Do picia Przepisy W chorobie

Uodparniający zakwas z buraków. BLW

Zakwas z buraków to banalna rzecz, a jednak moje pierwsze zakwasy pleśniały. Wystarczyło dobrze docisnąć buraki i posolić według instrukcji Babci, a nie kombinować 😉 Nie byłabym jednak sobą gdybym nie próbowała zmniejszyć ilości soli w przepisie.

Zakwas z buraków to tani sposób na wzmocnienie odporności bo poprawia florę bakteryjną jelit, od których kondycji zależy nasze zdrowie. Burak to nieocenione źródło kwasu foliowego, wit A i C oraz żelaza, magnezu, potasu, manganu i kolbatu. Kolbat jest niezbędny w procesie tworzenia czerwonych krwinek więc burak wzmacnia krew. Zobaczcie co o tym skromnym warzywie pisze dr Paul Pitchford:

(…) wzmacnia serce, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę (…) i przyczynia się do prawidłowego przebiegu menstruacji. (…) leczy dolegliwości związane z wątrobą, jak również zaparcia. (…) Jest warzywem bogatym w krzem.

To o samym buraku! Zakwas ma przecież większą moc. Za niewielkie pieniądze fundujesz sobie i bliskim lekarstwo na całe zło 😉 Trochę przesadziłam ale tak jak wszystkie kiszonki pomaga naszemu organizmowi w wytwarzaniu serotoniny, a to dzięki kwasowi mlekowemu z kiszonek. Kiszonki są naszym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie i dobre samopoczucie. To naturalne probiotyki więc częstujcie nimi dzieci.  Zakwas z buraków pity regularnie dodaje energii, poprawia wydolność organizmu i samopoczucie.

Dla kogo? Nie bójmy się proponować dzieciom kiszonek. Jedyny problem to sól. Zatem od kiedy? Informacja, która przewija się w internecie to 11-12 mcy. Wtedy możemy proponować niewielkie ilości kiszonek czy właśnie zacząć podawać rozcieńczony zakwas z burków. Zakwas jest wręcz nieoceniony po leczeniu antybiotykiem. Podawany codziennie wraz z wyłączeniem cukru z diety florę bakteryjną

15301226_1623437671015225_324004845_n

15310201_1623437694348556_1950088769_nTak wygląda spleśniały zakwas. Wylej, zapomnij i nastaw ponownie bo warto! Moje pierwsze dwa spleśniały. Po pierwsze nie docisnęłam buraków i wystawały ponad powierzchnię, po drugie dałam bardzo mało soli. Wiem, że i bez soli wychodzą ale trzeba dodać kawałek prawdziwego chleba na zakwasie. Daję 1 czubatą łyżkę soli na 1 litr wody. Filipkowi rozcieńczam i zwykle wypija 2 łyżki stołowe dziennie (czasem prosi o więcej, a innego dnia odmawia).

15310494_1623475224344803_211359363_n

Przepyszna sałatka z kiszonych buraczków: kilka plastrów buraka z zakwasu + 1 małe jabłko + 1 ząbek czosnku z zakwasu + 1 łyżka octu jabłkowego + 2 łyżki nierafinowanego oleju konopnego itp. Jabłko wygląda trochę jak ryż na tym zdjęciu ale nie chciało mi się go zetrzeć więc razem z burakiem wrzuciłam do blendera i zmiksowałam chwilkę, czosnek starłam.

15240093_1623437601015232_453107080_n

 

Uodparniający ZAKWAS Z BURAKÓW
Filipek dostaje rozcieńczony zakwas i nie pije więcej niż 2 łyżki stołowe dziennie (czasem poprosi o więcej, a czasem odmówi ;-). Zakwas z buraków to tani sposób na odporność bo poprawia florę bakteryjną jelit, od których kondycji zależy nasze zdrowie. Leczy zaparcia i jest nieoceniony w anemii i po leczeniu antybiotykami.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Składniki
  1. • ok 1 kg buraków (eko/swoje bo inaczej zakwas może się nie udać)
  2. • ok 2 litry solanki (1 łyżka stołowa soli himalajskiej/kłodawskiej na 1 litr wody)
  3. • kilka ząbków czosnku polskiego (obrane i przekrojone)
  4. • ziele angielskie (4)
  5. • liście laurowe (min 4)
  6. • opcjonalnie: kilka plastrów imbiru (nie z Chin)
  7. • opcjonalnie: 1 łyżka majeranku (dziecko może ten dodatek denerwować...)
  8. *kamionka/duże słoiki/coś ciężkiego aby docisnąć buraki, np miska ceramiczna/kamień
Wykonanie
  1. 1. Umyj i wyparz naczynie/a do kiszenia.
  2. 2. Zagotuj wodę z solą i odstaw do przestygnięcia (ma być letnia).3. Umyj i obierz buraki, pokrój w grube plastry. Obierz czosnek i przetnij wzdłuż LUB zmiażdż
  3. 4. Na dnie przygotowanych naczyń/kamionki układamy przyprawy i czosnek (lepiej je przykryć burakami aby nic nie pływało po powierzchni zakwasu! Nic nie może wystawać ponad powierzchnię płynu bo zakwas zapleśnieje...
  4. 5. Na przyprawach i czosnku układamy buraki (ciasno) i zalewamy przestudzoną solanką (zamieszaj zanim zaczniesz lać wodę 😉
  5. 6. Znajdź naczynie/kamień, którym dociśniesz buraki - NIC NIE MOŻE PŁYWAĆ NA POWIERZCHNI. Ja używam ceramicznych misek, które są mniejsze niż otwór naczynia. Miseczki należy wcześniej umyć i sparzyć wrzątkiem, suchymi docisnąć buraki.
  6. Proces kiszenia to 5 dni. Naczynia stawiamy w ciepłym miejscu - najlepiej na kuchennym blacie. Ustaw je na talerzach bo zakwas może wydzielać pianę (czasem jest je sporo, czasem odrobinka). Jeśli piany jest dużo zbierz ją czystą łyżką i umyj i sparz miseczki "dociskające."
  7. Po 5 dniach przecedź zakwas przez sito, zlej do butelek i przechowuj w lodówce zakorkowane (do 4 tygodni). Dodatkowo można zakonserwować go odrobiną dobrego nierafinowanego oleju (np oliwa z oliwek - wylewamy łyżkę na wierzch) ale to jeśli chcemy przechowywać go dłużej.
  8. Buraczki i czosnek włóż do miseczki i używaj do sałatek (super smakują zmiksowane w blenderze z jabłkiem, octem jabłkowym i odrobiną oleju konopnego) lub zblenduj i dodawaj do dań głównych, np do sosów.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

30 komentarzy do "Uodparniający zakwas z buraków. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Aga
Gość

Czy konieczne jest rozcieńczanie? Podaję od niedawna 2 letniej córce na odporność, czasem pije chętnie, czasem zrobi 2 łyki i dziękuje. Podawałam jednak nierozcieńczony, żadnych niepożądanych objawów nie zaobserwowałam, stąd moje pytanie. Mam nadzieję, że wpłynie choć trochę na odporność, bo chodzi do żłobka i mamy 2 tyg w żłobku i 2 tyg w domu…

Alicja
Gość
Alicja

Robię bardzo często. Daję mało soli. Na szczęście jeszcze nigdy mi nie splesnial.
A jeżeli chodzi o przegrzewanie dzieci to niestety jsst to problem obecny w przedszkolach. Chodzę narazie z dzieckiem raz w tygodniu na rytmike i dosłownie sauna. Mamy krótkie rekawki ,a i tak jest za ciepło. Niby okna uchylone, ale kaloryfery na maksa i nie da się przekręcić. koszmar.

Ju
Gość

Czy kamionke zakrywam??

kora
Gość

Witam, robię zakwas po raz pierwszy. Jak poznać, że jest już gotowy?:) i jeszcze jedno pytanie, czy butelka musi być akurat z korkiem? nie może być szklana z zakrętką? pozdrawiam

Talka
Gość

ja nie daje w ogóle soli. Wystarczy łyżka lub dwie soku z kiszonych ogórków albo kiszonych buraków 🙂

Kamila
Gość
Kamila

Hej. A co z chlebem? Dodajemy go czy nie?

Dorota
Gość
Dorota

Zrobiłam zakwas, dzisiaj chciałam go zlewać, ale on jest koloru jasnoróżowego. Nie wiem dlaczego taki wyszedł, a na zdjęciu tutaj wygląda jak barszcz. Dlaczego tak się stało? Proszę o pomoc 🙂

Stenia
Gość
Stenia
Nie dodawać żadnego chleba. Ja pierwszy raz robiłam zakwas w ubr. przed gwiazdką i się udał.A robiłam to po raz pierwszy w życie,, chociaż już swoje lata mam . Jakaż byłam z siebie dumna 🙂 3 dni temu zakisiłam ponownie buraki, mieszam w słoju codziennie łyżką i zbieram “szumowiny”.Przed chwilą próbowałam i już prawie ukiszony.Coś mi się wydaje,że za 2-3 dni gotowy zakwas zleję do słoików i zrobię następną porcję .
Emilia
Gość
Emilia

Zakwas jest super, moje dzieci uwielbiają, daję roczniakowi i 3 latkowi, ja go codziennie mieszam min 2 razy i nie przygniatam niczym tylko ściereczką przykrywam i nigdy mi nie splesnial – spróbuj 😉

olka
Gość

Witam również robię zakwas i wychodzi pyszny. Podaję 1,5 rocznemu dziecku bardzo mu smakuje i nie rozcienczony pije nawet pół malej szklaneczki czasem nawet 2razy dziennie. Martwię się czy nie za dużo czy nie będzie skutków ubocznych? Jak długo można podawać maluszkowi? Bo już sama nie wiem co mam robić bo ciągle jest chory i chcę go wzmocnić ale czy dobrze robię z tym zakwasem? Boję się czy nie zrobię krzywdy dziecku. .. podpowiedzcie

MONIKA
Gość
MONIKA

przygotowujesz zakwas w takiej kamionce jak do kiszenia ogórków? i jak to jest z tym, ze miseczka obciąźająca ma nie zakrywać całego otworu? przeciez przez 5 dni to tam sie na powierzchni chociaźby kurz zbierze 😉 mogłabyś wrzucić zdjęcie takiego zakwasu podczas robienia? jak to wygląda? dziękuję i czekam ze smakiem 😉

Oktawia
Gość
Oktawia

Dzisiaj robie pierwszy raz ale mam tylko sloik zwykly nada sie ? Napelnic do pelna ?

wpDiscuz