Kolorowe mini omleciki. Bardzo łatwe! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Przepisy Śniadania

Kolorowe mini omleciki. Bardzo łatwe! BLW

Pomysł na proste śniadanie czy kolację. Omleciki smakują również na zimno więc można je zabrać na  spacer jednak najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu. My z mężem traktujemy je jak chleb. Filipek lubi zjadać je same. Piękny róż otrzymasz z ugotowanego buraka lub kilku młodych buraczków, które wystarczy gotować 10 minut. Botwinka też się nie zmarnuje 😉

Dla kogo? Omleciki w dużej mierze składają się z jajek więc dla dziecka, które nie ma na jajko uczulenia. Nie próbowałam jeszcze z samym żółtkiem ale myślę, że gdyby zwiększyć ilość żółtek do 3 i dodać 1 łyżeczkę mąki z tapioki czy ziemniaczanej to mogłyby wyjść.

13459628_1412756262083368_253182346_n 13472262_1412756305416697_27765142_nNa zdjęciu ciasto szpinakowe. Ciasto z botwinki będzie miało czerwone kropeczki i smakuje jak szpinakowe.

13473742_1412764872082507_1834681788_n

Tu omleciki szpinakowe z mąką kokosową – smaczne ale już nie tak piękne jak z mąką gryczaną.13474134_1412756408750020_796660499_n

13473696_1412756318750029_1583790213_n

13474204_1412756245416703_1518160657_n

13444474_1412756378750023_522636929_n

Z różowego ciasta bardzo łatwo uformować serduszko <313473745_1412761902082804_1300693712_n

Kolorowe mini omleciki. BLW
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Różowe
  1. • 2 jajka
  2. • 1 ugotowany burak/4 młodziutkie buraczki
  3. • 2 łyżki mąki gryczanej
  4. • szczypta soli i pieprzu
  5. • łyżka masła klarowanego
Zielono-beżowe
  1. • 2 jajka
  2. • garść botwinki (z jednego buraczka) czy szpinaku
  3. • 2 łyżki mąki gryczanej
  4. • szczypta soli, pieprzu i kurkumy
  5. • łyżka masła klarowanego
Borówkowe/jagodowe/truskawkowe na słodko
  1. • 2 jajka
  2. • garść borówek/jagód/truskawek pokrojonych w małe kawałeczki lub plastry
  3. • 2 łyżki mąki gryczanej
  4. • 1 łyżeczka syropu klonowego LUB odrobina miodu do podania
  5. • łyżka masła klarowanego
Wykonanie
  1. 1. Wytrawne omleciki: jajka wbij do blendera, dodaj ugotowanego buraka*/garść poszarpanego wysuszonego szpinaku/botwinki. Zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj przyprawy i mąkę. Wymieszaj - łyżką lub blenderem. Na patelni rozpuść masło klarowane. Wylewaj ciasto łyżką lub prosto z blendera i smaż chwilkę z każdej strony na rozgrzanej patelni.
  2. 2. Słodkie omleciki: jajka, mąkę oraz opcjonalnie syrop klonowy zmiksuj w blenderze. Dodaj owoce i wymieszaj łyżką. Na patelni rozpuść masło klarowane i smaż chwilkę z każdej strony na rozgrzanej patelni.
  3. Jeśli masz tylko miód to nie dodawaj go do ciasta bo straci swoje właściwości. Polej nim placuszki.
Notatki
  1. *Młode buraczki wystarczy gotować przez ok 10 minut. Warto dodać oliwę z oliwek lub inny tłuszcz aby zatrzymać jak najwięcej witamin w burakach, a nie w wodzie.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

18
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Izabel
Gość
Izabel

wyglądają świetnie, ale mam mąkę owsiana, czy też będą dobre? Pozdrawiam

Izabel
Gość
Izabel

Wyszły świetnie. Synek je uwielbia. 🙂

Kasia
Gość

Witam, w którym miesiącu zaczęłaś podawać jedzenie smażone? U nas 8 skończone jeszcze tylko owocki i warzywa. Głównie robione na parze i surowe. Ostatnio uwielbia szejka banan, jabłko i natka pietruszki. Zresztą ja też uwielbiam 🙂

Lidka
Gość
Lidka

Właśnie robie dla mojego synka omleciki buraczane i szpinakowe. I tak się zastanawiam czy nie można ich upiec zamiast smażenia?? Jak zasmakuje młodemu to pokombinuje z pieczeniem. Ale już wiem po degustacji ze napewno się nie zmarnują☺

Martyna
Gość
Martyna

świetny przepis, prościej się nie da 🙂 przed chwilą zrobiłam i obie z moją roczną córeczką się zajadałyśmy. Zrobiłam w wersji na słodko z malinami i wiórkami koko, które zostały mi po robieniu mleka koko (z Twojego przepisu oczywiście). Usmażyłam na oleju kokosowym, bo akurat masło klarowane mi się skończyło. Dziękuję!

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Chciałam je zrobić, ale nie możemy jajka. Znalazlam za to przepis na placuszki owsiane z bananem ale zamierzam się do dodania szpinaku czy buraczka żeby miały fajny kolor 😀

Oktawia
Gość
Oktawia

Która mąka będzie najlepsza zamiast gryczanej? Mam jaglaną, ryżową, kukurydzianą, pszenną, pszenną razową i orkiszową zwyczajną 🙂

Kasia
Gość
Kasia

Czy jajka kurze można zastąpić jajami przepiórczymi? Niestety córcia ma uczulenie

Jagoda
Gość
Jagoda

Co to macie za szyneczke ??