Lody „Brownie na Patyku”! Nasz HIT. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Lody „Brownie na Patyku”! Nasz HIT. BLW

Kremowe, czekoladowe, słodkie… Te lody to strzał w dziesiątkę! Składają się głównie z dojrzałych owoców, a mimo to są bardzo kremowe. Masę można użyć też jako czekoladowego kremu a’la Nutella (podobny przepis KLIK). Tu dodałam jeszcze sok z cytryny i masło klarowane. Mniejszym dzieciom można zaproponować lody z lodówki czyli krem schładzamy w lodówce i otrzymujemy przepyszny, aksamitny mus czekoladowy.

Dla kogo? Wiek uwarunkowany jest od….nawyków rodziny. Jeśli nie wyobrażacie sobie życia bez lodów latem to i Wasze dziecię 6m+ zacznie się nimi interesować. W tych lodach nie ma nic co mogłoby dziecku zaszkodzić. Same naturalne składniki. Piękny, czysty skład, a efekt to cudowne kremowe lody! Filipek swoje pierwsze lody zjadł wczoraj (2 l i 8mcy) i to właśnie te 🙂 Dlaczego tak późno? Nie jedliśmy przy nim lodów – te wczorajsze to też moje pierwsze lody tego lata. Uważam, że lody za szybko ochładzają organizm w upale i tak naprawdę mogą przynieść więcej złego niż dobrego. Latem powinniśmy się chłodzić sezonowymi owocami i wodą. Z moich obserwacji wynika, że dzieci, które jedzą mnóstwo lodów latem bardzo często chorują jesienią. Z drugiej strony są to też dzieci, w których diecie króluje pszenica, mleko i cukier. Wiem, że te właśnie lody będą często u nas gościć bo może dziwnie to zabrzmi ale nie są wcale takie zimne … Kto zrobił, wie co autor ma na myśli 😉

13595518_1428381240520870_1127779744_n

13599617_1428381303854197_871024996_n 13599623_1428381313854196_1754955750_n 13607733_1428381280520866_665123501_n

13595752_1428381147187546_920781468_n

Lody „Brownie na Patyku”! Nasz HIT. BLW
Porcje 7
Kremowe, czekoladowe, słodkie... Te lody to strzał w dziesiątkę! Składają się głównie z dojrzałych owoców (awokado + banan), a mimo to są bardzo kremowe. Czekoladowej masy wcale nie trzeba zamrażać, a jedynie schłodzić w lodówce i serwować jako czekoladowy mus.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Całkowity czas
5 hr
Czas przygotowania
5 min
Całkowity czas
5 hr
Składniki
  1. • 2 dojrzałe awokado (miękkie jak masło)
  2. • 1 dojrzałe banany (brązowe plamki na skórce)
  3. • 2 czubate łyżki miodu lub syropu daktylowego itp
  4. • min ¼ szkl roztopionego masła klarowanego/oleju kokosowego* (najlepiej 1/3 szkl)
  5. • ½ cytryny - sok
  6. • 4 łyżki karobu/kakao - najlepiej zrobić mix: 2 łyżki karob + 2 kakao
  7. • szczypta cynamonu/gałki - spokojnie można pominąć
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko w blenderze. [Mam malutki blender więc najpierw zblendowałam owoce, sok cytrynowy, tłuszcz i słodzidło i dopiero wtedy dosypałam kakao/karob, wymieszałam lekko łyżką - zmiksowałam ponownie aż powstał gładki krem].
  2. Przełóż do foremek na lody, wetknij patyczki i włóż do zamrażalki na kilka godzin. Gotowe 🙂 Możecie się już zajadać "brownie na patyku".
  3. [Po wyjęciu z lodówki polej foremkę ciepłą wodą lub poczekaj chwilkę aby łatwo "wyszły" z foremek.] Nie polecam wymyślnych foremek bo masa jest gęsta i w moje gwiazdki ciężko ją było "upchnąć". Następnym razem wybiorę standardowy kształt! Lody są rewelacyjne 🙂
Notatki
  1. *Musi to być tłuszcz, który po schłodzeniu zastyga. Zatem oliwa z oliwek itp odpada.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

14
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Ania
Gość
Ania

zrobilam. obłęd – ten smak i tekstura.. wszystkie kupne lody mogą się schować. od dzisiaj chyba tylko takie będę jadła. dumam nad modyfikacją w kierunku innych smaków. pozdrawiam i dziękuję za przepis 🙂

Dominika
Gość
Dominika

Przepyszne i do tego bardzo wartosciowe! Takie lody dzieci moga jesc do woli. Mama tez 😉 Super przepis!

Karola
Gość
Karola

Czy można pominąć banana lub czymś go zastąpić? Zbuntowana czterolatka ma teraz awersję do tego owocu, nawet w lodach 🙁

Sylwia
Gość
Sylwia

Zapomniałam dodać masło bo córka już marudzila że mama za długo uwagi nie zwraca 🙂
Mam nadzieję że wszystko się uda bo sama masa przepyszna.
Lody już się chłodzą 🙂

Sylwia
Gość
Sylwia

Właśnie dziś zrobiłam i przed chwilą zjadłam.Są przepyszne,zapomniałam dodać rozpuszczony tłuszcz ale lody wyszły super,aksamitne..Napewno zagoszczą u nas na stałe 🙂