Kolacje Obiady Przepisy

Bulion warzywny czyli pomóż sobie w kuchni. BLW

Lubię przygotować go wieczorem, żeby następnego dnia zrobić szybką zupę czy ugotować na nim owsiankę lub risotto. Filipek uwielbia te zboża więc staram się wpompować w nie jak najwięcej dobra!  Dodatek czosnku, imbiru i pokrzywy sprawia, że bulion wzmacnia organizm. Lubię go pić z kubka i Filipkowi też go w ten sposób proponuję. W tym roku chcę sobie zasiać kilka ziół w ogrodzie rodziców: tymianek, oregano, lubczyk, cząber i na pewno będę z nimi eksperymentować bo z bulionem – warzywnym czy mięsnym – warto eksperymentować! U mnie zawsze jest imbir i czosnek, a wiosną pokrzywa! Dodaję też glon kombu ale akurat się skończył więc nie ma go na zdjęciach. Baw się z różnymi dodatkami bo same warzywa to za mało 😉 Muszę też zacząć używać większego garnka i zwiększyć proporcje tak aby mieć bazę do zup, sosów itp na co najmniej 5 dni.

Dla kogo? Na początku rozszerzania diety lepiej proponować bulion, który ma max 3 warzywa w składzie i stopniowo dodawać kolejne oraz zioła – pojedynczo. Tak twierdzi Bożena Żak – Cyran w książce “Odżywianie dziecka zgodnie z naturą”.  Trzymałam się tej zasady z Filipkiem i sami też jedliśmy te chude zupki ale teraz byłabym bardziej odważna 😉 Na bulionie można ugotować kaszkę kukurydzianą (nie GMO), ryż itp

13023185_1364090596949935_731602897_n

13023480_1364090580283270_1907196686_n

13046189_1364090530283275_1912189787_nBulion można zagęścić warzywami z bulionu i ugotowanym kawałkiem mięsa.

13023374_1364094350282893_299944086_n

13014811_1364090653616596_1250726436_n

Bulion warzywny z imbirem i czosnkiem.
Porcje 3
Bulion warzywny to doskonała baza do zup - znacznie skracasz sobie czas ich przygotowania! Sosów ale również tak zwyczajnie do popijania z kubeczka. Wiosną koniecznie dodaj pokrzywę aby wzmocnić organizm.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
2 hr 30 min
Całkowity czas
2 hr 40 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
2 hr 30 min
Całkowity czas
2 hr 40 min
Składniki
  1. • 2 marchewki
  2. • 1 por - biała część
  3. • 1 liść białej kapusty
  4. • 1korzeń pietruszki
  5. • kawałek oczyszczonego selera
  6. • 1 średnia cebula (najlepiej lekko opalona nad palnikiem)
  7. • 3 ząbki czosnku (obrane)
  8. • pęczek natki pietruszki (w całości)/Pokrzywy/kilka zielonych liści pora
  9. • korzeń imbiru (obrany) - 3cm
  10. • 3 listki laurowe
  11. • ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki dobrej soli, czarny pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego
  12. • 2 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oliwy z oliwek
Wykonanie
  1. 1. Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i pietruszkę przekrój wzdłuż i na pół. Cebulę opal nad palnikiem aż zobaczysz czarne plamki. Warzywa oprócz natki pietruszki/pokrzywy/liści pora włóż do garnka i zalej zimną wodą.
  2. 2. Dodaj imbir, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i przykryj pokrywką. Kiedy wywar zacznie bulgotać zredukuj ogień i gotuj na bardzo wolnym ogniu minimum 1h 30min ale najlepiej 2,5h. Po godzinie gotowania dodaj natkę pietruszki/pokrzywę/liście pora. Pod koniec gotowania dodaj sól, kurkumę i pieprz oraz tłuszcz.
  3. 3. Przecedź. Dolej 2 szklanki wrzątku aby uzupełnić wygotowany płyn. Spróbuj czy trzeba doprawić.
POMYSŁY NA BULION
  1. Pomidorówka: Przecedź bulion przez sito. Dodaj 2 szkl passaty pomidorowej. Możesz zetrzeć 1 z ugotowanych marchewek lub ją zmiksować aby lekko zagęścić zupę. Podawaj z ryżem lub ulubionym makaronem (dla dziecko, które już je łyżeczką świetnie sprawdzą się "kolanka").
  2. Zagęszczanie: Przecedź bulion przez sito. Zmiksuj warzywa z bulionu:1 marchewkę + 1/2 pietruszki + kawałeczek selera czy pora i jeśli masz ugotowane mięso (np pół skrzydła z indyka). Wlej trochę wywaru do blendera, a szybciej i dokładniej uzyskasz jednolitą papkę.
  3. Zupa z kiełkami: Na 25 min przed końcem gotowania cedzakiem wyjmij warzywa i przyprawy. Dodaj 4 łyżki surowej kaszy jaglanej (najlepiej wcześniej wymoczonej w wodzie), a po 15 min dodaj kiełki - 3 garście kiełków z gryki i 2 garście kiełków soczewicy. [Odlej tyle zupy ile faktycznie zjecie bo kiełki nie powinny potem w tej zupie się moczyć i być odgrzewane]. Możesz pokroić marchewkę i pietruszkę w kosteczkę i dodać do zupy. Niektóre dzieci wolą duże kawałki warzyw.
  4. Zupa jarzynowa: Przecedź bulion przez sito. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i kilka różyczek brokuła czy kalafiora, fasolkę szparagową/groszek zielony. Marchew, pietruszkę i selera pokrój w kostkę. Zupę możesz zagęścić miksując pora i marchew z bulionu czy kawałek ugotowanego mięsa.
  5. Baza do sosów czy risotto.
Notatki
  1. Pamiętaj aby sprawdzić kraj pochodzenia imbiru i czosnku i nie kupuj chińskiego!
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

17
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
bryssska
Gość

z pokrzywą jeszcze nie próbowałam i ciekawa jestem smaku, a co do ogródka to świetny pomysł, sama mam przed domem ogródek ziołowy i często z niego korzystam 😉

Kasia
Gość
Kasia

Czy mrozisz taki bulion w porcjach, np. na następny raz do zupy? Pozdrawiam serdecznie:)

Maja
Gość
Maja

Ja mrożę. Ale koleżanka wekuje. Muszę zapytać jak dokładnie.

aneczka
Gość
aneczka

A co można zrobić z warzywami z wywaru? Jakieś inspiracje?

Izka
Gość
Izka

super przepisy, ten bulion jeszcze przede mną. pytanie: czy można bobasowi rok i 4mies podawać zupki na bulionie z mięsem gotowane, np skrzydełka indyka albo skrzydła kury szczęśliwej? na blogu , który mnie wcześniej inspirował mamachef.eu, czytałam, iż do 2 latek lepiej nie , bo metale ciężkie… czy coś o tym naukowego słyczałaś może BLW MAMO?:)

Izka
Gość
Izka

jeszcze pytanko: ile wody na początek, lub na te ilość warzyw z przepisu..:)???

Karolina
Gość
Karolina

Ale ten bulion zawiera sól 🙁 Do tej pory nie podawałam jej nawet właśnie w zupach

Alicja
Gość
Alicja

Dziewczyny, a gdzie Wy kupujecie warzywa dla maluszka?
Jeszcze nie zaczęliśmy rozszerzać diety bo ledwo skończony 5 miesiąc, ale szukam, czytam jak to ogarnąć… i w tym wszystkim ciągle zastanawiam się gdzie mam te warzywka kupować?? Targ, market, zieleniak – toć to przecież na jedno wychodzi..
Skąd mam wiedzieć że to co będę chciała podać jest bezpieczne?