Sezamki czyli bezglutenowa przekąska w 5 minut! – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Sezamki czyli bezglutenowa przekąska w 5 minut!

Przepyszny bezglutenowy deser. Idealne w podróż czy na spacer i do kawki 😉 Chrupiące ale nie twarde, nie rozpadają się. Przygotujesz je w 5 minut!

Dla kogo? Po roku.

Przygotuj:

  • 1 szkl sezamu
  • 1/2 szkl amarantusa ekspandowanego (dodaje lekkości)
  • 1-2 łyżki syropu klonowego/daktylowego
  • 1 jajo od szczęśliwej kury

oraz

  • odrobina tłuszczu do wysmarowania blachy

Jak?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Roztrzep jajko w misce widelcem.
  3. Wsyp sezam, amarantus i 1 łyżkę syropu klonowego (1 – delikatnie słodkawe, 2 – słodkie).
  4. Niedużą blachę wyłóż papierem i lekko wysmaruj go tłuszczem – najlepiej kokosowym (odrobinką!). Masa zajmie ok 20cm/20cm.
  5. Piecz przez 10 min. Po ok 5 min możesz kroić na dowolne kształty.

Wyszło mi 15 prostokątnych sezamków.

UWAGA! Są uzależniające 😉

 

 

 

11652279_1151222424903421_1577006407_n

11124702_1151189371573393_976985451_n (Kopiowanie)

11653487_1151189384906725_2063108148_n (Kopiowanie) - Kopia

 

 

11653259_1151241248234872_279499971_n

11651341_1151222431570087_1046502585_n

8
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Honka
Gość
Honka

Mam pytanie dotyczące pieczenia Sezamków. Wiem, że w temperaturze 180 stopni, ale czy z termoobiegiem? Zrobiłam i Sezamki i Amarantuski, ale mam problem z amarantusem. Nie wiem dlaczego nie chce się zrobić jest twardy i nie do zjedzenia.

Asia
Gość
Asia

A czy z lnianym jajkiem zamiast zwykłego też by wyszło?