Śniadania na ciepło są niesłychanie ważne w walce o zdrowie. Rozgrzany brzuszek z rana daje nam więcej energii i większą odporność na infekcje. Jaglanka z dynią to setna chyba jej wersja w naszym domu 😉 Strzał w dziesiątkę!
Kasza jaglana to kopalnia zdrowia! Do jej cudownych właściwości należy odkwaszenie organizmu oraz ogromna zawartość krzemionki, a ta odpowiada za wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci 🙂 Jagła Królowa Kasz zawiera też witaminę E, witaminy z grupy B, żelazo, miedź, lecytynę. Ma właściwości antywirusowe, wysusza nadmiar śluzu w organizmie dlatego to doskonałe domowe lekarstwo na katar i przeziębienie. Aha! Nie zawiera glutenu!
Dynia jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń, fosfor
Dla kogo? Po 6 miesiącu. Mój synek uwielbiał kaszę jaglaną z dynią. Ale na początku przygody z BLW kaszę i dynię gotowałam oddzielnie. Dynia w wygodnych do schwycenia kawałkach, kasza okraszona masłem lub olejem koko obok. Synek pochłaniał ogromne ilości dyni! Całą jesień jedliśmy dynię, którą mieliśmy z babcineg ogródka 🙂
Przygotuj:
- 1 szkl kaszy jaglanej (jeśli jest to śniadanie dla 3 osób to wystarczy 1/2 szklanki)
- kawałek dyni
- 1 jabłko
- 1 łyżka masła/oleju koko
Dodatki:
- wiórki
- zmielone prażone orzechy laskowe – po roku. Zobacz tu jak prażyć.
- Kaszę lekko upraż* na patelni (do uzyskania lekko złotawego koloru), a potem przesyp na sito i przelej wodą z kranu.
- Kaszę przesyp do wysokiego garnka i zalej 2 szkl wody (na 1 część kaszy, 2 części wody więc jeśli gotujesz np 1/2 szkl kaszy to zalej ją szklanką wody)
- Teraz obierz kawałek dyni i zetrzyj go na dużych oczkach tarki.
- Obierz jabłko i pokrój w małe kawałeczki.
- Poczekaj ok 5 min i do gotującej się już kaszy wrzuć dynię i jabłko i wymieszaj.
- Gotuj ok 15 min POD PRZYKRYCIEM na małym ogniu- mieszaj i zaglądaj do garnka. Kiedy kasza wchłonie całą wodę wyłącz gaz dodaj łyżkę masła (wymieszaj) i zostaw ją na ok 5 min aby spokojnie doszła.
- Podawaj z wiórkami lub prażonymi orzechami. Ja mielę orzechy bo synek nie ma jeszcze zębów trzonowych.
*Można ten krok zupełnie pominąć ale wtedy kasza może być gorzkawa. U nas najbardziej sprawdza się zalanie jej na noc wodą – ale to już wieczorem trzeba zaplanować śniadanie co dla mnie ostatnio jest trudne 😉
Czy do jaglanki można dodać ten dżem dyniowy zamiast dyni i jabłka?
Pewnie Gosiu! Odkąd mam dżemiki tylko tak robię i jaglanka czy owsianka wychodzą przepyszne 🙂
ta jaglanka jest OBŁĘDNA!!!! Dziś zrobiliśmy pierwszy raz i napewno nie ostatni, mały aż wylizywał miseczke!!! PYCHA!!!!
U nas też często gości ale jak Filipek miał 2 latka to chyba całą jesień 3x w tyg 😉 Dynia i jaglanka bardzo się lubią 🙂 Jutro dodam przepis na genialne ciastka z pieca z resztek kaszy jaglanej i puree z dyni. Pozdrawiam!
Jeśli namoczę kaszę na noc to też muszę ją później uprażyć?
Aniu nie musisz. Ja tylko moczę, płuczę i gotuję 🙂 To prażenie to tak na skróty. Pozdrawiam
Piszesz, że na początku BLW dynia gotowana do rączki, ale jak ugotować, żeby nie była zbyt rozwalająca się w rączkach niemowlęcych, a z drugiej strony nie została surowa?
Agnieszka trzeba mieć rękę na pulsie i sprawdzać widelcem ale początki są trudne bo rączka dopiero ćwiczy! Nawet jeśli dziecko ma problemy z pochwyceniem czegoś to i tak warto podawać bo ćwicząc na tym czymś UCZY SIĘ 🙂