Kokosowy omlet i hummus buraczany. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Przepisy Śniadania

Kokosowy omlet i hummus buraczany. BLW

Wiecie, że fascynuje mnie paleo więc staram się ograniczyć użycie mąki zbożowej do minimum. Z domową mąką kokosową robię ulubione placuszki bananowe Filipka, omlet i biszkopt z owocami. Coraz bardziej się do niej przekonuję bo był czas, że miałam jej aż za dużo ale tak to jest jak się lubi domowe koko mleko 😉 Po produkcji pozostaje masa wiórków, które wystarczy wysuszyć i zmielić na własną mąkę! Zobacz jak to zrobić TU.

Kokosowy omlet jest bardzo neutralny i można go potraktować jak chleb. Dodając ulubione dodatki czy pasty na słodko lub wytrawnie.

Dla kogo? 6m+ ale nie jako pierwszy posiłek. W przepisie są jajka.

14972018_1590356564323336_873571157_n

14963092_1590356554323337_1731143739_n(2)

15033625_1590356597656666_1778825663_n

14997062_1590356614323331_192071602_n

14997175_1590356730989986_1605507632_n

14961451_1590356787656647_1161956003_n

 

Kokosowy omlet & buraczany hummus
Porcje 2
Bardzo łatwy omlet kokosowy stanowi świetną alternatywę do chleba i można go podawać z dodatkami słodkimi lub wytrawnymi. Jest dosyć suchy więc dodatki są konieczne.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
4 min
Całkowity czas
9 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
4 min
Całkowity czas
9 min
Składniki
  1. • 2 jajka
  2. • 2 łyżki domowej mąki kokosowej
  3. • 1 kopiasta łyżeczka masła klarowanego
  4. • opcjonalnie: szczypta soli, pieprzu i kurkumy
Dodatki: np buraczany hummus
  1. • 1 mały ugotowany/upieczony burak
  2. • 1 szkl ugotowanej ciecierzycy*
  3. • 3 łyżki oliwy z oliwek
  4. • 1 łyżka soku z cytryny
  5. • ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę) - można pominąć
  6. • pieprz, sól do smaku
Wykonanie
  1. OMLET: jajka wbij do blendera i zmiksuj aż się spienią. Dodaj mąkę i przyprawy i znowu zmiksuj. Smaż na rozgrzanej patelni na 1 łyżeczce masła klarowanego. Po 2 min szeroką silikonową szpatułką przerzuć na drugą stronę.
  2. Można pokroić w trójkąciki i z omletu robić kanapeczki jak na zdjęciach.
  3. [Można jajka roztrzepać ręcznie. Blenderem jest o wiele szybciej].
  4. BURACZANY HUMMUS: ugotowanego/upieczonego buraka po przestygnięciu obierz ze skórki. Skiełkowaną ciecierzycę ugotuj wrzuć na wrzątek z łyżeczką oliwy z oliwek. Gotuj ok 20 min - aż będzie miękka.
  5. Ciecierzycę odsącz i wrzuć do blendera razem z burakiem pokrojonym w małe kawałki. Dodaj oliwę, przyprawy i sok z cytryny oraz ewentualnie czosnek i zmiksuj na gładko.
  6. Przechowuj w lodówce 3-4 dni. Kolor tego smarowidła jest nieziemski!
Notatki
  1. *Kiełki najzdrowsze są po skiełkowaniu (wystarczy zwykły szklany słój i gaza - wpisz na blogu w lupkę "kiełki" lub "kiełkowanie"). Ciecierzyca jest fantastyczna po skiełkowaniu bo smakuje jak ugotowana (większość skiełkowanych strączków kompletnie zmienia smak). 12 h moczysz, 12h kiełkujesz i 20 min gotujesz.
  2. Omlet smakuje cudownie na słodko np z domowymi dżemami 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

 

 

6
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Jaglusia
Gość

Jak pięknie to wygląda: )
https://jaglusia.wordpress.com/

Marta
Gość
Marta

Kiedy wprowadziłaś do diety syna ciecierzycę? Mam obawy przed strączkowymi, a wiem, że kielkowanie łagodzi ich ciężkość, więc to super pomysł!