Jeśli Wielkanoc to sałatka jarzynowa musi być! Wystarczy pominąć majonez i sól i serwować maluszkowi 🙂 Ja kroję w duże kawałki ale wiem, że wiele osób kręciłoby nosem. My święta spędzamy między dwoma domami więc wszystko robię tak jak lubimy i jak lubi Filipek bo to nie ja będę gospodynią 😉 Ufffffff
Dla kogo? 6m+ ale na sam początek rozszerzania diety najlepiej pokroić warzywa na grube słupki bo ciężko będzie je schwycić. Jajko czy inny składnik, który uczula dziecko można pominąć 🙂 Kombinacji jest wiele! U nas z cukinią, buraczkiem i batatem 🙂
Kiszonki można podawać od około 11miesiąca (tak wyczytałam) ale nie za często bo zawierają sól.
Na zdjęciu świeże jabłka ale ja użyłam kiszonych 🙂 🙂 🙂 Tak, tak…nawet jabłka już kiszę!Ostatnio tak sobie pomagam kiedy potrzebuję buraka 🙂 Piekę go przy okazji frytek czy mięsa – nie obieram ze skóry i kroję w ćwiartki – wychodzi idealny po około 30 min (180C) – zostawiam go jeszcze w gorącym piekarniku. Podobnie ziemniaki, które można spokojnie upiec w połówkach. Na zdjęciu nie widać ale dodaję jeszcze masło klarowane. Frytki są gotowe wcześniej – po ok 20 min.
Warzywa gotuję w minimalnej ilości wody z masłem klarowanym (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler w słupkach), po 10 min dodaję na samą górę cukinię (nie jest nawet zanurzona) i przykrywam pokrywką na 5 min. Gotowe 🙂
- • 1 marchewka
- • 1 pietruszka
- • kawałek selera
- • 2 średnie ziemniaki
- • mała cukinia (ja nie obieram)
- • awokado (dojrzałe!)
- • duży ogórek kiszony
- • 2 jajka na twardo
- • 1/2 batata (upieczonego lub ugotowanego w niewielkiej ilości wody) - można pominąć
- • upieczony burak - można pominąć
- • garść groszku - można pominąć
- • garść kukurydzy bez GMO - można pominąć
- • dressing: 2 łyżki soku z cytryny + 4 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno, który lubicie + pieprz czarny + koperek LUB pesto pietruszkowe czy inne, które lubicie
- 1. Marchew, pietruszkę, selera, batata i ziemniaki obierz. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i selera pokrój w słupki i ugotuj razem z 1 łyżeczką masła klarowanego/oliwy z oliwek/oleju kokosowego. Po około 10 min dodaj cukinię (obrana i pokrojona na długie ćwiartki).
- 2. Buraka upiecz w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce: umyj go i pokrój w ćwiartki (nie obieraj!). Będzie dobry po około 30 min (zostaw jeszcze w rozgrzanym piekarniku, 180C).
- 3. Batata możesz upiec lub ugotować w słupkach (piekarnik: 170C, góra-dół, łyżeczka masła klarowanego - ok 15min; gotowanie w wodzie: możesz dodać do marchewki, pietruszki, selera i ziemniaków po 7 min ich gotowania).
- 4. Jajka ugotuj na twardo, obierz i ostudź.
- 5. Warzywa przestudź, dowolnie pokrój (ja zawsze zostawiam kilka słupków), jajka możesz pokroić w ćwiartki. Pamiętaj o ogórku kiszonym i awokado. Możesz dodać groszek, kukurydzę czy jabłko (polecam kiszone!). Jako dressing świetnie sprawdza się pietruszkowe pesto - przepis na blogu. Można też użyć samej oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny, pieprzu, koperku 🙂 (Sól po roku).
- Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Podzielisz się przepisem (lub linkiem do przepisu) na jabłka kiszone? Czy kisisz w taki sposób jak gruszkę, o której wcześniej pisałaś? Jak smakuje kiszone jabłko?
Hej Olu! Jabłka ukisiłam podobnie jak gruszkę ale pozostały twarde i chrupiące więc zastanawiam się czy 5 dni to nie za krótko. Wg mnie zyskują coś z kosztelki i ja się nie mogłam opanować! Mąż stwierdził, że normalne jabłko z posmakiem wina 😉 Ja jestem zachwycona ale zrobię raz jeszcze i wrzucę przepis. Użyłam 1 łyżeczki soli na 1 litr wody więc mniej niż z gruszkami. Podobnie jak do gruszek dodałam 1 laskę cynamonu i 1 gwiazdkę anyżu (wyjęłam z gruszek i trzymałam w lodówce więc już jakby ukiszone przyprawy 😉 ) i garść rodzynek eko. Kilka rodzynek wypłynęło już… Czytaj więcej »
Zaglądam tu czasem od niedawna ale masz świetne przepisy i inspiracje. Poza tym wiesz co jest zdrowe i jak danie przygotować by nie straciło wartości. Super na pewno jestes świetna mama 😊
Dziękuję Emilia! Bardzo mi miło i mam nadzieję, ze zostaniesz na dłużej <3