Miałam już wiele podejść do muffin warzywnych ale żadne nie zrobiły u nas furory i wreszcie wykombinowałam fajny przepis! Warzywa, ugotowana komosa i płatki drożdżowe…poezja. Miałam ochotę zjeść wszystkie ale na szczęście są bardzo sycące więc nawet do jutra się kilka uchowa 😉
Dla kogo? W przepisie nie ma sera ale są ubite na sztywno białka jaj i nie wiem jak je zastąpić więc bardzo przepraszam mamy alergików.
W formie mini kotlecików są genialne! Użyłam foremki silikonowej na mini muffinki i napełniłam je tylko do połowy. Rewelacja! Nie jestem fanką silikonowych foremek ale mam wrażenie, że do innych mogłyby przywrzeć …a z silikonowych wyskakują idealnie.
Muffinki z komosy “z dziurką” są delikatne więc najlepiej robić je w formie kotlecików (silikonowa foremka na małe muffinki).
- • 1 szkl ugotowanej przestudzonej komosy
- • 3 białka (ubite na sztywną pianę)
- • ok 1,5 szkl ugotowanych/podduszonych warzyw zmiksowanych na b.gęste puree: 1 por - biała część, 1 marchewka, 3 różyczki brokuła + 1 małe jabłko
- • 4 łyżki płatków drożdżowych + 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
- • 1 kopiasta łyżka masła klarowanego (rozpuścić)
- • przyprawy: 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki przyprawy do rosołu z serii "Przyprawy bez chemii" - trzeba usunąć nasionka pieprzu (!), 2/3 łyżeczki dobrej soli (12m+), 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1. Ugotuj komosę**: na 1/2 szkl kaszy - 1 szkl wody- po 10 min gotowania pod pokrywką najlepiej ją zdjąć aby kasza szybciej wchłonęła wodę.
- 2. Pora pokrój drobno i podduś na maśle klarowanym ze startą marchewką. Dodaj szczyptunię soli i przyprawę do rosołu od Dary Natury** Po 3 minutach dodaj 2 łyżki wody i przykryj pokrywką. Duś ok 5 min na wolnym ogniu.
- 3. Brokuła najlepiej mieć z obiadu 😉 jeśli nie masz to podziel na różyczkii wrzuć na wrzącą wodę + 1 łyżeczka masła klarowanego/oliwy z oliwek.
- 4. Włącz piekarnik (170C, termoobieg).
- 5. Ugotowane/uduszone warzywa + jabłko zmiksuj na puree w blenderze dodając roztopione masło klarowane i przyprawy (oprócz "przyprawy do rosołu").
- 6. Białka ze szczyptunią soli ubij na sztywną pianę.
- 7. Puree warzywne + płatki drożdżowe + proszek do pieczenia + komosa wymieszaj w misce. Dodaj białka i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek i piecz 15-20 min (wszystko zalezy od Twojego piekarnika) do lekkiego zrumienienia. Przestudź i wyjmij z foremek. Jeszcze ciepłe smakują obłędnie.
- * Myślę, że proszek można spokojnie pominąć.
- ** "Podlaska przyprawa do rosłu" od Darów Natury są genialne! W tej są bardzo grubo (lub wcale) zmielone ziele angielskie więc trzeba je wyjąć.
- Skład (w różnych proporcjach): pietruszka, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy, lubczyk, koper, marchew, seler, por, cebula.
- *** Komosę jak każde zboże najlepiej zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin (jak strączki). Potem przecedź przez bardzo drobne sito, opłucz pod bierzącą wodą i ugotuj w wodzie.
Czy platki drozdzowe sa konieczne ?
Świetny przepis choć trochę nazbyt złożony 🙂 ja podaję takie muffiny bez soli synkowi od 3 tygodnia BLW (czyli ok. 7 m-ca). Trę cukinię, którą potem wyciskam. Szatkuję jakąś zieleninę (jarmuż, szpinak, można spokojnie też zetrzeć twoje warzywa z bulionu czy nawet surową marchew, świetne też z batatem), dodaję 3 rozbełtane lub zmiksowane na pianę jaja, czosnek i zioła prowansalskie. Na koniec 2-3 łyżki mąki z cieciorki. Dla siebie do porcji ciasta dorzucam suszone pomidory albo poszatkowane plastry łososia z Alaski (wędzonego, bez chemii). Masę pakuję do silikonowej formy na muffiny i zapiekam 25 minut w 180°C z termoobiegiem. Palce… Czytaj więcej »
Czy można w przepisie zamienić na coś innego komose? Np na kasze jaglana?? 🙂 pozdrawiam
Myślę, że tak 🙂 mogą być ciut cięższe bo komosa bardzo kuskus wg mnie przypomina.
A czy można czymś zastąpić komosę?
Myślę, że jaglanka, ryż czy kuskus na pewno się sprawdzą 🙂
Białko można zastąpić aquafabą 🙂
świetny pomysł 🙂 a co do zastąpienia białek, próbowałaś dać aquafabę?
może można byłoby zamienić białka na pianę z aquafaby?)
Dziewczyny piszą, że tak ale ja jeszcze nie próbowałam. Widziałam kiedyś kilka przepisów z aquafabą i wyglądało na to, że zastąpią białko w każdym przepisie 😉
Aniu a ja mam pytanie odnosnie komosy. Mieszkam w Niemczech i tu nie zalecają podawania pseudozboz, czyli m.in. komosy, dzieciom do 3 roku zycia ze wzgledu na substancje antyodzywcze – saponine…wiec już sama nie wiem…masz sporą wiedzę odnośnie tego czego unikać, więc jak to widzisz?
Hej Agnieszka! Wszystkie zboża mają substancje antyodżywcze! I strączki i nawet szpinak. Saponiny są też w szparagach i burakach 😉 Szczawiany w szpinaku czy herbacie czarnej spożywane sporadycznie są niegroźne ale jeśli są w naszej diecie codziennie w dużej dawce mogą powodować problemy z wchłanianiem wapnia. Strączki tak jak zboża (!) zawierają bardzo dużo substancji antyodżywczych m.in. fityniany, które w dużej dziennej dawce ograniczają przyswajalność składników mineralnych – szczególnie żelaza. Strączki ale i zboża (niewiele osób o tym wie!) należy moczyć przed ugotowaniem (jak groch) co znacznie poprawia ich właściwe trawienie, a co za tym idzie prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych.… Czytaj więcej »
Czy można dodać również żółtka? Przemycam synkowi jajka jak się da, bo niechętnie jada jajecznice czy ugotowane jajka:)