Pomysł na proste śniadanie czy kolację. Omleciki smakują również na zimno więc można je zabrać na spacer jednak najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu. My z mężem traktujemy je jak chleb. Filipek lubi zjadać je same. Piękny róż otrzymasz z ugotowanego buraka lub kilku młodych buraczków, które wystarczy gotować 10 minut. Botwinka też się nie zmarnuje 😉
Dla kogo? Omleciki w dużej mierze składają się z jajek więc dla dziecka, które nie ma na jajko uczulenia. Nie próbowałam jeszcze z samym żółtkiem ale myślę, że gdyby zwiększyć ilość żółtek do 3 i dodać 1 łyżeczkę mąki z tapioki czy ziemniaczanej to mogłyby wyjść.
Na zdjęciu ciasto szpinakowe. Ciasto z botwinki będzie miało czerwone kropeczki i smakuje jak szpinakowe.
Tu omleciki szpinakowe z mąką kokosową – smaczne ale już nie tak piękne jak z mąką gryczaną.
Z różowego ciasta bardzo łatwo uformować serduszko <3
- • 2 jajka
- • 1 ugotowany burak/4 młodziutkie buraczki
- • 2 łyżki mąki gryczanej
- • szczypta soli i pieprzu
- • łyżka masła klarowanego
- • 2 jajka
- • garść botwinki (z jednego buraczka) czy szpinaku
- • 2 łyżki mąki gryczanej
- • szczypta soli, pieprzu i kurkumy
- • łyżka masła klarowanego
- • 2 jajka
- • garść borówek/jagód/truskawek pokrojonych w małe kawałeczki lub plastry
- • 2 łyżki mąki gryczanej
- • 1 łyżeczka syropu klonowego LUB odrobina miodu do podania
- • łyżka masła klarowanego
- 1. Wytrawne omleciki: jajka wbij do blendera, dodaj ugotowanego buraka*/garść poszarpanego wysuszonego szpinaku/botwinki. Zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj przyprawy i mąkę. Wymieszaj - łyżką lub blenderem. Na patelni rozpuść masło klarowane. Wylewaj ciasto łyżką lub prosto z blendera i smaż chwilkę z każdej strony na rozgrzanej patelni.
- 2. Słodkie omleciki: jajka, mąkę oraz opcjonalnie syrop klonowy zmiksuj w blenderze. Dodaj owoce i wymieszaj łyżką. Na patelni rozpuść masło klarowane i smaż chwilkę z każdej strony na rozgrzanej patelni.
- Jeśli masz tylko miód to nie dodawaj go do ciasta bo straci swoje właściwości. Polej nim placuszki.
- *Młode buraczki wystarczy gotować przez ok 10 minut. Warto dodać oliwę z oliwek lub inny tłuszcz aby zatrzymać jak najwięcej witamin w burakach, a nie w wodzie.
wyglądają świetnie, ale mam mąkę owsiana, czy też będą dobre? Pozdrawiam
Hej Iza, powinna być ok. Mam mąkę owsianą Melvit ale bardzo jej nie lubię i wolę zmielić płatki w młynku do kawy 😉 Kilka razy używałam bezglutenowej owsianej firmy Provena i to była bajka! Wszystko z niej wychodziło 🙂 Tylko ta cena brrrrrr Daj znać jak wyszły. Pozdrawiam
Wyszły świetnie. Synek je uwielbia. 🙂
Bardzo się cieszę Iza!
Witam, w którym miesiącu zaczęłaś podawać jedzenie smażone? U nas 8 skończone jeszcze tylko owocki i warzywa. Głównie robione na parze i surowe. Ostatnio uwielbia szejka banan, jabłko i natka pietruszki. Zresztą ja też uwielbiam 🙂
Hej Kasiu! Dopiero grubo po roku. Wcześniej tak jak u Ciebie gotowane, surowe i pieczone. Sami też tak jedliśmy więc ostry detox sobie zafundowaliśmy hehehehe Dla 8 miesięcznego dziecka można zrobić jajecznicę na parze i podać ugotowanego buraczka pokrojonego w grube słupki. Pozdrawiam
Właśnie robie dla mojego synka omleciki buraczane i szpinakowe. I tak się zastanawiam czy nie można ich upiec zamiast smażenia?? Jak zasmakuje młodemu to pokombinuje z pieczeniem. Ale już wiem po degustacji ze napewno się nie zmarnują☺
Hej Lidka! Myślę, że tak ale mogą się rozlać na blaszce. Może w foremkach do muffinek? Ewentualnie potraktować masę jak na pieczonego naleśnika i wszystko wylać do dużego naczynia żaroodpornego hmmmmm Niestety nie próbowałam. Jeśli je upieczesz to proszę daj znać 🙂
świetny przepis, prościej się nie da 🙂 przed chwilą zrobiłam i obie z moją roczną córeczką się zajadałyśmy. Zrobiłam w wersji na słodko z malinami i wiórkami koko, które zostały mi po robieniu mleka koko (z Twojego przepisu oczywiście). Usmażyłam na oleju kokosowym, bo akurat masło klarowane mi się skończyło. Dziękuję!
Bardzo się cieszę Martyna i pozdrawiam Was obie :*
Chciałam je zrobić, ale nie możemy jajka. Znalazlam za to przepis na placuszki owsiane z bananem ale zamierzam się do dodania szpinaku czy buraczka żeby miały fajny kolor 😀
Szkoda 😢 Dziś zamówiłam łupiny babki jajowatej więc moze uda mi się stworzyć kilka tego typu przepisów bez jaja. Super pomysł! Młode buraczki będą super 👌🏻
Która mąka będzie najlepsza zamiast gryczanej? Mam jaglaną, ryżową, kukurydzianą, pszenną, pszenną razową i orkiszową zwyczajną 🙂
Hej Oktawia! Myślę, że każda 🙂 Ja osobiście mam uraz do ryżowej i kukurydzianej i używam ich tylko w połączeniu z innymi i to w minimalnych ilościach. Orkiszowa będzie super <3
Każda z tych, które wymieniłaś bo kokosowa kupna jest specyficzna i jej bym nie użyła. Domowej tak 😉
Czy jajka kurze można zastąpić jajami przepiórczymi? Niestety córcia ma uczulenie
Co to macie za szyneczke ??
Jagoda! Żebym to ja teraz pamiętała hehehe ale pewnie indyk. Dla Finia często kupuję taką eko sreko bio 😉 Ale od czasu do czasu taką zwykłą wędlinę też zje. Polecam też domową pieczeń z udźca indyka – fajna na kanapki!