Cukinia w naszym ogrodzie rośnie jak szalona więc jak nie zupa czy curry to frytki! Placki jakoś mi nie wychodzą :-/ Babcia twierdzi, że gdybym smażyła na “normalnym oleju” to by były chrupiące 😉 Mam plan na połączenie dyni i cukinii w plackach i może wtedy wyjdą? Ale dziś porozmawiajmy o frytkach. Na początku sezonu cukiniowego jako panierki używałam oliwy z oliwek i przypraw ale moje dziecko nie było zachwycone więc spróbowałam najpierw słupki cukinii obtoczyć w jajku i to był strzał w dziesiątkę! Z wiotkich stały się chrupiące 🙂 Oczywiście tylko z zewnątrz bo środek jest delikatny i miękki. Filip nadal woli pieczone frytki z pietruszki, marchewki, buraka czy ziemniaków ale czasem zje nawet całą frytkę! Do frytek koniecznie podajcie jakiś dip. U nas króluje ketchup ale dip na bazie awokado czy jogurtu greckiego świetnie by się tu sprawdził.
Dla kogo? Przepis zawiera jajko więc jeśli Twoje dziecko jeszcze go nie próbowało frytek nie podawaj wieczorem bo w razie alergii czeka Was ciężka noc… Frytki można piec bez jajka ale nie będą chrupiące. Wystarczy słupki cukinii wrzucić do dużej miski i zalać oliwą z oliwek pomieszaną z ziołami. Wymieszać ręką aż cukinia pokryje się oliwą i rozłożyć na blaszce. Piec można wtedy w wyższej temperaturze – 180C przez ok 12 min.
- • 1 cukinia
- • 1 jajko
- • 1 łyżeczka oleju kokosowego/masła klarowanego czy oliwy z oliwek
- • 4 łyżki domowej mąki kokosowej
- • 4 łyżki zmielonego lnu
- • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- • 1 łyżeczki soli (pomijamy dla dzieci poniżej roku, a najlepiej 18mca; w zamian można dodać granulowany czosnek)
- 1. Włączamy piekarnik na 140C, na termoobiegu. [Do 140C tłuszcze zawarte w lnie nie zmienią się w tłuszcze trans].
- 2. Jeśli trafiła Ci się twarda cukinia to koniecznie obierz skórkę. Przekrój ją wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż - pozbądź się gąbczastego środka z nasionkami. Pokrój ją w cienkie słupki.
- 3. Jajko rozbij na talerzu i roztrzep widelcem.
- 4. Na osobnym talerzu zmieszaj składniki panierki.
- 5. Słupki cukinii obtaczaj najpierw w jajku, a potem w panierce i odkładaj na blaszkę.
- 6. Piecz ok 30min.
- Podawaj z domowym ketchupem (przepis na blogu) lub innym dipem, np na bazie awokado. Rzadko robię blachę samych frytek z cukinii. Fajnie jest dodać słupki marchewki i ziemniaka dla urozmaicenia.
Ja polecam taki sposób na placki z cukinii: zetrzeć na tarce, zasolić i odstawic na chwilę aż cukinia puści wode. Opłukać na sitku z soli, odcisnąć nadmiar wody i dodać przyprawy jakie lubicie ( ja daje czosnek, slodką paprykę, czarny pieprz lubczyk i w wersji dla dorosłych sól) i ewentualnie inne warzywa marchewke, kalarepkę ( ta wersja smakuje dzieciom bo placki są takie troche słodkie i super chrupiące) burak, koperek, szczypiorek, miętę… j jeszcze zieloną soczewicę ( pyyycha). Do warzyw wbijam jajko, dodaję mąkę gryczaną lub jaglanąj i jeżeli piekę w piekarniku na blaszce to jeszcze avokado. E włala pycha… Czytaj więcej »
Dziękuję Ewa! Wypróbuję 🙂 Dziś Babcia wręczyła mi swoją chyba “Panią Domu”, a może “Świat Kobiety”…tak czy siak z przepisem na podobno najlepsze placki z cukinii hehehe Będę testować! Pozdrawiam serdecznie
Aniu, a frytki z marchewki i ziemniaka pieczesz jednocześnie z frytkami z cukinii? Upieką się w 140 stopniach w pół godziny?
Hej Dorota! Nie upieką się – będą al dente. Na samym początku sezonu na cukinię używałam tylko zalewy oliwa + przyprawy i wtedy cukinię piekłam razem z marchewką/pietruszką i ziemniakami w 180C. Wtedy wszystko smakowało bosko ale cukinia nie była “sztywna” co odstraszało Filipa. Teraz wrzucam marchew dużo wcześniej i dokładam cukinię. Ja taką al dente lubię i Filipek czasem też schrupie ale jednak tak dłużej pieczona jest najsmaczniejsza <3
Jaki więc czas pieczenia jest potrzebny dla marchewki, pietruszki i buraka? Bo rozumiem że je tak samo się panieruje jak cukinię.. I czy można frytki jeść w razie czego na zimno czy tez sie nie nadają (tak jak z ziemniaków )?
Hej Elu! Muszę wreszcie zmierzyć czas dla frytek z marchewki, pietruszki i buraka! Zwykle zaglądam do piekarnika po upływie ok 25 min i dopiekam lub wyjmuję. Ważne jest grubość frytek – nie za cienkie i nie za grube i mniej więcej podobne aby wszystkie potrzebowały tyle samo czasu. Przyznam, że jeszcze ich nie panierowałam bo uwielbiamy je w naturalnej formie. Frytki z cukinii zjadamy od razu bo potem to już nie to niestety ;-(