Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Batoniki z lodówki. BLW

Batoniki, a może biała czekolada z mocą dodatków? Wyglądają jak biała czekolada i trzeba je przechowywać w lodówce więc nie nadają się na spacer czy podróż….ale są przepyszne i banalnie proste w wykonaniu. Można z nimi eksperymentować do woli! Czasem używam tylko kokosa i migdałów oraz musu daktylowego,  a czasem morwy, orzechów i kokosa lekko dosładzając miodem. Są hitem naszych wakacji, a ja dopiero dodaję przepis…

Dla kogo? Przepis można dowolnie modyfikować dopasowując go do stanu uzębienia dziecka czy alergii pokarmowych.

13989679_1473161606042833_405691889_n 14011864_1473161552709505_213627623_n Tu najbielsza wersja z pokruszoną morwą, miodem i migdałami.

14030647_1473161459376181_1659657262_n

14030751_1473161422709518_124153680_n

Tu z dodatkiem ekspandowanej komosy. Można dać amarantus itp

14011954_1473161356042858_1939604532_n

14018054_1473161702709490_1099779350_n

14012200_1473161676042826_126104822_n

A tu moje ostatnie odkrycie 😉 Sezamki z lodówki! Zmieliłam sezam, dodałam miód i posypałam ziarnami sezamu. Wszystko “utopione” w oleju kokosowym. Filipek woli poprzednie wersje więc ta jest dla rodziców 😉14030648_1473161822709478_1754522877_n

Batoniki z lodówki. BLW
Bardzo proste batoniki, które można długo przechowywać w lodówce lub zamrażalce. Są przepyszne i można z nimi dowolnie eksperymentować! Jedyny ich minus to fakt, że rozpuszczą się przy dłuższym leżeniu poza lodówką. Ponieważ składniki można dowolnie modyfikować batoniki nadają się dla najmłodszych dzieci.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Składniki
  1. • 2 łyżki masła klarowanego + 2 łyżki oleju kokosowego (mix obu jest najlepszy ale jeden rodzaj tłuszczu będzie ok)
  2. • 1 czubata łyżka puree z daktyli*/miodu/syropu klonowego itp
  3. • 8 łyżek zmielonych wiórków kokosowych/migdałowych/orzechów/nasion, np: 2 łyżki wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
  4. 2 łyżki płatków migdałowych
  5. 2 łyżki zmielonych nasion lub orzechów (np dynia) lub zbóż ekspandowanych
  6. 2 łyżki pokruszonej morwy**
Wykonanie
  1. 1. Tłuszcz (masło klarowane/koko olej) rozpuść w rondelku.
  2. 2. Kiedy tłuszcz przestygnie dodaj wybrane składniki i wymieszaj. Przelej do silikonowej keksówki lub na niewielką foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli użyjesz formy z powłoką "non stick" to papier jest zbędny) i włóż do lodówki na co najmniej 15 min. Jeśli deseru potrzebujesz na już foremkę możesz włożyć do zamrażalki.
  3. 3. Po wyjęciu z lodówki czy zamrażalki krawędzie objedź ostrym nożem. Pokrój na pasy, a potem niewielkie prostokąty czy kwadraty.
  4. Deser świetnie sprawdza się latem i do kawy 😉 Batoniki można mrozić.
Notatki
  1. *Jeśli osłodzisz daktylami masa nie będzie idealnie biała ale to naprawdę nie ma znaczenia 😉 Zalej garść daktyli gorącą wodą. Po ok 15min odsącz je i zmiksuj na puree.
  2. **Pokruszona morwa daje fajny efekt i jeśli dasz jej więcej to nie dosładzaj mocno bo morwa jest niesłychanie słodka.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

 

13
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
alicja
Gość
alicja

U nas już w lodówce. Pyszne;)

laminacocina
Gość

Nigdy jeszcze nie jadłam morwy 🙂

Magda
Gość
Magda

Mam pytanko w czym mielisz len i inne nasiona, orzechy?

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Pyyyyszne… Może pomogą w walce z uzależnieniem od cukru 🙂 świetne przepisy, dzięki nim wytrwałam w postanowieniu żywienia córeczki metodą blw (obecnie ma 10 mcy) i są inspiracją dla zdrowej kuchni. Dzięki 🙂

Ula
Gość
Ula

Te batoniki również robiłam i jest to kolejna potrawa z tej strony,ktora nam bardzo smakowała 🙂 Nie miałam morwy,więc zrobiłam z rodzynkami. Muszę się gdzieś za nią rozejrzeć i spróbować.

Asia
Gość
Asia

Czy roczne dziecko może zjeść taki batonik?

Marta
Gość
Marta

Rewelacyjne! Od kiedy moje dziecko posmakowalo białej czekolady u dziadków ciągle prosi o to żebym taką kupiła – dzisiaj zrobiłam z Twojego przepisu. Razem z córką nie mogłyśmy odejść od miski w której mieszalysmy te pyszności. Plus za to że dziecko może uczestniczyć w tworzeniu takich czekoladek, od mielenia U decyzje co dajemy do środka po wylewanie i zjadanie 🙂 u nas w foremkach na pralinki które służą również do produkcji zdrowotnych żelkow- również z Twojego przepisu za który przy okazji dziękuję!