Słodki chlebek jaglano – dyniowy. Wzmacniamy układ odpornościowy. Bezglutenowe BLW. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Słodki chlebek jaglano – dyniowy. Wzmacniamy układ odpornościowy. Bezglutenowe BLW.

Ten chlebek to poezja! Powiem nieskromnie: NIEBO W GĘBIE! Filipek zjadł 3 kawałki!!! To istny rekord! Robiłam go 2 dni z rzędu. Dzięki kaszy jaglanej, dyni i daktylom chlebek wzmacnia układ odpornościowy i dostarcza wielu cennych minerałów i witamin. Jeśli już macie ugotowaną kaszę, gotowy mus dyniowy i daktylowy to zrobicie go w 3 min 🙂

Dynia jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń, fosfor. Wzmacnia układ odpornościowy i odkwasza organizm. Jeśli nigdy nie gościła na Twoim stole to tej jesieni odkryj jej cudowny smak i wielozadaniowość.

Kasza jaglana zawiera witaminę E, witaminy z grupy B, żelazo, miedź i ważną dla pracy mózgu lecytynę. Ma właściwości antywirusowe, wysusza nadmiar śluzu w organizmie dlatego to doskonałe domowe lekarstwo na katar i przeziębienie.

Daktyle to źródło witaminy A, C, E, witamin z grupy B, potasu, żelaza, fosforu i wapnia. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Tak jak kasza jaglana i dynia wzmacniają układ odpornościowy.

Dla kogo? W przepisie jest jajko więc dla dziecka, które nie ma na nie alergii.

11938780_1192555677436762_1165768170_n

Przygotuj:

na 12 kawałków

  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki musu z dyni
  • 1 kopiasta łyżka musu z daktyli
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (na zdjęciu widać mąkę gryczaną ale o wiele lepiej smakuje z kukurydzianą)

11937967_1192555674103429_498180358_n

Jak?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
  2. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj aż się połączą. (Najlepiej zblendować wszystkie składniki prócz kaszy. Po dodaniu kaszy blendować tylko chwilkę aby było widać trochę kaszy, a nie gładki krem. Wg mnie chlebek ma wtedy lepszą konsystencję ale Filip zajada się obiema wersjami).
  3. Masę wylej na niedużą formę (u mnie 20/20cm) wyłożoną papierem do pieczenia (lekko posmaruj olejem koko lub masłem) i piecz przez ok 15min (boczki powinny się zarumienić). Jeśli piekę coś z dużą ilością ugotowanej kaszy to ZAWSZE wykładam blaszkę papierem bo inaczej przywiera…
  4. Wyjmij z piekarnika i zostaw na 5-10 min aby chlebek stężał.

Najlepiej smakuje na ciepło i marne są szanse, że coś zostanie na później 😉 U nas uchował się jeden kawałek i na zimno też smakuje. Mój Krytyk Kulinarny poleca ten chlebek 🙂

Smacznego dyniowego!

11948281_1192555657436764_1121309798_n 11925691_1192555667436763_634257378_n 11951005_1192555687436761_1513522104_n 11949775_1192555654103431_1920862562_n 11911911_1191917747500555_1015152015_n 11933076_1192555704103426_1506507831_n

 

 

17
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Ewka
Gość
Ewka

A czy chlebek w foremkach mugfinkowych by wyszedł?fajnie brzmi a nie mam takiej małej formy☺

czarna
Gość
czarna

czy chlebek wyjdzie bez daktylii? i czy bedzie mokry w srodku?

Wiola
Gość
Wiola

A czy syrop z agawy się sprawdzi?
pozdrawiam

sylwia
Gość
sylwia

Witam jaki może być powód jeśli chlebek wyszedł w środku surowy? po prostu nie upiekł się.

Ania
Gość
Ania

Wczoraj robiłam jaglano-gryczany a dzisiaj ten. 🙂 Bardzo dziękuję! 🙂 Mojej rocznej córce bardzo smakują. Pozdrawiam

Justyna
Gość
Justyna

Zrobiłam dzisiaj. Zamiast daktyli dodałam namoczone wcześniej suszone morele. Wyszedł pyszny. My zjadłyśmy z zmiksowanymi malinami. Pychotka. Mojej 8 miesięcznej córce bardzo smakował. Będziemy na pewno do niego wracać. Dziękuję !! ☺

Natalia
Gość
Natalia

Czy daktyle mogę już dać 8 miesięcznej córce?

Dominika
Gość
Dominika

Czy z mąki pszennej wyjdzie ?