Brownie przenosi mnie do …Dublina, za którym czasem mocno tęsknię. Te urocze kawiarenki, a do kawki brownie na ciepło z lodami mmmmm Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że można sobie szybciutko takie ciacho upiec w domu. Moja Babcia pewnie pomyślałaby, że coś mi nie wyszło 😉 bo ciasto ma jakby zakalca ale tak ma być. Filip uwielbia czekoladowe ciasta (szczególnie to z cukinii) więc często piekę bo zwykle mam jakieś resztki jaglanki w lodówce, której jak już gotuję to więcej. Zwykle ciasto powstawało na oko, trochę tego, trochę tamtego ale zapisałam sobie ostatnio przepis więc się dzielę 🙂 Ta wersja brownie jest wilgotna i mocno czekoladowa czyli ulubiona Filipa. W drodze na basen zjadł pierwszy kawałek, a po basenie (jeszcze w szatni) jeszcze misia i trochę serduszka.
W niedzielę święto zakochanych nastolatków co daje pretekst do wypieków słodkości w kształcie serca <3 Jeśli chcesz zaserwować słodkie serduszka, które nie wymagają dużo wysiłku śmiało upiecz brownie bo po ostygnięciu wytniesz z niego praktycznie każdy kształt. Filip uwielbia kiedy deser dostaje w postaci misia, puzzla czy serduszka ale miś zawsze wygra z serduszkiem więc serce zarezerwuj dla chłopa 😉
Dla kogo? Przepis zawiera jajka więc dla dziecka, które nie ma na nie alergii.
Po basenie zawsze dobrze mieć fajną przekąskę. Dziecię degustuje, a Ty się spokojnie ubierasz 🙂
- • 3 jajka
- • 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- • 3 łyżki oleju (np stopione masło klarowane)
- • 1 banan
- • 4 łyżki syropu daktylowego/klonowego
- • 3 łyżki domowego koko mleka LUB wody
- • 1/2 szkl kakao LUB 2/3 szkl karobu
- • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- • 2 łyżki mąki (u mnie koko wiórki zmielone na grubą koko mąkę)
- • polewa czekoladowa*: 2 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego + 2 łyżki kakao + np miód (kiedy masa przestygnie)
- 1. Włącz piekarnik na 190C, grzałka góra-dół.
- 2. Jajka i banana wrzuć do blendera i miksuj około 3 min (masa powinna znacznie zwiększyć objętość).
- 3. Wrzuć pozostałe składniki (zacznij od kaszy, a na końcu łyżką wmieszaj karob) i zmiksuj na jednolitą masę.
- 4. Masę przełóż na niedużą formę (u mnie 20cm/20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 40-45 min w 190C. Odczekaj z krojeniem aż przestygnie. Kształty (miś, serce itp) wycinaj po ostygnięciu.
- WERSJA 2
- Jajka wbij do dużej miski i ubij. Wsyp kaszę i porwanego w dłoniach banana i zmiksuj "żyrafą" na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Potem jak w nr4.
- *Można też posmarować brownie syropem daktylowym czy miodem, a na wierzch pokruszy, posypać wiórkami czy owocami liofilizowanymi dla pięknego efektu.
Witam, jakiej mąki mogę najlepiej użyć zamiast koko mąki?
Cześć Ewa, gryczana czy jaglana. Pewnie też ryżowa będzie ok ale osobiście jej nie lubię. Z glutenowych owsiana. Pozdrawiam!
Zrobilam. Bardzo fajny smak. Dziecko tez trochę zjadlo. Dziekuje ☺
Super, że smakowało. Mój Finio z kolei to największy fan tego ciasta!
Czy mozna zastapic czyms jajka zeby ciasto wyszlo?
A jak z termoobiegiem piec w niższej temperaturze i ile czasu? Niestety mój piekarnik nie ma funkcji góra -dół 🙁 Tylko termoobieg ,grill ,szybki grill i rozmrażanie 🙁 ,Katastrofa jakaś 🙁
Kasiu na pewno wyjdzie z termoobiegiem 🙂 Ustaw na 180C i 25-30min. Pozdrawiam!
Cześć, upiekłam dzis Twoje ciasto i mam pytanie bo ono w srodku jest tak jakby niedopieczone a pieklam ponad godzine w 190st. Czy to normalne?
Paulina! Tak – normalne 🙂 Ono jest bardzo wilgotne – my takie lubimy ale muszę chyba wspomnieć w przepisie bo nie każdy takie lubi czy spodziewa się takiego efektu.
Pyszne wyszlo 🙂 mam tylko pytanie o polewe – czy nalezy ją lać na jeszcze cieple ciasto, czy po przestudzeniu?
Ann cieszę się bardzo! Koniecznie na ostudzone 🙂