Jajecznica na parze to fajny pomysł na śniadanie czy kolację dla dzieci zaczynających przygodę z jedzeniem. Wystarczy mieć miskę z grubego szkła i garnek. Wiele osób używa misek plastikowych ale plastiku nie należy podgrzewać więc ta opcja odpada. Podobno wychodzi też z miską metalową ale tego sposobu nie wypróbowałam.
Dla kogo? 6m+
- • 2 jajka od szczęśliwej kury
- • 1 płaska łyżeczka masła klarowanego/nierafinowanego oleju kokosowego
- • miska z grubego szkła i garnek, na którym postawimy miskę
- • 1-2 szkl wody
- 1. Do garnka wlej wodę, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Na garnku postaw miskę.
- 2. Do miski włóż masło klarowane i kiedy się roztopi wbij 2 jajka. Jajka roztrzep drewnianą łyżką/widelcem i bardzo często mieszaj bo inaczej jajecznica mocno przywrze do szkła. Kiedy białko dobrze się zetnie czyli po około 10 minutach jajecznica jest gotowa do podania 🙂 Pamiętaj, że białko MUSI być ścięte inaczej dziecko może wymiotować... Przeżyliśmy to na własnej skórze.
O! Dopiero trafiłam na Twój post, po dwóch próbach z jajecznicą zakończonych wymiotami… I nikt nie potrafił powiedziec, dlaczego… Czyli muszę smażyć dłużej! Dzięki!
Trzymam kciuki, że to wystarczy 🙂 Niestety alergia na jajo jest coraz częstsza ;/
A u mnie pekla miska
;-( przykro mi! Ja mam taką z mega grubego szkła i czasem też używam metalowej – też wychodzi super lub cienkiego małego garnka.