, a na warstwę dżemu resztę ciasta.
- Piecz 45min w 180*C bez termoobiegu. Ciasto minimalnie urośnie – keksówkę wypełniamy do końca.
Jest puszyste i delikatne. Idealne na drugie śniadanie z masłem lub podwieczorek czy na spacer. Ja jestem od niego uzależniona…
Na bogato proponuję zaserwować go z kleksem z jogurtu greckiego zmiksowanego z łyżką dżemu borówkowego i jakiegoś słodzidła (syrop daktylowy, cukier kokosowy, miód) lub zupełnie bez bo i bez dosładzania smakuje doskonale.
Właśnie się piecze, wygląda super ☺
Oooo świetnie Ewcia 🙂 Narobiłaś mi smaka – nasze ulubione śniadaniowe mmmmmmm Pozdrawiam cieplutko!
A czy można zrobić z inną mąką? Akurat gryczana mi się skończyła a mam smaka 🙂
Hej Celina! ojojoj już 2 dni temu napisałaś :/ jakoś umknął mi Twój komentarz za co bardzo przepraszam. Ja dziś będę piekła to ciasto jako tort z mąką owsianą. Myślę też, że jaglana pomieszana z jakąś inną też się nada. U mnie też mąka gryczana to podstawa 🙂
a zamiast mąki kukurydzianej może być orkiszowa???
Hej Kama! Może. Testowałam ostatnio z samą orkiszową i wyszedł przepyszny!
to ja mam orkiszową, a nie mam gryczanej…Skoro wyszedl Ci na samej orkiszowej to zrobię tak jak piszesz . A ile szkl dałas mąki orkiszowej?
Kama około 1 i 2/3 szklanki mąki przesiałam z innymi suchymi składnikami. Tym razem przełożyłam dżemem daktylowo – jabłkowym. Pycha!
Z mąki gryczanej Symbio też wyszedł :)i naprawde
jest pyszny 🙂
Cudownie 🙂 dzięki za info Gosiu!
Witam, maslo to tez nabial, liczylam na cos bez mleka…
Gosiu to mój starszy przepis. Od dłuższego czasu w wypiekach używam tylko masła klarowanego/nierafinowanego oleju kokosowego lub od czasu do czasu oliwy z oliwek. Masło możesz zastąpić którymś z wymienionych zamienników. Pozdrawiam!
Witam a jak chciałbym zastąpić masło.oliwa z oliwek to ile dac oliwy?
Madziu 1/3 szkl powinna być ok 🙂
Zrobiłam w sobtę i wyszedł smakowity tylko tochę suchy. Czego bym mogła dodać mniej/więcej żeby wyszedł bardziej wilgotny?