Mąka kokosowa to najbardziej wydajna mąka jaka istnieje! Jest niesłychanie chłonna więc jeśli przesadzimy z jej ilością wypiek zmieni się w suchy wiór. To ciasto jest bardzo łatwe i swoją strukturą przypomina tradycyjny sernik 🙂 Mówię o wersji z proszkiem do pieczenia. Zdjęcia są niestety mylące bo ciasto zwykle wychodzi jaśniutkie, a na większości zdjęć widzicie ciasto z większą ilością puree z dyni hokkaido niż podałam w przepisie. To pierwsza wersja tego ciasta sprzed roku – zrobiłam je na kruchym spodzie ale to zupełnie zbędny wysiłek.
Dla kogo? W przepisie są jajka. Nie próbowałam jeszcze użyć samych żółtek czy wegańskich zamienników.
Wersja na kruchym spodzie, z większą niż w przepisie ilością puree z dyni, z daktylami, pieczona w większym naczyniu:
Ciasto pieczone w tortownicy o średnicy 24cm z proszkiem do pieczenia. Użyłam 2 bardzo dużych bananów więc kolor jest jaśniejszy:
A to jeszcze raz ciasto na kruchym spodzie bez proszku do pieczenia:
- • 2 dojrzałe banany
- • 2/3 szkl puree z dyni*
- • 3 jajka [sporo, a to za sprawą użycia kupnej koko mąki]
- • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego (rozpuścić, przestudzić)
- • 3 łyżki mąki kokosowej (kupnej czyli bardzo chłonnej)
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • 1/4 łyżeczki imbiru, można dodać też cynamon i gałkę muszkatołową
- 1. Włącz piekarnik: 190C, grzałka góra-dół. Przygotuj małą tortownicę o średnicy 22cm lub 24cm czy niedużą blaszkę ale nie keksówkę. Tortownicę wyściełaj papierem do pieczenia i delikatnie ją natłuść (szczególnie boki).
- 2. Jajka zmiksuj aż mocno się spienią (użyłam blendera). Dodaj przestudzony olej, puree z dyni i banany.
- 3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wlej mokrą masę do suchej i zmiksuj robotem kuchennym. Mąka musi dobrze połączyć się z masą. Od razu przelej do przygotowanej foremki i upuść ją lekko (z wys.25cm) na blat stołu jak przy robieniu biszkoptu. Piecz ok 25minut.
- Ciasto początkowo nieźle wyrasta ale po wyjęciu z piekarnika lekko opada. Tak ma być 😉
- Dekoracja: czekoladowy budyń dyniowy - przepis na blogu plus orzechy. Można posmarować dżemem, zrobić polewę czekoladową lub zjadać bez niczego czyli tak jak my gdy nie mamy gości 😉
- *Używałam świeżej i mrożonej dyni do tego ciasta więc nie ma różnicy. Mrożoną dynię najpierw należy rozmrozić. Potem podlać niedużą ilością wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Odlać wodę i zmiksować na gładko.
Wygląda przepysznie.:)
https://jaglusia.wordpress.com/
Zapowiada się pysznie. Można prosić o przepis na kruche ciasto? 🙂 Pozdrawiamy!
Aga mam zanotowane ale to bylo koszmarne ciasto…zrobione z mąki koko więc łatwo się kruszyło więc odrywałam po kawałku i ubijałam na dnie tortownicy 😉 Jest kompletnie zbędne. Możesz wykorzystać przepis na pierniczki gryczane 🙂 Pozdrawiam!
A może być inna mąka niż kokosowa?
Hej Kamila! Twój komentarz był pierwszy ale mnie najpierw wyświetliła się Marta z tym samym pytaniem 🙂 i pod jej komentarzem odpowiedź 🙂 pozdrawiam!
Czy mogę użyć innej mąki?
Hej Marta! Nie próbowałam jeszcze ale na pewno tak! Cisto nie będzie przypominało sernika i będzie pewnie podobne do muffinek bananowych 🙂 Spróbowałabym z mąką gryczaną lub świeżo zmielonymi płatkami owsianymi (mam uraz do kupnej mąki owsianej bo mam wrażenie, że jest gorzka). Wsyp tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. pozdrawiam!
Ciasto jest pyszne! Moje co prawda wcale nie urosło (użyłam ekologicznego proszku do pieczenia i to był błąd ) ale mimo to znika błyskawicznie i wszystkim smakuje 🙂
Najważniejsze, że smakuje 🙂 Masa bananowo-dyniowa jest dosyć ciężka i pewnie trzeba dosypać 1/2 łyżeczkę sody ale my to ciasto lubimy właśnie takie 😉
Zrobiłam 😉 W smaku wyszło jak pieczone bananowe placuszki i gdzieś ta dynia mi zginęła. Też zgubił się gdzieś jej piękny pomarańczowy kolor. Zrobiłam ze zmielonymi wiórkami kokosowymi – czy to był błąd? Ale w połączeniu z Waszym dyniowym masłem ciasto wyszło całkiem smaczne 🙂
Tylko raz jeden osiągnęłam ten piękny pomarańczowy kolor :/ Sama nie wiem czemu on ginie. Może to od rodzaju dyni zależy hmmmm chciałabym wiedzieć bo bardzo chciałabym to ciasto podać na imprezie urodzinowej Finia ale w tym intensywnym kolorze.