Ten chlebek to poezja! Powiem nieskromnie: NIEBO W GĘBIE! Filipek zjadł 3 kawałki!!! To istny rekord! Robiłam go 2 dni z rzędu. Dzięki kaszy jaglanej, dyni i daktylom chlebek wzmacnia układ odpornościowy i dostarcza wielu cennych minerałów i witamin. Jeśli już macie ugotowaną kaszę, gotowy mus dyniowy i daktylowy to zrobicie go w 3 min 🙂
Dynia jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń, fosfor. Wzmacnia układ odpornościowy i odkwasza organizm. Jeśli nigdy nie gościła na Twoim stole to tej jesieni odkryj jej cudowny smak i wielozadaniowość.
Kasza jaglana zawiera witaminę E, witaminy z grupy B, żelazo, miedź i ważną dla pracy mózgu lecytynę. Ma właściwości antywirusowe, wysusza nadmiar śluzu w organizmie dlatego to doskonałe domowe lekarstwo na katar i przeziębienie.
Daktyle to źródło witaminy A, C, E, witamin z grupy B, potasu, żelaza, fosforu i wapnia. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Tak jak kasza jaglana i dynia wzmacniają układ odpornościowy.
Dla kogo? W przepisie jest jajko więc dla dziecka, które nie ma na nie alergii.
Przygotuj:
na 12 kawałków
- 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 3 łyżki musu z dyni
- 1 kopiasta łyżka musu z daktyli
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (na zdjęciu widać mąkę gryczaną ale o wiele lepiej smakuje z kukurydzianą)
Jak?
- Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj aż się połączą. (Najlepiej zblendować wszystkie składniki prócz kaszy. Po dodaniu kaszy blendować tylko chwilkę aby było widać trochę kaszy, a nie gładki krem. Wg mnie chlebek ma wtedy lepszą konsystencję ale Filip zajada się obiema wersjami).
- Masę wylej na niedużą formę (u mnie 20/20cm) wyłożoną papierem do pieczenia (lekko posmaruj olejem koko lub masłem) i piecz przez ok 15min (boczki powinny się zarumienić). Jeśli piekę coś z dużą ilością ugotowanej kaszy to ZAWSZE wykładam blaszkę papierem bo inaczej przywiera…
- Wyjmij z piekarnika i zostaw na 5-10 min aby chlebek stężał.
Najlepiej smakuje na ciepło i marne są szanse, że coś zostanie na później 😉 U nas uchował się jeden kawałek i na zimno też smakuje. Mój Krytyk Kulinarny poleca ten chlebek 🙂
Smacznego dyniowego!
A czy chlebek w foremkach mugfinkowych by wyszedł?fajnie brzmi a nie mam takiej małej formy☺
Ewa myślę, że tak. Może czas pieczenia byłby troszkę krótszy? Będziesz musiała obserwować. Trzeba dać im lekko ostygnąć zanim je zaczniesz wyjmować – wszystko co z jaglanki musi mieć chwilę aby stężeć bo połowa ciasta może się przykleić do formy. A wystarczy 10min cierpliwości i już będą trzymać fason 😉
czy chlebek wyjdzie bez daktylii? i czy bedzie mokry w srodku?
Hej Czarna, daktyle dają tu słodycz więc będziesz musiała je czymś zastąpić 🙂 Spróbuj z syropem klonowym lub bananem. W przepisie jest jedna czubata łyżka i to jest dla nas wystarczająco słodkie ale spokojnie można dać 2 łyżki. Zastąpiłabym 2 łyżkami syropu – może być mniej wilgotne niż nasze ale na pewno suche nie będzie bo sama kasza też daje trochę wilgoci. Możesz też zmiksować banana 🙂 Są jeszcze rodzynki, które po lekkim namoczeniu zastąpią daktyle. Daj znać jak wyszło. Pozdrawiam!
A czy syrop z agawy się sprawdzi?
pozdrawiam
Wiolu nada się ale szczerze Ci go odradzam. Najlepiej zamienić go na stałe syropem klonowym, melasą, cukrem kokosowym, musem daktylowym itp czy na zimno – miodem. Dawno temu syrop z agawy był uzyskiwany w naturalny sposób. Obecnie syrop produkowany jest na masową skalę przy użyciu chemicznych enzymów, które przekształcają skrobię z korzenia agawy do postaci płynnej. IG syropu jest bardzo wysoki. Agawa ma zwyczajnie bardzo dobry marketing 😉 Pozdrawiam
nic innego nie było w okolicznych, nawet ekologicznych sklepach wiec kupiłam bio syrop z agawy. No nic na razie miód na zimno i szukamy dalej bakallandowych daktyli lub gotowego syropu. dziękuję
Mus daktylowy i domowy syrop to świetna sprawa. Robię zwykle cały słój i mam na 5 dni owsianek, jaglanek i wypieków 🙂
Witam jaki może być powód jeśli chlebek wyszedł w środku surowy? po prostu nie upiekł się.
Sylwia…nie mam pojęcia :/ Może Twój piekarnik potrzebował dodatkowych 5 min. Może nie był rozgrzany?
Pewnie się kompletnie zraziłaś więc spróbuj proszę tych placuszków – one wyjść muszą! 🙂
Wczoraj robiłam jaglano-gryczany a dzisiaj ten. 🙂 Bardzo dziękuję! 🙂 Mojej rocznej córce bardzo smakują. Pozdrawiam
Zrobiłam dzisiaj. Zamiast daktyli dodałam namoczone wcześniej suszone morele. Wyszedł pyszny. My zjadłyśmy z zmiksowanymi malinami. Pychotka. Mojej 8 miesięcznej córce bardzo smakował. Będziemy na pewno do niego wracać. Dziękuję !! ☺
Czy daktyle mogę już dać 8 miesięcznej córce?
Tak 🙂
Czy z mąki pszennej wyjdzie ?
Na pewno 🙂